Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ.Γ.Π.Σ.: Ψηφιακά μέσω υποθηκοφυλακείων ο προσδιορισμός αξιών ακινήτων

Στα ηλεκτρονικά στοιχεία που θα συλλέγει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) από τα 393 έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας θα βασισθεί η νέα υποδομή για τον προσδιορισμό των αξιών των ακινήτων.
 
Το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Τέλη εγγραφής πράξεων και χορήγησης πιστοποιητικών και αντιγράφων από τα υποθηκοφυλακεία» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εγγραφή των αιτήσεων για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών και αντιγράφων από κάθε στοιχείο που τηρείται στο αρχείο του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογικού γραφείου θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, αυθημερόν κατά τη σειρά της υποβολής τους σύμφωνα με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης έχει ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία υποθηκοφυλακείων και  κτηματολογικών γραφείων. Στην πλατφόρμα που θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΓΓΠΣ θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία συμβολαίου και βεβαίως το τίμημα της συναλλαγής.

Οι υποθηκοφύλακες, θα συμπληρώνουν σε ένα πεδίο της ψηφιακής πλατφόρμας το αναφερόμενο στο συμβόλαιο ποσό που ότι έγινε η αγοροπωλησία του ακινήτου, δηλαδή την εμπορική αξία (σήμερα στο 99% των περιπτώσεων είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής) και σε δεύτερο πεδίο θα αναγράφουν την τρέχουσα αντικειμενική.

Με τον τρόπο αυτό αφενός θα καταδειχθεί η απόσταση μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, αφετέρου θα προσδιορισθούν στη βάση συμβολαίων οι εμπορικές αξίες που θα χρησιμοποιούνται ως τιμές βάσης για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Επειδή οι συναλλαγές επί ακίνητων είναι σήμερα περιορισμένες εξετάζεται για την πρώτη διετία εφαρμογής του ψηφιακού συστήματος να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι για τον προσδιορισμών των τιμών βάσης, κάτι που ήδη εξετάζει ειδική επιτροπή που έχει συστήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Πηγή: in.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ΓΓΠΣ υποθηκοφυλακεία


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο