Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Σύνταξη από το ΙΚΑ σε ένα μήνα

Οι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται το Κ.ΑΝ. πριν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και θα προσκομίζουν όλα τα ασφαλιστικά στοιχεία....

Οι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται το Κ.ΑΝ. πριν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και θα προσκομίζουν όλα τα ασφαλιστικά στοιχεία.

Tην άμεση χορήγηση των συντάξεων και τον περιορισμό του χρόνου αναμονής στο ελάχιστο δυνατό, επιδιώκει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τη σύσταση νέας ειδικής υπηρεσίας καταμέτρησης των ημερών ασφάλισης. Ο τίτλος της υπηρεσίας θα είναι Κέντρο Ανακεφαλαίωσης και η λειτουργία του θα ξεκινήσει έως το τέλος Φεβρουαρίου σε κτίριο που βρίσκεται στην Ομόνοια. Οι πρώτοι ασφαλισμένοι που θα υποβάλουν αίτηση καταμέτρησης του χρόνου ασφάλισης στο Κ.ΑΝ. θα είναι αυτοί που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το β΄ εξάμηνο του 2007 (από 7/2007 μέχρι 12/2007), με τελευταίο Φορέα Ασφάλισης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κατοικούν στους νομούς Αττικής και Κορινθίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στην ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση και στην ημέρα που θα καταβληθεί η πρώτη σύνταξη ξεπερνά τους 5 μήνες. Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, περίπου στο 50% των περιπτώσεων –στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης– η συνήθης καθυστέρηση ανέρχεται στους 9-10 μήνες. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετές περιπτώσεις, που ο υποψήφιος συνταξιούχους περιμένει έως και 1,5 με 2 χρόνια για να πάρει τη σύνταξή του.

Η διοίκηση του ΙΚΑ, μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, προχώρησε στη δημιουργία του Κ.ΑΝ., με στόχο την έκδοση των συντάξεων, ακόμη και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, σε ένα μήνα. Αυτό είναι άλλωστε και το «στοίχημα» της διοίκησης του ΙΚΑ, που εισηγήθηκε τη δημιουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Το Κέντρο Ανακεφαλαίωσης (Κ.ΑΝ.) θα λαμβάνει αιτήσεις από τους ασφαλισμένους που θέλουν έξι μήνες για να βγουν στη σύνταξη, θα γίνεται καταμέτρηση ενσήμων και θα δημιουργείται προσυνταξιοδοτικός φάκελος με αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα συνταξιοδότησης για τον ασφαλισμένο, να απαιτείται το πολύ ένας μήνας για την έκδοση της απόφασης.

Για τη σωστή λειτουργία του Κέντρου απαιτείται μια περίοδος προσαρμογής των περίπου 40 εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ήδη καταρτιστεί προκειμένου να στελεχώσουν τη νέα αυτή υπηρεσία. Αρχικά, σχεδιάζεται η εφαρμογή της δημιουργίας προσυνταξιοδοτικών φακέλων για τους ασφαλισμένους που έχουν μόνο ένσημα του ΙΚΑ. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, οι υπηρεσίες θα επεκταθούν και στους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση του Ιδρύματος, μέσα στο 2006 κατατέθηκαν 264.095 αιτήσεις συνταξιοδότησης και καταβολής επιδομάτων πρόσθετης σύνταξης και απονεμήθηκαν 183.716 συντάξεις και επιδόματα. Πριν από τη λήξη του έτους, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2008 και μετά.

Διαδικασία λειτουργίας του Kέντρου

# Οι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται το Κ.ΑΝ. ή το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας ή εργασίας τους, πριν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση θα υποβάλουν σχετική αίτηση και θα προσκομίζουν όλα τα ασφαλιστικά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου να γίνει η καταγραφή του ασφαλιστικού τους βίου κατά την προσυνταξιοδοτική περίοδο.

# Στο Κ.ΑΝ. θα συγκεντρώνονται όλες οι αιτήσεις και θα γίνεται η ανακεφαλαίωση και η σχετική αλληλογραφία με τις άλλες υπηρεσίες, θα δημιουργείται ο προσυνταξιοδοτικός φάκελος του ασφαλισμένου και θα χορηγείται στον ασφαλισμένο προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

# Η ροή των εργασιών του Κ.ΑΝ. θα παρακολουθείται τόσο τοπικά όσο και κεντρικά από ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης εγγράφων και ροών εργασίας για τις απονομές συντάξεων.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο