Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Μετ' εμποδίων» θα κατατεθεί η ρύθμιση χρεών στη Βουλή

Εμπόδια στην προώθηση της διάταξης με την οποία θα μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η τρόικα, καθώς δεν συμφωνεί με πολλές από τις ελαφρύνσεις που προωθούνται.
 
Ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να δοθεί άμεσα το πράσινο φως και να συμπεριληφθεί η νέα ρύθμιση σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Οι ενστάσεις της τριμερούς είναι αρκετές, με κορυφαία το επιτόκιο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και η έκπτωση που θα ισχύσει σε όσους πληρώσουν μέρος ή το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής εφάπαξ ή σε λιγότερες από 72 δόσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ανώτατος αριθμός δόσεων, δηλαδή οι 100, δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά το πώς θα γίνεται η μείωση των προσαυξήσεων είναι ακόμη αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Όπως δηλώνουν όμως αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν καθυστερήσει και άλλο η τρόικα να δώσει την έγκρισή της για την κυοφορούμενη ρύθμιση, τότε θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη σχέση Ελλάδας - δανειστών της.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας φαίνεται πως έχουν πάρει εντολή από τους προϊσταμένους τους να μην επιτρέψουν μεγάλες παροχές μέσω της εν λόγω ρύθμισης. Πάντως, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, δεν αναμένεται να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων (100 μηνιαίες για οφειλές ως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για οφειλές πάνω από 15.000 ευρώ). Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για επί μέρους χαρακτηριστικά της ρύθμισης όπως για παράδειγμα το επιτόκια, οι προσαυξήσεις κ.τ.λ.

Συγκεκριμένα, σήμερα το ετήσιο επιτόκιο ανέρχεται στο 8,76%. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί στο 4,5% και της τρόικας στο 5%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα επικρατήσει η πρόταση των δανειστών.

Πάντως, έχει αποφασιστεί να δοθούν κίνητρα (μείωση επιτοκίου ή προσαυξήσεων ή περισσότερες δόσεις) στους φορολογουμένους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ώστε να παραμείνουν σε αυτήν και να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 72 ή 100 μηνιαίων δόσεων.

Τέλος, η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλέτες με χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ως 1.000.000 ευρώ.

Η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Ένα από τα «όπλα» της κυβέρνησης για να πείσει τους δανειστές της πως η ρύθμιση αυτή θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους είναι το γεγονός ότι κάθε μήνα αυξάνονται τα χρέη των πολιτών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ λόγω αδυναμίας πληρωμής και όχι γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν.

Πηγή: Το Βήμα


Ετικέτες για αναζήτηση τρόικα ρύθμιση χρέη δόσεις


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο