Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Τι περιέχει και τι όχι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015

Στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2015 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, ωστόσο από τα μέτρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται μόνο τα ακόλουθα:

-η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, (αφού πρώτα παραταθεί η ισχύς της για δύο ακόμα χρόνια)
-η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος,
-η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,
-η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
-και η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.


Εκτιμήσεις.

Οι εκτιμήσεις για το 2015 που περιέχονται στο προσχέδιο: 
 
• ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης,
• περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων με τη συνέχιση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών που καταγράφηκε το 2014,
• περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών,
• υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου,
• συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και


Ανεργία

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,5% του εργατικού δυναμικού το 2015, έναντι 24,5% το 2014. Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50.673 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,6% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2015-2018.

Η αύξηση αυτή αναμένεται να προέλθει, κυρίως, από:

• Τα αυξημένα έσοδα, κατά 883 εκατ. ευρώ, λόγω της είσπραξης τους πρώτους μήνες του 2015 των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ του έτους 2014. Ωστόσο το ποσό αυτό, σε δημοσιονομική βάση θα καταγραφεί στο έτος 2014.
• Την αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος των μισθωτών, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
• Την αύξηση της παρακράτησης φόρου από συντάξεις, μετά την εκκαθάριση των πολλαπλών συντάξεων από έναν εκκαθαριστή (ΗΔΙΚΑ). Η παρέμβαση αυτή θα αυξήσει το φόρο εισοδήματος, καθώς θα παρακρατείται ο αναλογών φόρος στην πηγή, ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφίσει πολλούς συνταξιούχους που έπρεπε να καταβάλουν αυξημένο φόρο, σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.
• Την περαιτέρω βελτίωση της είσπραξης φόρων παρελθόντων ετών, εξαιτίας των δράσεων και των πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιασθεί από τις αρχές, μεταξύ άλλων και με τη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι στον Τακτικό Προϋπολογισμό προβλέπονται μειωμένα έσοδα, από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%.

Τι δεν περιέχει

Καμία αναφορά δεν γίνεται στο προσχέδιο για την διευθέτηση του χρέους, για τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, για την κατάργηση των τεκμηρίων, για την σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ωστόσο δεν αποκλείεται κάποια από αυτά τα μέτρα να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο