Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μείωση 50% στις ζημιές των αθηναϊκών επιχειρήσεων την περίοδο 2012-2013

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας ICAP που παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρηματίες δηλώνουν ως μεγαλύτερο πρόβλημά τους την έλλειψη ρευστότητας, ενώ σημάδι ανακοπής της ύφεσης θεωρείται το γεγονός ότι μεταξύ 2012 και 2013 οι ζημιές που κατέγραψαν οι εταιρίες (ΟΕ, ΑΕ και ΕΠΕ) στην περιοχή της Αθήνας μειώθηκαν από το 1 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ.

Έτερο ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος παρουσιάζουν μικρή ανάκαμψη, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων. Τα στοιχεία της έρευνας, μαζί με μελλοντικές μελέτες και άλλες έρευνες, θα επικαιροποιούνται και θα τηρούνται σε ανοιχτή για τις αθηναϊκές επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Κατά την ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, σημείωσε ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αποτελεί η δημιουργία προϋποθέσεων για οικονομική ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην πρωτεύουσα. Μιλώντας για την αναγκαιότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, τόνισε ότι «η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και τις νέες, που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, είναι απολύτως επιτακτική, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη της Αθήνας».

Ο κ. Καμίνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις πρώτες θετικές ενδείξεις και την εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης. Δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή, με κεντρικό μηχανισμό το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της σε βάθος χρόνου, συνεργαζόμενη με τα πανεπιστήμια και άλλους θεσμικούς φορείς για να βοηθήσει νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και για να προσελκύσει η Αθήνα ξένους επενδυτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, τόνισε ότι η «αρνητική συγκυρία έχει επηρρεάσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα. Όπως καταγράφεται σε οικονομοτεχνική μελέτη της ICAP Group, το διάστημα 2012-13 σημειώνεται μείωση κατά 2,3% στον κύκλο εργασιών (Euro9,4δις) και υψηλός βαθμός συγκέντρωσης με το 5,6% των εταιρειών να διαμορφώνει το 70% του συνολικού κύκλου εργασιών. Σε αυτό το κομβικό σταυροδρόμι για τη μετεξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, η ICAP Group AE και η ICAP Advisory AE ως ανάδοχος κοινοπραξία για τη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη και αξιόπιστη πληροφόρηση στις επιχειρήσεις του δήμου καθώς και σε υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό, στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα».

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων, Αλέξης Γαληνός, ανέφερε ότι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και το INNOVATHENS που λειτουργεί στην Τεχνόπολη είναι οι δύο αιχμές του δόρατος του δήμου Αθηναίων στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων και επισήμανε τις συνέργειες του δήμου με τους παραγωγικούς φορείς (ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο) για τη δημιουργία κυψελών επιχειρηματικότητας στην πόλη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 26% από το 2008 έως σήμερα και η ανεργία έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τον Σεπτέμβριο 2013.

Σε επίπεδο περιφέρειας, την περίοδο 2008-2011 η ύφεση στην Αττική χαρακτηρίζεται πιο ήπια σε σχέση με το σύνολο της επικράτειας. Όμως η συρρίκνωση της απασχόλησης είναι πιο έντονη σε σχέση με το σύνολο της χώρας.Σε επίπεδο πρωτεύουσας, η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων περίπου 6.000 επιχειρήσεων έδειξε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο 2010-2012 μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ. Οι σωρευτικές ζημιές το 2012 ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ. Παρ' όλες, όμως, τις έντονες ανακατατάξεις η βασική δομή της τοπικής οικονομίας δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές.

Το κέντρο στήριξης επιχειρηματικότητας (ΚΣΕ)

Το ΚΣΕ εντάσσεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Έργο Αθήνα» και σκοπεύει να αποτελέσει κεντρικό μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας στον δήμο Αθηναίων, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα και σε υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό.

Στην παρούσα συγκυρία παρέχει σειρά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου Στήριξης υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του Δήμου όπως:1. Στην ανάπτυξη, αξιολόγηση, βελτίωση και εφαρμογή του επιχειρηματικού τους σχεδίου, παροχή πληροφόρησης σχετικά με της συνθήκες και εξελίξεις της αγοράς και καθοδήγηση για την αξιοποίηση των σχετικών δεδομένων.

2. Στην αναζήτηση και εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα ή εναλλακτικών πηγών.

3. Σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας και θέματα διαχείρισης προσωπικού.

Το Κέντρο Στήριξης θα υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης για επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Παράλληλα, παρέχεται υποστήριξη σε νεοϊδρυόμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις σε πλήθος θεματικών ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη επιχειρήσεων προκειμένου να διεισδύσουν ή να βελτιώσουν την παρουσία τους σε αγορές του εξωτερικού.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο