Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς συμφωνία για τα χρέη 109.000 επιχειρήσεων - Σε δεύτερο χρόνο η ρύθμιση για 1.000 μεγαλο-οφειλέτες

Ξαφνική επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, αργά το βράδυ της Τρίτης, πυροδοτεί σενάρια για μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια και τις δόσεις πριν φύγουν από την Αθήνα. Στη σύσκεψη παίρνουν μέρος οι κ. Χαρδούβελης, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια τελική συζήτηση για τη ρύθμιση χρεών που αφορούν 110.000 επιχειρήσεις. Φέρεται να συμφωνήθηκε να βρεθεί άμεσα μια λύση -έστω και με εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις- για τις 109 χιλιάδες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες εταιρείες που χρωστούν σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Για τις υπόλοιπες 1.000, που είναι εταιρείες με μεγάλα χρέη φέρεται να συμφωνήθηκε να βρεθεί σε δεύτερο χρόνο μια λύση, αφού πρώτα διευκρινιστούν ορισμένα βασικά ζητήματα για τα οποία η τρόικα είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και τις οποίες προέκυψε η εμπλοκή. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι πιθανόν να μπουν κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να «κοπούν» περίπου 1.000 επιχειρήσεις με μεγάλα δάνεια.

Σε τρίτο χρόνο να προωθηθεί ρύθμιση και για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Kορυφαίος παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Περπατήσαμε αρκετά αλλά δεν θα έρθει άμεσα η ρύθμιση». Τόνιζε επίσης ότι θα είναι χωριστές οι ρυθμίσεις που θα καταθέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε ότι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ως προς τον αριθμό των δόσεων, και διαφορετική η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα δάνεια.

Οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν νωρίς το απόγευμα τον πρώτο κύκλο των συνομιλιών με την κυβέρνηση, επρόκειτο να αναχωρήσουν για τις χώρες τους, όταν κλήθηκαν από τους αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου να επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών για μια έκτακτη συνάντηση.

Οι κ.κ. Χαρδούβελης και Σταϊκούρας κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, συζητήθηκαν διεξοδικώς τα θέματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και το επικείμενο ταξίδι των κ.κ. Χαρδούβελη και Στουρνάρα στην Ουάσινγκτον για τις συναντήσεις τους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως ήταν μια συνάντηση προετοιμασίας, ενώ από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως έγινε συζήτηση για το ταξίδι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησαν και για τη συζήτηση που ξεκινά αύριο στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πηγή: Ημερησία


Για το ίδιο θέμα το news.gr αναφέρει


Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η έκτακτη σύσκεψη για τα κόκκινα δάνεια

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχωρούν αύριο το πρωί από την Ελλάδα και αναμένεται να επιστρέψουν μετά τις 26 Οκτωβρίου.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ τις Τρίτης έληξε η δίωρη, έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομικών, με θέμα το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς Δημόσιο και Ταμεία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων ενώ κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης εκτίμησε ότι ,«περπατήσαμε αρκετά, αλλά δεν θα έρθει άμεσα η ρύθμιση».

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το ίδιο στέλεχος έκανε σαφές ότι θα είναι χωριστές οι ρυθμίσεις που θα καταθέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ως προς τον αριθμό των δόσεων, και διαφορετική η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα δάνεια.

Ακόμη, είπε ότι είναι πιθανό να τεθεί όριο, το οποίο θα θέτει εκτός της ρύθμισης περίπου 1.000 επιχειρήσεις μεγαλοοφειλέτες.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχωρούν αύριο το πρωί από την Ελλάδα και αναμένεται να επιστρέψουν μετά την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.


Ετικέτες για αναζήτηση τρόικα ρύθμιση δάνεια Χαρδούβελης


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο