Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΥΠΑΑΝ: Η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζει έντονες αποπληθωριστικές τάσεις

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχοντας υπόψη το Δελτίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ, επισημαίνει ότι στην κατηγορία της «Διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών» του Γενικού Δείκτη Τιμών, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2013, καταγράφεται σημαντική μείωση (-1,5%), όπου η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζει έντονες αποπληθωριστικές τάσεις.

1. Από τις μειώσεις των κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών:

· Κατά 1,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών, στα νωπά φρούτα (-11,5%) στα νωπά λαχανικά (πατάτες νωπές -29,7%) και στη ζάχαρη (-10,9%). Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά καθώς δεν περιλαμβάνονται οι μειώσεις στην κατηγορία του γάλακτος (5% έως 10%) που σημειώθηκαν από 22 Σεπτεμβρίου του 2014.

· Κατά 3,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων (-3,6%), ξένων γλωσσών (-2,6%), φροντιστηρίων (-4,8%) και ΙΕΚ (-3,4%).

· Κατά 2,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση» και μετά το πέρας της καθιερωμένης εκπτωτικής περιόδου του Αυγούστου.

· Κατά 1,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων των κατοικιών (-6,2%), των υπηρεσιών κοινοχρήστων(-2%), του πετρελαίου θέρμανσης (-1,7%)και του φυσικού αερίου (-12,9%). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

· Κατά 0,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη -1,7%) και των αυτοκινήτων(-1%). Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων(16,8%) και αστικών συγκοινωνιών (5,9%).

2. Από τις αυξήσεις των κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών:

· Κατά 3,8% της ομάδας Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

· Κατά 2,1% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα 2%) και στα τσιγάρα (1,8%).

· Κατά 0,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των ξενοδοχείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την μείωση των τιμών στα εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφέ - κυλικεία.


Από το Γραφείο Τύπου


Ετικέτες για αναζήτηση εστιατόρια ποτά τσιγάρα διατροφή


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο