Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Βρούτσης : 11.3 δις οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία . Η ρύθμιση μπορεί να καλύψει το 99,7 τοις εκατό αυτών.

Τμήμα της ομιλίας του Υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση κατά την εισήγηση του νομοσχεδίου σχετικά με την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

.....

Θέλουμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για όλον τον ελληνικό λαό, για την ελληνική οικονομία. Αυτό επιδιώκουμε σήμερα: Να δώσουμε οξυγόνο –και το κάνουμε- να δώσουμε ανάσες –και το κάνουμε- σε όλους τους Έλληνες που λύγισαν την περίοδο της ύφεσης.

Επιπλέον, κάνουμε και κάτι για πρώτη φορά: Μέσα από αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία επιβραβεύουμε το συνεπή, επιβραβεύουμε εκείνον τον επιχειρηματία κι εκείνη την επιχείρηση κι εκείνο τον αυτοαπασχολούμενο ή τον ελεύθερο επαγγελματία -και ήταν χιλιάδες αυτοί- οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση που εξασφάλιζε ένα πλαίσιο δόσεων.

Το κάνουμε και αυτό με γενναίο τρόπο για να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι στην πατρίδα μας κάνουμε και μία νέα αρχή σ’ αυτό το θέμα. Οι συνεπείς απέναντι στο κράτος θα έχουν ιδιαίτερη θετική μεταχείριση.
 

Κλείνουμε και τους λογαριασμούς με το χθες. Το εννοώ. Θα σας πω πολύ απλά, γιατί είναι σημαντικό καμιά φορά να μιλάμε και με νούμερα και σας θυμίζω ότι μέχρι τις 12 Αυγούστου του 2014 δεν γνωρίζαμε -και στον δημόσιο διάλογο ακούγονταν και υπερβολές δυστυχώς και τις περισσότερες φορές ανακρίβειες- για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

Μόλις στις 12 Αυγούστου του 2014 μάθαμε για πρώτη φορά, καθώς χαρτογραφήσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Ανοίγω μία παρένθεση να πω πόσο σημαντικό και πόσο θετικό ρόλο παίζει αυτό το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών καθότι, όπως ξέρετε -και το έχουμε συζητήσει ξανά- μέχρι πριν την ίδρυσή του, η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως από επιχειρήσεις, ήταν μία λογική που τη διέπαν η φιλότιμη και η πατριωτική προσπάθεια, δηλαδή πλήρωνε όποιος ήθελε. Οργανωμένος μηχανισμός είσπραξης, εκτός από το ΙΚΑ, τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε στην πατρίδα μας.
 

Σήμερα, λοιπόν, με την ευκαιρία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, θέλω να σας πω ότι το υπόλοιπο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία αυτών που εντάσσονται στο Κέντρο, είναι 11.318.922.975 ευρώ.

 Τέτοια νούμερα δεν τα ξέραμε πριν από ένα διάστημα. Από αυτά τα ληξιπρόθεσμα έχουν τη δυνατότητα, με βάση το κατώφλι του 1 εκατομμυρίου, να ενταχθούν από την 1η Νοεμβρίου στη ρύθμιση που σήμερα έρχεται για ψήφιση διακόσιες δεκαπέντε χιλιάδες οκτακόσιες τριάντα εννιά αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οκτακόσιες πενήντα οκτώ επιχειρήσεις μόνο είναι πάνω από 1 εκατομμύριο με οφειλές στο ΙΚΑ.

Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 99,7% των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Νοεμβρίου έχουν τη ευκαιρία να μπουν σ’ αυτήν τη μεγάλη και πολύ γενναία ρύθμιση που φέρνουμε προς ψήφιση.


Θυμίζω, γιατί αυτό είναι που μας συνδέει με το παρελθόν όπου θέλουμε να βάλουμε «σφουγγάρι», για να αλλάξουμε τα πάντα σε επίπεδο κυρίως νοοτροπιών και αντιλήψεων που υπήρχαν μέχρι χθες, ότι από αυτήν τη χαρτογράφηση που περιέγραψα λίγο πριν, το 84% αφορά οφειλές από την περίοδο της ευημερίας, δηλαδή πριν το 2009. Αυτή ήταν η εικόνα στη χώρα μας.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνουμε, όπως είπα λίγο πριν, δίνει τη δυνατότητα σ’ όλους τους Έλληνες, σε επιχειρήσεις να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα. Σε λίγες μέρες από σήμερα, από την 1η Νοεμβρίου συγκεκριμένα, ξέρετε ότι έχει μία πολύ γενναία προσαρμογή όσον αφορά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 100% και φθάνουν στο 80% και 20% επιπλέον σε αυτούς που είναι κάτω από 15.000, καθώς γι’ αυτούς έχουμε ένα ειδικό πλαίσιο, στο οποίο δίνουμε τη δυνατότητα των εκατό δόσεων και 50 ευρώ κατ’ ελάχιστον σε μηνιαία καταβολή.
Επίσης, είναι ήδη γνωστό ότι μειώνουμε δραστικά το επιτόκιο από 8,5% στο 4,56% και αλλάζουμε και το μέλλον.


Όμως, θέλω να πω και να εστιάσω στην προσοχή μου σε δύο στοιχεία που προσδιορίζουν αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία.
 

Πρώτον, ανοίξαμε ένα παράθυρο για πέντε μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μας ακούν πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι μετά το πεντάμηνο δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Θα υπάρξει η πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων και θα γίνει ανακεφαλαίωση των προστίμων και των προσαυξήσεων. Το κράτος πρέπει να κάνει νέο ξεκίνημα.
 

Δεύτερον, πρέπει να πληρώνονται οι τρέχουσες εισφορές. Είναι βασικό, θεμελιακό στοιχείο αυτής της ρύθμισης, αλλά και όσων ρυθμίσεων έχουν γίνει στο παρελθόν, αυτών των εκατοντάδων που περιέγραψα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μαζί με αυτήν τη γενναία νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνουμε ακόμα επίσης κάτι σημαντικό:

Για ενενήντα επτά χιλιάδες εξακόσιες περιπτώσεις δανειοληπτών της παλιάς Εργατικής Κατοικίας εισάγουμε ρύθμιση και βάζουμε τέλος σε μία παρατεταμένη –-και είναι δικαιολογημένη η κριτική προς την Κυβέρνηση- αναμονή τους για τη ρύθμιση αυτών των δανείων τους.


Επιπλέον, κάνουμε και κάτι ακόμα, στέλνοντας ένα μήνυμα για το πώς εξορθολογίζεται και πώς νοικοκυρεύεται ο τόπος μας, στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας:
 

Στο τελευταίο άρθρο θα δείτε μία πολύ σημαντική δέσμη διασταυρώσεων και συμψηφισμών, που γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Έτσι πρέπει να λειτουργήσει η Ελλάδα. Δηλαδή αυτό που δεν γινόταν στο παρελθόν: Να εφαρμόζονται οι νόμοι.

Διασταυρώσεις σε νησίδες που μέχρι τώρα ήταν γκρίζες, καθώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε μέσα από διασταυρώσεις ποιοι χρωστούν και ποιοι κοροϊδεύουν συστηματικά το κράτος.

Παραδείγματος χάριν, οι συμψηφισμοί μεταξύ φόρου και ασφαλιστικών εισφορών ήταν άγνωστη λέξη.

Μέχρι τώρα κάποιος έπαιρνε την επιστροφή του φόρου του τη στιγμή που χρώσταγε στο Δημόσιο. Το ίδιο γίνεται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις Ελλήνων πολιτών φορολογουμένων, που συστηματικά δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και ζητούν να παίρνουν πίσω φόρους ή κάθε άλλης μορφής χρηματικά ποσά.

Το ίδιο κάνουμε και σε μία σειρά από άλλα ζητήματα με αποτέλεσμα να θωρακίζουμε, να νοικοκυρεύουμε και να βάζουμε τάξη στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Έτσι καταφέραμε –και απευθύνομαι σε όλους τους Βουλευτές της Εθνικής Αντιπροσωπείας- σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας ουσιαστικά να πατάει σε στέρεα πόδια, να έχουμε βάλει ισχυρά θεμέλια και πλέον να αισθάνονται όλοι ασφαλείς ότι την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα πάρουν τη σύνταξή τους.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έρχεται τώρα που η οικονομία κάνει τη μεγάλη στροφή και μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Θέλουμε να αφήσουμε πίσω ένα κακό παρελθόν αντιλήψεων και νοοτροπιών.
Θέλουμε να αφήσουμε πίσω ό,τι ήταν κακό και μας οδήγησε εδώ.
Θέλουμε να βάλουμε μία τελεία και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Στο νέο αυτό ξεκίνημα της στροφής της ελληνικής οικονομίας, που από την ύφεση περνάει στην ανάπτυξη, θέλουμε να είναι μαζί όλοι οι Έλληνες. Στην Ελλάδα του αύριο πρέπει να είναι μαζί, ενωμένοι όλοι οι Έλληνες.
Ευχαριστώ πολύ.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο