Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια και το πτωχευτικό φυσικών προσώπων

Μία συνολική σειρά παρεμβάσεων ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τα "κόκκινα" δάνεια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, Νίκου Δένδια, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.


 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Kαλημέρα σας όσοι ανοίξατε τώρα τους δέκτες σας, Κυριακή πρωί εδώ ζωντανά στο «Mega» με τον Υπουργό Ανάπτυξης είμαστε τον κ. Δένδια, μας έλεγε λίγο πριν από το διάλειμμα για το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια τα επιχειρηματικά.
Υπουργέ να πούμε τώρα τι θα γίνει με τα στεγαστικά, αυτά τα 27 δις που μας είπατε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι το αμέσως επόμενο πράγμα που θα ασχοληθούμε. Πρέπει να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε μια λύση για τα επιχειρηματικά, γιατί; Για να μπουν οι κανόνες του παιχνιδιού, να ξέρουμε ότι αυτοί είναι συμφωνημένοι και από εκεί και πέρα τη συνταγή προσαρμοσμένη να πάμε να τη βάλουμε στα στεγαστικά.
Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη αγωνία υπάρχει για το μέσο άνθρωπο για τα στεγαστικά, το καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν άνθρωποι που πήραν 300-400 χιλιάδες δάνειο για το σπίτι τους, το σπίτι τους τώρα αξίζει 100.000 …
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και δεν πουλιέται. Αξίζει θεωρητικά 100.000 €, το δάνειο είναι ακόμη εκεί, ο μισθός τους έχει κοπεί και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Τα ξέρουμε…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και μου έλεγε κάποιος ότι αν το χάσει -γιατί με τους πλειστηριασμούς υπάρχει ένα πάγωμα και τα λοιπά- αυτό το πράγμα η Τράπεζα ή στον πλειστηριασμό, του βγαίνει με 50.000. Παίρνει τις 50.000 και χρωστάει τις άλλες 250.000.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκεί ξέρετε τι κάνουμε; Θα κάνουμε εκτός από αυτό που είπαμε για τα επιχειρηματικά, που αυτά που συζητάμε τώρα, είναι τα νομοθετήματα της κρίσης - δηλαδή η βοήθεια στην οικονομία για να φύγει από την κρίση - και στα νοικοκυριά. Ετοιμάζουμε μια συνολική σειρά παρεμβάσεων, ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών για να μπορέσουμε να δώσουμε σε όλους, όπως όλες οι προηγμένες δυτικές χώρες, μια νέα ευκαιρία.
Το Δίκαιο που έχουμε αυτή τη στιγμή εμείς είναι Δίκαιο τιμωρητικό. Δεν γίνεται έτσι.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή κάποιος ιδιώτης που χρωστάει ένα στεγαστικό δάνειο θα μπορεί να μπει στο πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως. Μόλις το τελειώσουμε και το συμφωνήσουμε βεβαίως ναι. Πως γίνεται στην Αμερική; Πως γίνεται στην Αγγλία;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Δένδια όταν το τελειώσετε και συμφωνήσετε θα έχει πεθάνει αυτός.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χτυπάτε ξύλο!
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι φυσικό θάνατο, θα έχει πεθάνει με οικονομικό θάνατο. Με συγχωρείτε, κυβερνάτε δυόμιση χρόνια! Όχι εσείς, η Νέα Δημοκρατία. Κυβερνάει λοιπόν δυόμιση χρόνια δεν μπορούσε να λύσει αυτό το θέμα μέσα στα δυόμιση χρόνια;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να εξηγήσω ποια είναι η διαφορά. Σε ορισμένα πράγματα εάν δεν αρχίσει (η Οικονομία) να βγαίνει στο ξέφωτο δεν σου δημιουργείται το πλαίσιο λύσης. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μεγάλο αβαντάζ ότι η χώρα φαίνεται καθαρά ότι βγαίνει από την κρίση. Έχουμε 0,9% θετική ανάπτυξη φέτος, μικρό, αν βάλετε όμως το -3% από όπου ξεκινάμε (το 2013) είναι σχεδόν τέσσερις μονάδες και σχεδόν + 3% του χρόνου.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γενικά μου απαντάτε. Ειδικά σας ρωτάω τώρα εγώ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να πάω στο συγκεκριμένο τώρα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σας ρωτάω ειδικά: δυόμιση χρόνια είστε εδώ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δώστε μου μια ευκαιρία να σας απαντήσω, δεν θα αποφύγω τις ευθύνες, θα σας το πω καθαρά. Εδώ τι γίνεται; Αυτή τη στιγμή κάνουμε δυο διαφορετικά πράγματα. Πάμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την κρίση που ελπίζουμε ότι πέρασε, δηλαδή να ξαναβγάλουμε από αυτήν την αγορά. Κρίνουμε τώρα ποιες είναι οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Εάν αυτό το πράγμα, το μέτρημα, το κοιτάγαμε δυο χρόνια πριν, οι μισές μπορεί να μην ήταν βιώσιμες. Διότι η ζήτηση βούταγε. Αυτή τη στιγμή η ζήτηση έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Άρα ένας πολύ μεγαλύτερος κύκλος επιχειρηματικών φαίνεται βιώσιμος αυτή τη στιγμή και μπορούμε να τον ενισχύσουμε και να πάει μπροστά.
Επίσης έχουμε επανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες. Χωρίς αυτό πριν δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Υπάρχουν συνθήκες που μας επιτρέπουν και το κάνουμε σε δύο φάσεις. Το ένα, κρίση συνέπειες της κρίσης αυτό που συζητάγαμε πριν, «κόκκινα», στεγαστικά και τα λοιπά. Και δεύτερον, ένα Δίκαιο των ιδιωτών και των επιχειρήσεων μοντέρνο, που να φέρνει στην Ελλάδα το πλαίσιο που υπάρχει και στις προηγμένες χώρες.
Ποιο είναι αυτό το πλαίσιο; Το επιχειρείν είναι κεφάλαιο για την κοινωνία. Το να παίρνεις ρίσκα για να δημιουργήσεις απασχόληση και πλούτο είναι κεφάλαιο για την κοινωνία. Δικαιούσαι λοιπόν και να αποτύχεις. Τίμια να αποτύχεις, όχι να πάρεις τα λεφτά να τα στείλεις στο εξωτερικό και να γελάς με τους άλλους. Αυτό δεν είναι αποτυχία, αυτό είναι κοροϊδία και απάτη.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το καινούργιο που μας λέτε λοιπόν είναι ότι θα ισχύσει και για ιδιώτες αυτό.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα έχουμε για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία Πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών και είμαστε προχωρημένοι σε αυτό. Δεν σας το λέω επειδή το σκέφτηκα σήμερα το πρωί που ερχόμουν εδώ με τον καφέ, έχουμε στείλει ήδη τις βασικές αρχές κατανόησης και στην τρόικα για να συμφωνήσουμε το πλαίσιο και από εκεί και πέρα θα μπορεί …
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό κυρίως θα αφορά τα στεγαστικά, κυρίως.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι μόνο. Οτιδήποτε ο ιδιώτης κάνει ασκώντας μια δραστηριότητα στον ιδιωτικό του χώρο όχι ως επιχειρηματίας, εάν αστοχήσει τίμια, θα μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα σήμερα είναι ότι όποιος μια φορά την πατήσει, βγαίνει για πάντα εκτός αγοράς. Τον μαυρίζουμε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πότε θα το δούμε πρακτικά; Πριν τις εκλογές;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και πριν από το Δεκέμβρη. Ό,τι σας λέω τώρα είναι πρόγραμμα των επόμενων τεσσάρων μηνών, δεν είναι γενικό και αόριστο πρόγραμμα του «θα». Βεβαίως, πάντα είμαι υποχρεωμένος να σας αφήσω τον παράγοντα τρόικα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Συγνώμη, εγώ από τότε που ήρθε η Κυβέρνηση αυτή ακούω όλα να γίνονται στο μέλλοντα χρόνο, «θα».
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ας πούμε αυτό με τα κόκκινα δάνεια πόσο καιρό το συζητάμε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε πότε στείλαμε το σχέδιο ρύθμισης στην τρόικα; Τους το είχα υποσχεθεί 15 Αυγούστου, δεν το πίστευαν. Το έστειλα 14 Αυγούστου το βράδυ.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Δένδια, προσωπικό νομίζετε ότι είναι το θέμα; Πολιτικό είναι το θέμα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, όταν ήρθε η τρόικα όμως εδώ, φάνηκε… Τι σας είπαν; Ότι ο κ. Δένδιας με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας δεν είχαν ένα συνολικό πλαίσιο σαν Κυβέρνηση, ο καθένας έστελνε το δικό του σχέδιο. Άρα η Κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη συνολικά.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς δεν είναι, αλλά ο λόγος που δεν προχώρησε αυτός ήταν.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ζητήθηκαν κάποιες ομογενοποιήσεις ρυθμίσεων αλλά αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Νομίζω το ουσιαστικό θέμα είναι να φανεί και να αποδειχθεί πόσο αποδοτικό θα είναι αυτό για την οικονομία, γιατί αν θέλετε, και οι δανειστές αυτό δεν θέλουν;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Να κρατήσουμε ότι εσείς μέσα στο Νοέμβριο θα το φέρετε για τα κόκκινα δάνεια;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όμως για να το φέρω πρέπει να έχω μια συμφωνία και με την τρόικα πάνω σε αυτό. Σας το έχω πει από τον Αύγουστο από την πρώτη φορά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκτίμησή σας σαν Υπουργός Ανάπτυξης;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η εκτίμησή μου είναι ναι, ότι θα έρθει.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στο Νοέμβριο για τα κόκκινα δάνεια.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ελπίζω να έρθει στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου.


Ετικέτες για αναζήτηση κόκκινα δάνεια δηλώσεις τρόικα δάνεια


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο