Ειδήσεις Τεχνολογία

Οπτικός μανδύας «εξαφανίζει» μεγάλα αντικείμενα

Ο παρατηρητής βλέπει κανονικά την υπόλοιπη εικόνα στο φόντο

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν έναν νέο «μανδύα» αορατότητας, ο οποίος «εξαφανίζει» μεγάλα τρισδιάστατα αντικείμενα που βρίσκονται από πίσω ή από κάτω του.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Τζον Χάουελ και τον συνεργάτη του Τζόζεφ Τσόι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν μία διάταξη από τέσσερις φθηνούς και διαθέσιμους στο εμπόριο οπτικούς φακούς, με τη βοήθεια των οποίων «έκρυψαν» ένα χέρι, ένα πρόσωπο και ένα χάρακα - και μάλιστα από διάφορες οπτικές γωνίες. Παράλληλα, όπως είπαν, ο παρατηρητής βλέπει κανονικά την υπόλοιπη εικόνα στο φόντο, πίσω και γύρω από το «εξαφανισμένο» αντικείμενο.

Οι ερευνητές, που υπέβαλαν τη σχετική μελέτη προς δημοσίευση στο περιοδικό οπτικής έρευνας "Optics Express" (και ήδη έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο arXiv.org), ανέφεραν ότι, αντίθετα με άλλες παρεμφερείς προσπάθειες ερευνητικών ομάδων που χρησιμοποιούν ακριβό εξοπλισμό και ″εξωτικά″ υλικά (όπως τα λεγόμενα μετα-υλικά που καμπυλώνουν το φως γύρω τους), ο νέος οπτικός μανδύας είναι πιο απλός και δουλεύει σε όλο το ορατό φάσμα του φωτός και όχι μόνο σε συγκεκριμένα μήκη κύματος. Επί πλέον, όπως είπε ο Τζότζεφ Τσόι», «από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη συσκευή αορατότητας που παρέχει σε συνεχή βάση τρισδιάστατη απόκρυψη (αντικειμένων) και από πολλές διευθύνσεις στο ορατό φάσμα».

Μεταξύ άλλων, όπως είπαν οι δημιουργοί του, ο λεγόμενος «μανδύας Ρότσεστερ» θα μπορούσε στο μέλλον να βρει διάφορες καθημερινές πρακτικές εφαρμογές, όπως π.χ. να «εξαφανίζει» το τροχόσπιτο ή τη βάρκα που ρυμουλκείται από ένα αυτοκίνητο, έτσι ώστε ο οδηγός να βλέπει ανεμπόδιστα πίσω του το δρόμο από τους καθρέφτες. Ακόμη, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για στρατιωτικές χρήσεις, ιατρικές (π.χ. στις χειρουργικές επεμβάσεις), στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, στη δημιουργία πρωτότυπων έργων τέχνης κ.α.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο μανδύας τους κόστισε περίπου 1.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμη φθηνότερα. Όσο πιο μεγάλοι είναι οι φακοί, τόσο μεγαλύτερου μεγέθους αντικείμενο είναι εφικτό να αποκρυβεί.

Παραδέχτηκαν, πάντως, ότι η συσκευή τους δεν είναι τέλεια όπως του Χάρι Πότερ και δεν μπορεί να κρύψει κάτι από κάθε δυνατή οπτική γωνία.


Πηγή: newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο