Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

ΣτΠ - Χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες του Ε.Τ.Α.Α.

Αυτοαπασχολούμενες γυναίκες απευθύνθηκαν στον Συνήγορο για να πληροφορηθούν πώς θα λάβουν το επίδομα μητρότητας που προβλέπει ο νόμος για τις άμεσα ασφαλισμένες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. Κατόπιν των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων του Συνηγόρου προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εκδόθηκε η αναγκαία κοινή υπουργική απόφαση (Φ.10060/15858/606/7.10.2014- ΦΕΚ Β 2665/14) που καθορίζει τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος.


ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Ισότητας των φύλων
Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες του ΕΤΑΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Καλλιόπη Σπανού
Ειδική Επιστήμονας: Χριστίνα Αγγέλη

Οκτώβριος 2014

Ο Συνήγορος του Πολίτη, κάνοντας χρήση της σχετικής αρμοδιότητάς του, ασχολήθηκε με αναφορές αυτοαπασχολούμενων γυναικών που επιθυμούσαν να πληροφορηθούν με ποιον τρόπο θα λάβουν το επίδομα μητρότητας που προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4097/2012 «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας − Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο Συνήγορος του Πολίτη έστειλε σχετικό έγγραφο προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με το οποίο ζητούσε την έκδοση της αναγκαίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ενεργοποίηση του παραπάνω δικαιώματος. Λόγω μη ανταπόκρισης των αρμοδίων φορέων, η Αρχή έστειλε δεύτερο, υπενθυμιστικό έγγραφο προς τους αρμόδιους φορείς. Μετά από αυτό, η Διοίκηση απάντησε ότι το όλο ζήτημα θα αποτελούσε αντικείμενο μελέτης. Στην πορεία (σε εκτέλεση της διατάξεως του άρθρου 6 του ν. 4097/2012) εκδόθηκε η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας (Φ.10060/15858/606/7.10.2014 - ΦΕΚ Β 2665/14) με την οποία καθορίστηκαν η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις άμεσα ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ (Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων), οι οποίες ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα.

Κατά την απόφαση, οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους διακοσίων ευρώ για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι να έχουν πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας σε είδος) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και να ασκούν αποκλειστικά το ελεύθερο επάγγελμα.

Για τη χορήγηση απαιτείται η υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών: α) Αίτηση της ασφαλισμένης στον οικείο Τομέα Ασφάλισης του ΕΤΑΑ. β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/1985 ότι ασκεί αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα και δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Η αίτηση για χορήγηση του εν λόγω επιδόματος υποβάλλεται από την ασφαλισμένη εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία τοκετού.

Δεδομένου ότι η ΚΥΑ δεν αναφέρει τίποτε σχετικά με αναδρομικότητα, συμπεραίνει κανείς ότι το μέτρο ισχύει για τοκετούς που πραγματοποιούνται μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ (7/10/2014).


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: Τμήμα Επικοινωνίας Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 2131306610 κιν. 6979448887 Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο