Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Economist: Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν

Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα αποκρύπτουν μέρος των εισοδημάτων τους από την Εφορία ή δεν τα δηλώνουν καθόλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Economist, το οποίο επικαλείται στοιχεία του Στίβεν Χαλ, συμβούλου της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η παραοικονομία στην Ελλάδα (μη δηλωθέντα έσοδα) το 2013, όπως γράφει ο Economist, ανήλθε στο 24% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 19%.

Ενα από τα κίνητρα για φοροδιαφυγή είναι οι εισφορές, οι οποίες αναλογούν στο 43% του συνολικού κόστους εργασίας, κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 26% που είναι ο μέσος όρος στις πλούσιες χώρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τον Economist, θέλει η Ελλάδα να διδαχθεί από το Περού, το οποίο τη δεκαετία του 1990 καταπολέμησε την παραοικονομία δημιουργώντας μια ειδική «ομάδα κρούσης» και καταργώντας τα «παραθυράκια» στους νόμους.

Το ΔΝΤ, σημειώνει το περιοδικό, θα ήθελε να φέρει μεγαλύτερο μέρος από αυτή τη σκιώδη οικονομική δραστηριότητα στο φως, για να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Αλλά, όπως υπογραμμίζει, υπάρχει ο κίνδυνος ότι μια υπερβολικά επιθετική φορολογική πολιτική θα περιπλέξει το πρόβλημα.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε ορισμένα από τα αίτια του προβλήματος (τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, τη χαμηλή ικανοποίηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, το υπερβολικά υψηλό ποσοστό του μη μισθολογικού κόστους) καθώς και στις συνέπειες που έχει η φοροδιαφυγή στην οικονομία γενικότερα.

«Οι φορολογικές Αρχές πρέπει να δράσουν με προσοχή. Πάνω από το 25% των Ελλήνων είναι επισήμως άνεργοι και η παραοικονομία είναι μια σανίδα σωτηρίας για πολλούς από αυτούς (…). Τα δύο τρίτα των αδήλωτων εισοδημάτων ξοδεύονται σχεδόν αμέσως σε επιχειρήσεις που πληρώνουν τους φόρους τους. Μία πολύ δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να θέσει όλα αυτά σε κίνδυνο» σημειώνει το περιοδικό, το οποίο καταλήγει:

«Η καλύτερη θεραπεία, όμως, θα ήταν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί κατά 0,6% φέτος και κατά 2,9% τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ήταν 3,6% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν. Καθώς η ανεργία πέφτει και οι μισθοί αυξάνονται, η παρόρμηση για φοροδιαφυγή θα φθίνει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό συνέβη την περίοδο 1993-2003, όταν η ανάπτυξη ήταν στο 2,5% κατά μέσο όρο και η σκιώδης οικονομία συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο».

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο