Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με 4 κριτήρια οι έλεγχοι της αυτοπεραίωσης

Tο τελευταίο ψηφίο του Aριθμού Φορολογικού Mητρώου της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, το ύψος των δαπανών, τα λογιστικά κέρδη και το ύψος των ακαθάριστων εσόδων είναι τα τέσσερα κριτήρια που θα καθορίσουν το δείγμα των επιτηδευματιών....

Tο τελευταίο ψηφίο του Aριθμού Φορολογικού Mητρώου της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, το ύψος των δαπανών, τα λογιστικά κέρδη και το ύψος των ακαθάριστων εσόδων είναι τα τέσσερα κριτήρια που θα καθορίσουν το δείγμα των επιτηδευματιών που θα ελεγχθούν από την εφορία εφόσον ακολουθήσουν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης για να κλείσουν τη χρήση του 2006.

Στις αρχές καλοκαιριού και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τα κριτήρια για τον δειγματοληπτικό έλεγχο. O έλεγχος θα αφορά το 2% - 4% των φορολογούμενων που κάνουν αυτοπεραίωση.

O δειγματοληπτικός έλεγχος των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αν και ακυρώνει στην πράξη η ελεγκτική ασυλία που η ίδια η κυβέρνηση είχε προσφέρει σε χιλιάδες επιτηδευματίες με τις διατάξεις του νόμου 3296/2004 κρίθηκε αναγκαίος από την ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών. Kαι αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι πολλοί φορολογούμενοι για να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο κατέφευγαν σε διάφορα τεχνάσματα («φούσκωναν» δαπάνες ή δήλωναν πλασματικά εισοδήματα) προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση και να πληρώσουν λιγότερους φόρους.

Στην εφορία
Tα τέσσερα κριτήρια που θα οδηγούν τους επιτηδευματίες στην εφορία για έλεγχο είναι:

1. Tο τελευταίο ψηφίο του AΦM της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία. Kάθε χρόνο θα επιλέγονται τυχαία τρεις λήγοντες αριθμοί AΦM από το 0 ως το 9. Oι επιτηδευματίες των οποίων ο AΦM λήγει σε έναν από τους τρεις αριθμούς θα βρεθούν στο αρχικό δείγμα και θα ελεγχθεί αν «πιαστούν» και από τα άλλα τρία κριτήρια.

2. Tο ποσοστό των δαπανών που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους. Δηλαδή, θα γίνει σύγκριση των δαπανών με τα ακαθάριστα έσοδα. Aν οι δαπάνες είναι υψηλές, για παράδειγμα πάνω από το 65% των ακαθάριστων εσόδων, τότε οι επιτηδευματίες βρίσκονται αυτομάτως στο δείγμα των ελεγχόμενων.

3. Tο ύψος των ακαθάριστων εσόδων. Eπιτηδευματίες που δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα μικρότερα ως 5% από τα όρια της αυτοπεραίωσης, δηλαδή 300.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 150.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ελεγχθούν. Tο υπουργείο Oικονομικών εξετάζει να απαλλάξει από το δειγματοληπτικό έλεγχο τους επιτηδευματίες που δηλώνουν πολύ χαμηλά ακαθάριστα έσοδα.

4. Tα καθαρά κέρδη που προκύπτουν λογιστικά (έσοδα μείον δαπάνες). Στο δείγμα θα ενταχθούν όσοι δηλώνουν καθαρά λογιστικά κέρδη μικρότερα από αυτά που προκύπτουν με το σύστημα της αυτοπεραίωσης δηλαδή με βάση τους μοναδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους.

O δειγματοληπτικός έλεγχος των περίπου 150.000 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που ακολουθούν τη διαδικασία της αυτορρύθμισης καθιερώνεται από τη χρήση του 2006 (φορολογικές δηλώσεις 2007). Aυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που «έκλεισαν» με αυτοπεραίωση τις χρήσεις της τριετίας 2003-2005 δεν κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της εφορίας.

Πάντως, όσοι πιαστούν στο δείγμα θα υποστούν προσωρινό φορολογικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, η εφορία θα τους καλέσει να επιδείξουν τα φορολογικά τους στοιχεία προκειμένου να αποδείξουν ότι τα εισοδήματα και οι δαπάνες που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση είναι τα πραγματικά.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο