Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Αλλάζουν προσεχώς τα πρόστιμα του Σ.ΕΠ.Ε.

Αλλάζει προσεχώς ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά την Υ.Α 2063/Δ1 632/3.2.2011 (κατηγοριοποίηση και υπολογισμός ύψους προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας) και όχι βέβαια τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις (επιβολή προστίμων κατά δέσμια αρμοδιότητα του ελεγκτικού οργάνου, όπως αδήλωτη εργασία- μη επίδειξη βιβλίων και στοιχείων).

Καθορίζεται βασικό ποσό προστίμου για κάθε κατηγορία παράβασης ως εξής

Πολύ χαμηλής σημασίας 300 ευρώ
Χαμηλής σημασίας 500 ευρώ
Σημαντικής σημασίας 700 ευρώ
Υψηλής σημασίας 1000 ευρώ
Πολύ υψηλής σημασίας 1500 ευρώ

Το ποσό του βασικού προστίμου προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο που αφορά η παράβαση και έως 40% για τις τρείς πρώτες κατηγορίες, και για τις κατηγορίες υψηλής σημασίας παράβαση και πολύ υψηλής σημασίας παράβαση έως 200%.

Θεσμοθετείται το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν καταλογιστεί παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, αποδεδειγμένα έχουν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των ελεγκτικών οργάνων , έχουν διατηρήσεις τις θέσεις εργασίας κ.λ.π.

Οι επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνονται στο λευκό μητρώο θα επιβαρύνονται με λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, με λιγότερους ελέγχους και γενικότερα θα απολαμβάνουν ειδικά κίνητρα και προνόμια που θα καθοριστούν με σχετική Υ.Α.

Τέλος τα αποτελέσματα των ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας σχετικά με τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις (αδήλωτη εργασία - μη επίδειξη βιβλίων και στοιχείων), θα αποστέλλονται στο ΣΕΠΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά δέσμια αρμοδιότητα (από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ)

Βασίλης Τραϊανόπουλος - Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων

πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net


Ετικέτες για αναζήτηση αδήλωτη εργασία ΣΕΠΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο