Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ασφαλιστικό ταμείο χωρίς ισολογισμό για 27 χρόνια!

Διορία ενός έτους έχουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών. Η τραγική εικόνα των καθυστερήσεων και κατά συνέπεια της οικονομικής αδιαφάνειας των ασφαλιστικών οργανισμών αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο στη διαπίστωση ότι υπάρχει Ταμείο που δεν έχει κλείσει ισολογισμούς από το 1987! Οι αδιανόητες καθυστερήσεις στον οικονομικό έλεγχο των ασφαλιστικών οργανισμών, η αδράνεια των διορισμένων διοικήσεων, η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης είχαν ως αποτέλεσμα στους συνολικά 93 κλάδους των Ταμείων να εκκρεμούν 339 οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών. Ακόμη και οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών οργανισμών δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα... αυτενέργειας των ξεχωριστών κλάδων, με αποτέλεσμα στο ίδιο Ταμείο, διαφορετικοί κλάδοι να καθυστερούν αδικαιολόγητα στην έγκριση ισολογισμών, απολογισμών και οικονομικών καταστάσεων.

Από τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας, οι εκκρεμείς χρήσεις στην πλειοψηφία τους αφορούν την περίοδο 2008 - 2012 και πρόκειται για μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, αλλά και το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ. Με αυτά τα δεδομένα, οι απαιτήσεις των δανειστών αλλά και όλων των διεθνών οργανισμών τα ασφαλιστικά ταμεία να εφαρμόσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ακούγονται εξωπραγματικές...

Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση γραφειοκρατικής αδράνειας αφορά στο ΙΚΑ και συγκεκριμένα στην έγκριση διαγωνισμού για την πρόσληψη ορκωτών λογιστών προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Επειτα από πολύμηνες διαδικασίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε ένα έργο που για πρώτη φορά προβλέπεται στην Ελλάδα, είναι πρωτόγνωρο ακόμη και για εταιρείες και θα οδηγήσει όχι μόνο σε απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του Ιδρύματος, αλλά και σε γνώση των λαθών του παρελθόντος, προκειμένου να μην επαναληφθούν. Εδώ και έξι μήνες, η διοικητική έγκριση του διαγωνισμού για την πρόσληψη των ορκωτών λογιστών έχει κολλήσει σε κάποιο γραφείο στο υπουργείο Εργασίας.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται υπουργική απόφαση του Γ. Βρούτση, σύμφωνα με την οποία τα Ταμεία θα προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των αποτελεσμάτων της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος, ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα των οικονομικών του κάθε Ταμείου. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουν οι διοικήσεις αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τις απαιτήσεις από και προς κάθε δημόσιο οργανισμό, τα οικονομικά δεδομένα, τις οικονομικές συναλλαγές και τα αποτελέσματα της διαχείρισης των οικονομικών των Ταμείων. Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης έργου για τον έλεγχο των πόρων των Ταμείων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και όλα τα Ταμεία θα υποχρεωθούν να καταχωρίσουν σε ειδική μηχανογραφική εφαρμογή τα χειρόγραφα παραστατικά λογιστικών γεγονότων και πράξεων, παράλληλα με την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων που προβλέπονται από το Π.Δ. 80/199.

Πηγή: Καθημερινή


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΤΕΑ διαφάνεια ΟΓΑ ασφαλιστικά ταμεία ΝΑΤ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο