Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Η Ευρωπαική επιτροπή προτείνει να διατεθούν 7,2 εκατομμύρια ευρώ στους πρώην εργαζομένους της Sprider

Απασχόληση: Η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 7,2 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο παγκοσμιοποίησης για τους πρώην εργαζομένους στην αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθούν στην Ελλάδα 7,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για να βοηθήσει 761 πρώην εργαζομένους στην αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores να βρουν νέες θέσεις εργασίας και να επεκτείνει τη στήριξή της σε 505 νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ). Οι περισσότερες απολύσεις έγιναν στις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρόταση τώρα έχει διαβιβαστεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, κ. László Andor, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει 1 200 άτομα να προετοιμαστούν για νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για μια πρώτη θέση απασχόλησης». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι έλληνες εργαζόμενοι διανύουν μια δύσκολη περίοδο και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την παροχή βοήθειας. Με χαροποιεί που η Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για στήριξη από το ΕΤΠ για τους απολυμένους εργαζόμενους, μαζί με τους νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης».

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση στήριξης από το ΕΤΠ μετά την απόλυση 761 εργαζομένων στην Sprider Stores Α.Ε. Οι εν λόγω απολύσεις ήταν το αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει βαθιά επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ θα βοηθήσουν τους εργαζομένους και τους ΕΕΑΚ να βρουν νέες θέσεις εργασίας παρέχοντάς τους ενεργό επαγγελματικό προσανατολισμό, επαγγελματική κατάρτιση, ειδικές συμβουλές για την επιχειρηματικότητα, συνεισφορά για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και διάφορα επιδόματα.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του πακέτου είναι 12 εκατομμύρια ευρώ, 7,2 εκατομμύρια από τα οποία θα διατεθούν από το ΕΤΠ.

Ιστορικό

Η εταιρεία Sprider Stores Α.Ε. ήταν μια αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης στην ελληνική αγορά, τα Βαλκάνια και σε διάφορες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών που ήταν το επακόλουθο της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας από την έναρξη της κρίσης, η ζήτηση για προϊόντα εκτός των βασικών ειδών διατροφής έχει μειωθεί σημαντικά και, ως εκ τούτου, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας άρχισε να μειώνεται.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, δεν επέτρεψε στην Sprider Stores να βρει λύση και οδήγησε την επιχείρηση σε χρεοκοπία.

Δεδομένου ότι η Sprider Stores ήταν παρούσα σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, οι απολύσεις εκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, οι περισσότερες απολύσεις (64 %) συγκεντρώνονται στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό ανεργίας στην Αττική ήταν 28,2 %. Στην Κεντρική Μακεδονία η κατάσταση των νέων που αναζητούν εργασία είναι ιδιαίτερα σοβαρή, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας ήταν 30,3 %, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 60,4 %. Επιπλέον, και στις δύο περιοχές υπάρχουν λίγες μόνο θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον υψηλό αριθμό των ατόμων που αναζητούν εργασία. Ως εκ τούτου, πάνω από το 70 % των ανέργων είναι εκτός της αγοράς εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες.

Το μεγαλύτερο άνοιγμα του εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο οδηγεί σε συνολικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια θέσεων εργασίας, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς και μεταξύ των εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Barroso πρότεινε για πρώτη φορά τη δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη εκείνων που προσαρμόζονται στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Από την έναρξη λειτουργίας του το 2007, το ΕΤΠ έχει λάβει 130 αιτήσεις. Έχουν ζητηθεί περίπου 536 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας σε περισσότερους από 116 000 εργαζομένους. Μόνο το 2013, η στήριξη ξεπέρασε τα 53,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ταμείο συνεχίζει την περίοδο 2014-2020 ως έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ, με περαιτέρω βελτιώσεις στη λειτουργία του. Το πεδίο εφαρμογής του καλύπτει τους εργαζομένους που απολύθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς και τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου, τους αυτοαπασχολούμενους, και, κατά παρέκκλιση μέχρι τα τέλη του 2017, νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ), οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές επιλέξιμες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ) μέχρι έναν αριθμό ίσο προς τους απολυμένους εργαζομένους που λαμβάνουν στήριξη.


Ετικέτες για αναζήτηση απολύσεις ανεργία απασχόληση ΕΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο