Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το Κ.Ε.Α.Ο. .… απορροφά το Ι.Κ.Α.

6 Οκτώβριου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών στελεχών, αλλά και στο ΙΚΑ μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων.

Αφορμή είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους έξι υπαλλήλους του ΙΚΑ που εργάζεται σε «παραγωγικούς» (σ.σ. μη διοικητικούς) τομείς του Ταμείου αναμένεται να εργαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ).

Και αυτό γιατί το ΚΕΑΟ  θα χειρίζεται -αν γίνει δεκτό από το υπ. Εργασίας το αίτημα του ΔΝΤ να ενταχθούν σ’ αυτό και όσοι χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ- υπερδιπλάσιο πλήθος οφειλετών (460 χιλιάδες) από εκείνο των επιχειρήσεων που καταβάλλει σήμερα σχεδόν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους (210 χιλιάδες).

Τι ζητά η Τρόικα;  Γιατί αντιδρούν στο υπ. Εργασίας και στην ΠΟΣΕ – ΙΚΑ;

Συγκεκριμένα, η Τρόικα ζητά το προσωπικό του ΚΕΑΟ το οποίο προέρχεται από το ΙΚΑ να φτάσει τους 600 (από 450 που είναι σήμερα και το οποίο προέρχεται από το ΙΚΑ), την ίδια στιγμή που το προσωπικό που απασχολείται σε «παραγωγικούς» φορείς των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ όλης της χώρας ανέρχεται μόλις σε… 4.961 άτομα και σε 5.300 άτομα στο σύνολο των υπηρεσιών του.

Υπενθυμίζεται πως το προσωπικό του ΙΚΑ, κατά την περίοδο 2009 -13, έχει μειωθεί κατά 50% λόγω της εφαρμογής του κανόνα 1 πρόσληψη ανά 5 και μετά το 2011,ανά 10 αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις. Η μείωση αυτή του προσωπικού -μεταξύ άλλων λόγων- έχει ήδη προκαλέσει «έμφραγμα» στην απονομή των συντάξεων καθώς εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 146.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Η συντελούμενη μείωση του προσωπικού για χάρη του ΚΕΑΟ και της είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών μπορεί να στοιχήσει πολλά στην είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνουν κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη στο υπ. Εργασίας.

Είναι γι’ αυτό που η «εμμονή» αυτή της τρόικας να ενισχύσει το ΚΕΑΟ με προσωπικό δυσανάλογα πολύ  –σε σχέση με το προσωπικό του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας- έχει εξοργίσει πλέον όχι μόνο την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), η οποία έχει εκφράσει από τις 12 Ιουνίου τις ενστάσεις στο διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αλλά και κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας τα οποία παρακολουθούν ώρα – την ώρα τα έσοδα όλων των ταμείων από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτό αναφέρουν πηγές του Capital.gr από το αρμόδιο υπουργείο, επισημαίνοντας πως «το ΚΕΑΟ έχει απορροφήσει τα καλύτερα και εμπειρότερα στελέχη του τμήματος των εσόδων του ΙΚΑ, βάζοντας τους να… κυνηγούν όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι έχουν αδειάσει οι υπηρεσίες του ΙΚΑ που ασχολούνται με την είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών».

Σύμφωνα με την 1η έκθεση του ΚΕΑΟ (4 Αυγούστου 2014), ο αριθμός των οφειλετών για χρέη άνω των 5.000 ευρώ που έχουν ενταχθεί στα «μητρώα» του ανέρχεται σε 213.234. Το πλήθος αυτό χρωστά 10,4 δισ. ευρώ.  Από αυτούς οι 87.647 είναι οφειλέτες στο ΙΚΑ και χρωστούν 7,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr  από υπηρεσιακά στελέχη του ΙΚΑ, ο φόρτος της εργασίας για τους 450 έως τώρα υπαλλήλους στο ΚΕΑΟ δεν είναι και τόσο μεγάλος, ούτε πρόκειται να αυξηθεί τόσο δραματικά όσο δείχνει το γιγάντιο πλήθος των οφειλετών στα ταμεία.

Το ίδιο θα ισχύσει ακόμα και αν ενταχθούν στα «μητρώα» του ΚΕΑΟ και όσοι χρωστούν  στο ΙΚΑ κάτω από 5.000 ευρώ –όπως ήδη πιέζει το ΔΝΤ- και οι οποίοι, βάσει των στοιχείων του ΙΚΑ, ανέρχονται σε περίπου 380 χιλιάδες!

Η αποστολή των «προσκλήσεων για τακτοποίηση οφειλών» ή των «ατομικών ειδοποιήσεων» πριν την λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (σ.σ. κατασχέσεις) είναι η σχετικά εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για την ίδια τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, η οποία δεν εκτελείται ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα, ενώ  θα έχει μάλλον αμφίβολα, ως προς το μέγεθος, τους εισπρακτικά έσοδα...


Πηγή: www.capital.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης