Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στo ΣτΕ συζητήθηκε η μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Με το επιχείρημα (ένα εκ των πολλών) ότι το 2007 δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας όταν έμπαιναν άλλα ποσά στα συμβόλαια και κέρδιζαν χρήματα από την διαφορά της αντικειμενικής και αγοραίας αξίας, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ζήτησε να απορριφθεί από το ΣτΕ η προσφυγή των 13 φορολογουμένων που ζητούν να αναγκαστεί το ΥΠΟΙΚ να αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες.

Οι 13 ζητούν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεδομένου ότι οι φόροι (π.χ. ΕΝΦΙΑ) υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

«Το επεξεργαζόμαστε»

Αξία έχει ίσως η απάντηση του δημοσίου δια του εκπροσώπου του στη δίκη, αλλά και οι διάλογοι με τους δικαστές. Ο εκπρόσωπος αρχικά ισχυρίστηκε ότι η έννοια του νόμου δεν είναι ότι η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά ανά διετία, αλλά είναι ότι πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον έχουν αλλάξει πραγματικά οι αξίες των ακινήτων. Υποστήριξε ακόμα ότι η Τρόικα είχε ζητήσει να ανέβουν οι αντικειμενικές αξίες κατά 25%, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν. Μάλιστα το 2010 υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και δεν υπήρχαν αντιπροσωπευτικά δείγματα, καθώς υπήρχε μεγάλη στασιμότητα στις πωλήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος επισήμανε: «Οι φορολογούμενοι λένε ότι έχουν επέλθει μεταβολές που επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών».

Απάντηση: «Οι τιμές του 2007 εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, πλην των πολύ ακριβών περιοχών».

Ρίζος: «Το ακούσαμε με προσοχή αυτό, αλλά είναι ένα ισχυρισμός που δεν είναι προϊόν μελέτης».

Εξάλλου από έδρας επισημάνθηκε ότι στην π.χ στη Γερμανία δικαστικές αποφάσεις έχουν υποχρεώσει την Διοίκηση να προβαίνει σε ενέργειες όταν καθυστερεί και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, απάντησε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα αλλάξει τα κριτήρια προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών μετά από υπόδειξη της Τρόικας.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: Capital.gr


Ετικέτες για αναζήτηση αντικειμενικές αξίες


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο