Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ν. Μηταράκης: «Από την εποχή των 400 υποθηκοφυλακείων στα 16 Περιφερειακά Κτηματολογικά Γραφεία»

ΥΠΑΑΝ

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία ομιλίας ΥΦΥΠΑΑΝ Νότη Μηταράκη στο 15ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας (PRODEXPO 2014).

Κυρίες και Κύριοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Μαζί με ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς. Για να εκφράσουμε απόψεις και να ανταλλάξουμε ιδέες για την οικονομία γενικότερα, αλλά και για το ειδικότερο κεφάλαιο που λέγεται ακίνητη περιουσία.

Είναι πλέον κατανοητό σε όλους ότι η σημερινή συγκυρία είναι πολύ σημαντική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που αρχίζει και μεταμορφώνεται. Πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που δείχνουν ξεκάθαρα τα σημάδια της προόδου μετά την παρατεταμένη ύφεση.

Κι αυτή η διαπίστωση δεν είναι μόνο δικιά μου και της κυβέρνησης. Είναι καθολική άποψη όλων των οικονομικών παραγόντων της παγκόσμιας αγοράς. Μια πρόοδος που δεν επιτεύχθηκε με κάποιο μαγικό τρόπο ούτε με ευχολόγια. Ανακτήσαμε την πολιτική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο εξωτερικό, ζητούμενο όπως όλοι γνωρίζετε για το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας.

Διαψεύσαμε και τους πλέον κακόπιστους για την δημοσιονομική προσαρμογή πετυχαίνοντας πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο 8μηνο του 2014, στα 2,5 δις € (αντίστοιχο διάστημα το 2013, το πλεόνασμα ήταν 1,2 δις €). Η χώρα μας επέστρεψε στις αγορές επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Ένας από τους βασικούς λόγους αναστροφής του κλίματος είναι η στρατηγική επιλογή με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού να στραφεί η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στην δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος.

Για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος έχουν αναληφθεί σοβαρές πρωτοβουλίες που έχουν αντίκτυπο και στον κλάδο της Ακίνητης Περιουσίας:

· Δημιουργήθηκε και λειτουργεί ο θεσμός του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή μέσω του “Enterprise Greece” με σκοπό την απεμπλοκή επενδύσεων από γραφειοκρατικά κωλύματα των Δημοσίων Υπηρεσιών.

· Βάλαμε σε λειτουργία την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή η οποία εκδίδει τις άδειες δόμησης, εγκατάστασης και λειτουργίας και καταρτίζει τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Η ίδια η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης αποτελεί μια επανάσταση σκέψης για την Δημόσια Διοίκηση. Συμβάλλει καθοριστικά στην άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων για τους επενδυτές συγκεντρώνοντας σ’ ένα σημείο την αδειοδοτική διαδικασία.

· Δημιουργήθηκε ο θεσμός των ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, την χρήση γης και την χωροθέτηση των στρατηγικών επενδύσεων.

· Με τον Αναπτυξιακό νόμο και ειδικότερα  στο άρθρο 6 Ν. 4146/2013 δίνεται ρητά η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα να αποκτήσουν μόνιμη άδεια διαμονής ανανεωμένη κάθε 5 έτη  εφόσον είναι ιδιοκτήτες που η αξία των ακινήτων τους υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα 519 πολίτες τρίτων χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας.

Χάρη και σ αυτές τις πρωτοβουλίες βλέπουμε ήδη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο μέσα στη χώρα όσο και από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει προσελκύσει τα τελευταία 2 χρόνια επενδύσεις αξίας 37,6 δις ευρώ σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Ελληνικό. Η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια επένδυση 7,5 δις.

Επένδυση που δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα στον κόσμο συνδυάζοντας την ήπια ανάπτυξη οικιστικών, τουριστικών και εμπορικών χρήσεων. Η περίπτωση του Ελληνικού είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που κέρδισε η σημερινή Κυβέρνηση αφού παρέμενε για χρόνια αναξιοποίητο, έρμαιο των ευχολογίων και των αντιδράσεων.

Ο όμιλος υπό την Καναδική Fairfax επένδυσε 1,3 δις για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Η εξαγορά του 66% της Πανγαία από την εταιρία Invel Real Estate με τη συμμετοχή της York Capital αντί συνολικού τιμήματος €652 εκατ.

Η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, στην καλύτερη προσφορά, ύψους 400 εκατ. Ευρώ στην Jermyn Street Real Estate Fund.

Αλλά και άλλα επενδυτικά funds και επιχειρήσεις όπως η Colony Capital, η Oaktree Capital, ο όμιλος επιχειρήσεων Libra επιλέγουν την Ελλάδα για την ανάπτυξη των επενδυτικών τους σχεδίων για ξενοδοχειακές μονάδες και ελληνικά ακίνητα.

Αυτές οι μεγάλες επιτυχίες έγιναν πραγματικότητα ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες και δυναμική έξοδο της Ελλάδας στην επενδυτική αγορά με επιχειρηματικές αποστολές και παρουσία σε όλα τα διεθνή fora, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τους επενδυτές, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβασή τους στην ελληνική αγορά.

Η Ελλάδα είναι άλλωστε μια χώρα που μπορεί να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό για επενδύσεις σε ακίνητα παντός είδους, ενισχύοντας σταδιακά τη ζήτηση και στην εγχώρια αγορά.

Ειδικά τώρα, που ο τουρισμός στην Ελλάδα ξεπερνά τις προβλέψεις, αφού εκτιμάται ότι η συνολική τουριστική ροή του 2014 θα ανέλθει σε 22,5 εκατ. τουρίστες, η κτηματαγορά έχει μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το momentum για την προσέλκυση αγοραστών ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Ελλάδα μπήκε τον Αύγουστο στο top-10 των αμερικανικών αναζητήσεων για αγορές ακινήτων (ανάλυση της Omniture Discover και στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας αγγελιών ακινήτων Realtor.com)

Απ την πλευρά της η Ελληνική Πολιτεία κινείται προς την κατεύθυνση προσφοράς προς ιδιωτικοποίηση ή μακροπρόθεσμη μίσθωση σημαντικών προνομιακών ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Τα αποτελέσματα των παραχωρήσεων εκμετάλλευσης και των πωλήσεων μέχρι στιγμής φτάνουν τα 790 εκ €. Είναι αποτελέσματα που μας δείχνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αφού το περιθώριο βελτίωσης είναι μεγάλο.

Παράλληλα, μέσω της εταιρείας Παράκτιο Μέτωπο ξεκινάμε την υλοποίηση του σχεδίου ενιαίας αξιοποίησης κρατικών παραλιακών ακινήτων στην Αττική, μεταβιβάζοντας τα πρώτα 21 ακίνητα.

Είναι ένα έργο για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις και το οποίο θα αναδείξει τις δυνατότητες της Αττικής. Στόχος μας είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων στην περιοχή που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον σταθερών κανόνων, αυστηρών προδιαγραφών και με πρώτο γνώμονα την απόλυτη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αφετέρου, θα προωθηθούν έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και αυξάνουν την προσβασιμότητα των πολιτών στη θάλασσα όπως για παράδειγμα στον φαληρικό όρμο, ο οποίος πέρασε στην κυριότητα του Παράκτιου Μετώπου.

Ανάλογοι καταλύτες ανάπτυξης είναι και η αξιοποίηση των έργων υποδομών που αιματοδοτούν την ελληνική οικονομία:

· Επανέναρξη των 4 Αυτοκινητοδρόμων: Πρόκειται για τους αυτοκινητοδρόμους Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και την Ολυμπία και την Ιόνια Οδό. Έργα, που αναμένεται να δημιουργήσουν 20.000 θέσεις εργασίας άμεσα και 50-60.000 έμμεσα στην περιφέρεια.

Αλλά και να δημιουργήσουν υπεραξίες για την Ιδιωτική και τη ΔημόσιαΑκίνητη Περιουσία που βρίσκεται εκατέρωθεν των συγκεκριμένων οδικών αξόνων.

Σε ίδιο πνεύμα κινείται η οπτική μας και για μία σειρά άλλων έργων. Τα έργα αυτά είναι:

· Οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας
· Οι επεκτάσεις του Δικτύου του Τραμ προς Πειραιά
· Τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Λαυρίου
· Η Ολοκλήρωση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου
· Η αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας ώστε να μετατραπούν από απλές πίστες απογείωσης – προσγείωσης σε πόλους τοπικής ανάπτυξης.

Και να υπενθυμίσω εδώ ότι τα έργα οδοποιΐας και δημιουργίας υποδομών συνδέονται άμεσα με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας: Δημόσιας και Ιδιωτικής. Δημιουργώντας και αναδεικνύοντας υπεραξίες.

Και αποδεικνύοντας ότι η αξιοποίηση της Περιουσίας του Δημοσίου δεν αντιπαλεύει κατ` ανάγκη την αξιοποίηση της περιουσίας των ιδιωτών.

Αλλά αντίθετα μπορούν και οι δύο να επωφελούνται από κοινούς σχεδιασμούς και υποδομές.

Βεβαίως, στην πατρίδα μας δεν είναι όλα ρόδινα. Έχουμε πολλές προκλήσεις ακόμα να αντιμετωπίσουμε, ειδικά για την αγορά ακινήτων που βίωσε τρομερές πιέσεις την περίοδο της ύφεσης.

Συζητώντας με πολλούς ανθρώπους της αγοράς το πρώτο πράγμα που αναφέρουν και συμφωνώ απόλυτα είναι το περιθώριο αλλαγής της φιλοσοφίας μας όσον αφορά την φορολογία.

Αυτό που απαιτείται για την ανάκαμψη της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα την τρέχουσα περίοδο είναι η εκλογίκευση της φορολογίας προς όφελος της αγοράς και της κοινωνίας.

Για τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ, προσωπικά, έχω εκφράσει μια πάγια άποψη και θα την επαναλάβω.  Ο συγκεκριμένος φόρος πρέπει να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Και αυτό θα γίνει αν πάψει να έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα.

Πρέπει να γυρνάει πίσω στους πολίτες με μορφή κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν η φορολογία των ακινήτων να περάσει στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Για να αποφασίζει ο πολίτης τι δήμο θέλει με τους φόρους που θα πληρώνει και έτσι να επιλέγει και την τοπική του αυτοδιοίκηση.

Όμως, αν θέλουμε να κινηθούμε σε ρεαλιστικά μονοπάτια, πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με το τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε σχετικά με την φορολογία. Αφού λοιπόν καταφέραμε δημοσιονομικά να πατάμε στα πόδια μας μπορούμε πλέον να μιλάμε για φοροελαφρύνσεις. Όχι θεωρητικά αλλά ουσιαστικά αφού η χώρα μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες της. Έχουμε ήδη μπει στο δρόμο της γενικότερης μείωσης των φορολογικών συντελεστών, εξορθολογίζοντας τις ρυθμισεις που έχουν αποδειχθεί κοινωνικά άδικες.

Σας θυμίζω ότι πετύχαμε ήδη την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από 23% στο 13%), τη σταδιακή διανομή του κοινωνικού μερίσματος και τη μείωση του ΕΦΚ κατά 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ένα επίσης μεγάλο αγκάθι που ταλανίζει το χώρο της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα είναι βεβαίως η απουσία Εθνικού Κτηματολογίου.

Η σημερινή Κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των πληροφοριακών συστημάτων όλης της Δημόσιας Διοίκησης, από το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία και τα δάση, μέχρι τα Σχέδια Πόλης και τον ορυκτό πλούτο.

Με αυτό τον τρόπο θα καταγραφεί, θα αξιοποιηθεί και θα διασφαλιστεί 100% η έκταση της χώρας. Το 2020, που θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, ένα έργο που θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, θα μπορεί κάθε Έλληνας και ξένος επενδυτής, από το σπίτι του να γνωρίζει που μπορεί να χτίσει και τι μπορεί να χτίσει.

Με ένα ευέλικτο σύστημα καταγραφής θα περάσουμε από την εποχή των 400 υποθηκοφυλακείων στα 16 Περιφερειακά Κτηματολογικά Γραφεία. Έτσι θα διασφαλιστεί η περιουσία του Δημοσίου βοηθώντας ευεργετικά στο μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Πρέπει όμως όλοι να κατανοήσουμε ότι προκειμένου οι ανακοινωθείσες επενδύσεις να γίνουν έργα χρειάζεται χρόνος για την υλοποίησή τους.

Υλοποίηση που θα αιματοδοτήσει την αγορά και θα δώσει τις απαραίτητες θέσεις εργασίας στους πολίτες που περιμένουν να βγουν απ’ το φαύλο κύκλο της ανεργίας.

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα είναι πολλές. Η εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας παραμένει πρωταρχικός στόχος. Την ώρα που κάποιοι επιμένουν στη δημιουργία τεχνητών πολιτικών εντάσεων, εμείς συνεχίζουμε τον ανηφορικό δρόμο της ειλικρίνειας.

Με σωστό σχεδιασμό και στόχευση μπορέσαμε να καταφέρουμε πολλά. Πάντοτε με σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού που καθημερινά κοπιάζει για να ανταπεξέλθει. Η χώρα μας παράγει ξανά κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ασκήσουμε ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Με πραγματικά λεφτά κι όχι δανεικά αυτή τη φορά. Για να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε η Ελλάδα των ευκαιριών και της ανάπτυξης.

Σας Ευχαριστώ.

Από το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο