Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δένδιας: Πάνω από 30% το «κούρεμα» για τις βιώσιμες επιχειρήσεις

Πάνω από 30% υπολογίζεται ότι θα είναι το "κούρεμα" για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
video από enikos.gr

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τα κόκκινα δάνεια όπως τα ορίσατε εσείς και υπάρχει κι ένα θέμα βέβαια τι ορίζουμε κόκκινο δάνειο, αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα …
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς το ορίζουμε ως πάνω από 90 μέρες καθυστέρηση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τρεις μήνες.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για τι ποσά μιλάμε; Εάν πάρετε στενά τα επιχειρηματικά, είναι 40 δις. Εάν προσθέσετε και τα στεγαστικά, είναι άλλα 27 δις. Εάν προσθέσετε όμως και το τι χρωστάμε στο Δημόσιο …
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τα καταναλωτικά.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα καταναλωτικά είναι περίπου γύρω στα 10 δις είναι το μικρότερο από τα προβλήματα αυτά. Εάν βάλετε όμως και τι τραβάνε πίσω ως χρέη προς το Δημόσιο και χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, από εκεί και πέρα προσεγγίζουμε τα 100 δις. Γι' αυτό σας λέω ότι ούτως ή άλλως και με την πρώτη ρύθμιση με τα 60 δις είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση…
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστό.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι των ιδιωτών;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι και των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτό λέω, των επιχειρήσεων.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν λέμε ιδιωτών εννοούμε και των επαγγελματιών.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τα 40 δις. Μια επιχείρηση η οποία θέλει να κάνει μια ρύθμιση, προς τα πού θα πηγαίνει; Αφήστε το συνολικό πακέτο, το συνολικό θα το δούμε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα είναι κατ' αρχήν επιλογή της. Εάν θέλει να ρυθμίσει μόνο προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία και για λόγους δικούς της …
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά, λέμε προς τις Τράπεζες τώρα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα κάνει μια αίτηση στις Τράπεζες.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι θα γίνει από εκεί και πέρα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από εκεί και πέρα οι Τράπεζες σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου θα είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία περικοπής χρέους και ρύθμισης του υπολοίπου σε μακρά σειρά δόσεων. Με μία προϋπόθεση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κούρεμα θα υπάρχει;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν λέμε κόψιμο από ένα κομμάτι, εγώ ξέρετε για λόγους εμφάνισης τη λέξη κούρεμα την αποφεύγω, αλλά εν πάση περιπτώσει…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πολύ χιούμορ… Δηλαδή βλέπουμε εδώ για τις 100 δόσεις, λέμε, άμα δώσουμε τις 72 ή τις 50, θα έχει …
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή στους αριθμούς είμαστε σε συζήτηση να μην σας πω ένα νούμερο που αύριο δεν θα επαληθευτεί.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο θα είναι το κούρεμα; 20-30,%;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στο αρχικό σχέδιο που έχουμε υποβάλλει;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παραπάνω.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: 40%;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μέχρι παραπάνω. Αλλά με μία προϋπόθεση, γιατί δεν είναι θέμα πράξεων, ότι θα πρέπει η επιχείρηση να είναι βιώσιμη.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τράπεζα να βλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί εκπληρώσει…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και να μπορεί να το τεκμηριώσει. Γιατί υπάρχει μια Επιτροπή πάνω απ' όλο αυτό, να μπορεί να παραπονεθεί και να πει «εγώ είμαι βιώσιμος, το ζήτησα και αυτοί δεν μου κάνουν τίποτε».
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το κούρεμα θα είναι στους τόκους ή και στο κεφάλαιο;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ως προς το σκέλος με τις Τράπεζες;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι συνολική η αντιμετώπιση. Ξέρετε τι πάμε τώρα να κάνουμε;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το κεφάλαιο μπορεί να σου πει θα το ξεπληρώσεις.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό ισχύει για το Δημόσιο. Στο Δημόσιο δεν μας δίνει κανένας δικαίωμα να πούμε στο κεφάλαιο. Θα πηγαίνουμε μόνο στις προσαυξήσεις.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί η Τράπεζα δηλαδή να σου κάνει μια ρύθμιση …
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με ένα μηχανισμό τον οποίο συζητάμε και με το Υπουργείο Οικονομικών, όμως ως προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πάμε στις προσαυξήσεις. Όμως ως προς το κομμάτι του ιδιωτικού χρέους στενά, εκεί στο κομμάτι που θα είναι βιώσιμο, το ξαναλέω, δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Τράπεζα θα μπει βαθιά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το βάρος που έχει αυτή η επιχείρηση να την απελευθερώσει και να φύγει μπροστά.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ερώτηση: Οι επιχειρήσεις που έχουν πάρει ήδη οι Τράπεζες τι θα γίνουν;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό τι να σας πω, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον καιρό.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μα τώρα σας μιλάω, αυτή την εποχή.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι εννοείτε «έχουν πάρει»; Έχουν μπει μέσα στο κεφάλαιό τους;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν πλέον το κεφάλαιο έχει μεταβιβαστεί στην Τράπεζα… Εμείς βλέπουμε την επιχείρηση σαν οντότητα, το ποιος είναι στην κεφαλαιουχική της συμμετοχή δεν μας ενδιαφέρει. Εάν είναι και Τράπεζα στην κεφαλαιουχική της συμμετοχή, πάλι μπορεί να μπει στη ρύθμιση.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μπορεί να μπει στη ρύθμιση. Ένα λεπτό, αν εγώ έχω μια επιχείρηση και ενδιαμέσως με τις πιέσεις η Τράπεζα μου πάρει το 70%, γιατί τα δάνειά μου είναι στο 70%;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή λίγο πολύ την αγορά την ξέρω, τώρα μην σας παρουσιάσω ότι ξέρω όλες τις περιπτώσεις, προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που ξεφεύγουν από τις γνώσεις μου, δεν έχω δει παρά μόνο στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών να γίνεται μια συζήτηση για να μπουν οι Τράπεζες ως τμήματα της ίδιας της επιχείρησης, να μπουν δηλαδή στο κεφάλαιο της επιχείρησης.
Συνήθως οι Τράπεζες αυτό το αποφεύγουν όπως ο διάολος το θυμιατό. Δεν μπορεί μια Τράπεζα εύκολα να αναλάβει και να διοικήσει μια επιχείρηση, το οποίο πιθανότατα αν το κάνει θα την οδηγήσει να υποστεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά η ίδια. Σκέφτεστε τώρα τι θα κάνει μια Τράπεζα; Θα οργανώσει ομάδα Διοίκησης της κάθε επιχείρησης που της χρωστάει λεφτά;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και επιστρέφουμε.
Ετικέτες για αναζήτηση ρύθμιση Δημόσιο ιδιωτών χρέη κούρεμα


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο