Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πως αποφασίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων; Δείτε πρακτικό από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής!

30 Σεπτέμβριου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Αναδημοσίευση από τον Σύλλογο "Ελληνες Φορολογούμενοι"

Μεταξύ καφέ και τσιγάρου, με προσωπικές εκτιμήσεις και με μια ματιά στη "Χρυσή Ευκαιρία", ή άλλα έντυπα αγγελιών, αποφασίζουν για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών! Δείτε τα πρακτικά της "αρμόδιας" Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών!

Αυτό προκύπτει από την ανάγνωση των Πρακτικών της συνεδρίασης της 14ης Δεκεμβρίου 2010, της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών.

Έτσι, με αυτή τη διαδικασία, μεσούσης της κρίσης και ενώ ήδη η χώρα βρισκόταν στο Μνημόνιο, τα μέλη της Επιτροπής έκριναν ότι, “η οικονομική κρίση δεν επηρέασε αισθητά τις αγοραπωλησίες ακινήτων με υψηλές τιμές” (αφορά στο Δήμο Ψυχικού) και αποφάσισαν ότι η τιμή ζώνης επιβάλλεται να αυξηθεί από 5.150 €/τμ, σε τουλάχιστον 9.500 €/τμ! Δηλαδή, μία αύξηση της τάξης του 84,5%!

Σήμερα, αποκαλύπτουμε το συγκεκριμένο πρακτικό, θέλοντας να δείξουμε το πώς αποφασίζονται οι αντικειμενικές αξίες. Αυτές που οδήγησαν την αγορά ακινήτων σε μία κατάσταση φούσκας και αυτές που σήμερα ταλαιπωρούν ολόκληρη την κοινωνία, μέσω της υπερφορολόγησης, επί τιμών που είναι φανταστικές!

Όταν το 1982 δημιουργήθηκε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, έγινε για να προστατευθούν όσοι προέβαιναν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, από τις αυθαίρετες εκτιμήσεις μερικών είτε άσχετων, είτε πονηρών εφοριακών. Αντί αυτού, δημιουργήθηκε ένα άλλο σύστημα αυθαιρεσίας. Πολύ μεγαλύτερο και που καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: στην κλοπή (επειδή περί κλοπής πρόκειται) του συνόλου του πληθυσμού.

Κατά τη δημιουργία του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, δεν έγινε το αυτονόητο: Η θεσμοθέτηση επιστημονικών, σύγχρονων και αξιόπιστων τρόπων υπολογισμού τους. Και αυτές μπορούν να θεσμοθετηθούν μόνον μέσα από την αξιοποίηση του κτηματολογίου και των πληροφοριών που συλλέγονται για κάθε ακίνητο, έτσι ώστε η υπολογιζόμενη αξία, να είναι η πραγματική και η δίκαιη. Και αν αυτό δεν έγινε το 1982, πρέπει να γίνει σήμερα. Και πρέπει να γίνει άμεσα!

Από παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μπορεί κάποιος να αναζητήσει τους σύγχρονους τρόπους αξιοποίησης των πληροφοριών που συγκεντρώνονται για τις διαρκείς εξελίξεις στις αγορές ακινήτων, αλλά και τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογίζεται άμεσα και αυτόματα μία πραγματική αξία για το κάθε ακίνητο, η οποία θα χρησιμοποιείται για κάθε είδους υποχρέωση του ιδιοκτήτη της προς το δημόσιο, ή για κάθε συναλλαγή του. Και βεβαίως, ο φορολογούμενος θα πρέπει πάντα να διατηρεί το δικαίωμα της αμφισβήτησης της αξίας που υπολογίζεται αυτόματα, κάτι που σήμερα -δυστυχώς- δεν το έχει.

Δείτε το κείμενο του πρακτικού της αρμόδιας επιτροπής των αντικειμενικών αξιών:



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης