Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.

Καλημέρα και Καλή  Εβδομάδα !
Επειδή λόγω των γεγονότων και αυτό το «Σχόλιο» είναι μεγάλης έκτασης, αφενός «μπαίνω », κατευθείαν στα θέματα και αφετέρου προσπαθώ να  ταξινομήσω τα θέματα, ώστε κάποιος να προσπερνά όσα δεν τον ενδιαφέρουν. Επίσης το τελευταίο θέμα « ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ», αφορά  κυρίως νέους συναδέλφους  και εντάσσεται  και αυτό στην προσπάθεια που γίνεται με το «Σχόλιο της Δευτέρας », για πολύπλευρη ενημέρωση όλων των συναδέλφων.
 


Τα περιεχόμενα  του σημερινού «Σχολίου», έχουν ως εξής :

 1. «O TEMPORA, O MORES!»  («Ω ΚΑΙΡΟΙ, Ω ΗΘΗ!»)  
 2. ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΦΛΕΓΟΝΤΑ» ΜΕΤΩΠΑ [ ΕΝΦΙΑ-Ε9, Συγκεντρωτικές, Ε.Λ.Π, Αγρότες, Ερμηνευτική του Ν. 4172/13]
 4. ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ
 5. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ «ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ»   [Φ.Π.Α - Άρθρο 39β. Ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής και  Άρθρο 38 ( Ν. 4174/2013 ), Φοροαποφυγή  ]
 6. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ.
 7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
 8. ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ.
 

 

1) «O TEMPORA, O MORES!» («Ω ΚΑΙΡΟΙ, Ω ΗΘΗ!»)  
[Ο Κικέρωνας με την συγκεκριμένη φράση (που έχει την έννοια: άλλοι καιροί, άλλα ήθη) εξέφραζε την οργή και την αγανάκτησή του για την διαφθορά των ηθών της εποχής του.]
Το πρώτο λοιπόν «φάλτσο σφύριγμα», πριν καλά-καλά αρχίσει η περίοδος, έγινε με την έκδοση  της «Ανακοίνωσης  για την χρήση του TAXIS στις ώρες μη αιχμής», με την οποία «παρακαλούνται οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν το ΤΑXIS για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών φορολογίας εισοδήματος και ΕΝ.Φ.Ι.Α. τις ώρες μη αιχμής και κατά προτίμηση μετά τις 22:00 ».

Η ανακοίνωση αυτή, εκτός των άλλων σηματοδοτεί και την «γραμμή», που θα ακολουθήσει η Φορολογική Διοίκηση και κατά την φετινή περίοδο. Η «γραμμή» της απαξίωσης των Λογιστών, που μέσα από την καθημερινότητα περνάει, αναλύθηκε επαρκώς από τον  Κ. Γραβιά στο άρθρο,  «Από λογιστής, κλητήρας ...». 

Για το ίδιο θέμα η ΠΟΦΕΕ, εξέδωσε την ανακοίνωση «Δελτίο Τύπου Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με την ανακοίνωση της ΓΓΠΣ-26/9/2014»  με την οποία θεωρεί την ανακοίνωση  του Υπ. Οικ.  « ατυχέστατη, απαράδεκτη και προσβλητική για τον κλάδο των Λογιστών-Φροροτεχνικών ». Απλά να συμπληρώσω ότι επίσης «απαράδεκτη και προσβλητική», είναι και : Η μη έκδοση ακόμα,  της  ερμηνευτικής του Ν. 4172/13, (431 ημέρες μετά την δημοσίευση του Νόμου) και   της  ερμηνευτικής για την Φορολογία των Αγροτών , παρότι έχει προαναγγελθεί δύο φορές (στις εγκυκλίους : ΠΟΛ.1024/17.1.2014 και  Αρ. πρωτ.: Δ12 Α 1109216 ΕΞ 24.7.2014)  .
Η άποψη μου για το τι πρέπει να γίνει, διατυπώνεται στα «σχόλια της Δευτέρας» 8/9/2014 , [ 1) ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ «ΟΜΑΔΩΝ ) ]  και  07.07.2014 [ (1) Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ.]

Ά,  ενώ φάνηκε (με την «έγκαιρη» παράταση της υποβολής των Συγκεντρωτικών) ότι,  το κλίμα στην νέα περίοδο θα είναι καλύτερο, προέκυψε η ανωτέρω ανακοίνωση του Υπ. Οικ. και μου θύμισε ιστορία του ΑΡΚΑ.
Τέλος για το θέμα αυτό να σημειώσουμε ότι,  ο Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων, πρωτοπορεί για μια άλλη φορά. « Αποχή των Λογιστών Φοροτεχνικών του Ν. Χανίων από υπηρεσίες συσχετιζόμενες με Ε9 και ΕΝ.Φ.Ι.Α.».

2) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Καταρχήν σας θυμίζω ότι  «τρέχουν», οι διάφορες προθεσμίες, για Ισολογισμούς που λήγουν 30/6/2014. Μερικές από αυτές είναι :
 • 15 Οκτ. 2014. Δήλωση φόρου εισοδήματος προσωπικών εταιριών, κοινοπραξιών ή κοινωνιών . [  Μέσα σε τρεισήμισι (3,5) μήνες από την ημερομηνία λήξης της διαχειριστικής περιόδου, αν η εταιρία ή η κοινοπραξία ή η κοινωνία τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Άρθρο 64. Δήλωση εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, παρ. 1, περ. δ του Ν. 2238/1994) ]
 • 31 Οκτ. 2014. Υποβολή συνοπτικού πίνακα πληροφοριών ενδοομιλικών συναλλαγών, για τις εταιρείες που κλείνουν Ισολογισμό 30/6/2014 ( παρ. 4, άρθρο 39Α. Τεκμηρίωση τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών , του Ν. 2238 /1994).
 • Μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.  Υποβολή δήλωσης και καταβολής του τέλους διαφήμισης 2%.
 • Μη υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης (επαναλαμβάνω μη υποβολή) και για τις επιχειρήσεις που κλείνουν ισολογισμό στις 30-6-2014. [ Δεδομένου ότι το άρθρο 1. «Ρυθμίσεις ΦΠΑ», του N. 4281/2014, (ΦΕΚ Α' 160/08-08-2014), ισχύει από την δημοσίευση του Νόμου και κατά συνέπεια η υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ αποτελεί πλέον παρελθόν]
   

Επίσης προσέξτε ιδιαίτερα :
 • 29 Σεπ 2014 : Υποβολή δήλωσης απόδοσης Παρακρατούμενων φόρων από Μερίσματα - Τόκους - Δικαιώματα (Περιόδου Ιουλίου) [ Προσοχή αφορά κυρίως μερίσματα -Α.Ε, η έγκριση διανομής των οποίων έγινε 30/6/2014 ]
   
 • Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, καταβάλλεται εμπρόθεσμα η πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.
   
 • 30 Σεπ. 2014. Καταληκτική προθεσμία για αίτηση μείωσης προκαταβλητέου φόρου Νομικών και Φυσικών προσώπων. [Σύμφωνα με το άρθρο 70 του Κ.Φ.Ε ν.4172/2013 ( ισχύει και για Φυσικά και Νομικά πρόσωπα )
   
 • Από 01 Οκτωβρίου έως 21 Οκτωβρίου 2014.  Ο ετήσιος πίνακας προσωπικού (έντυπο Ε4) υποβάλλεται ηλεκτρονικά μία φορά το χρόνο (Αριθμ. 29502/85/1.9.2014,  ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων για θέματα αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ),) .
  [Για τα θέματα αυτά δείτε το άκρως επιβοηθητικό άρθρο του Ανδρέα Κ. Σακελλαριάδη, «Ηλεκτρονική υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ - ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) εντύπων με στοιχεία για θέματα αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)»]


Ημερομηνίες που πήραν μετάθεση :


-  Για 2 Φεβ. 2015 αντί 30 Σεπ. 2014 : Οι  συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών Περιόδου – Ιανουαρίου-Μαρτίου και Απριλίου - Ιουνίου 2014 (και τα δύο τρίμηνα). Εκεί   (δηλ. στις 2 Φεβ 2015) θα «βρουν», τις προθεσμίες υποβολής του τρίτου  ( επίσης πήραν παράταση ) και του τέταρτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014.
 

- Για 31 Ιαν. 2015 αντί 30 Σεπ. 2014 : Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για μεταβολές από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014 .
[Σύμφωνα με την παράγραφο 3α του νόμου 3427/2005 όπως τροποποιήθηκε με τον  4286/2014 την 19-09-2014 ]  
 

- Παράταση στις εκπρόθεσμες διακοπές επιχειρηματικής δραστηριότητας - H ανακοίνωση της Γ.Γ.Δ.Ε.
Παρατείνεται μέχρι και την 30η Ιανουαρίου 2015 ( αντί  26.9.2014)  η υποβολή για την εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν του έτους βάσει πραγματικού χρόνου.

Το τι θα γίνει τότε ( 31/1/15 – 2/2/15 ) [ εκτός των άλλων έχουμε την ετήσια δήλωση Φ.Π.Α των αγροτών του «κανονικού καθεστώτος» ], δείτε το σε φωτογραφία :
 


Όχι ότι μετά τις 2/2/2015, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Θυμίζω ότι : Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών (συγκεντρωτικές), μπορεί να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση  μέχρι το τέλος του Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους που αφορούν,  30ή Απριλίου δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους για τα Νομικά πρόσωπα [έχουμε βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο]

3) ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΦΛΕΓΟΝΤΑ» ΜΕΤΩΠΑ

3.1 ΕΝ.Φ.Ι.Α
Αξιέπαινη προσπάθεια του Ο.Ε.Ε , με το on-line  σεμινάριο (Δωρεάν παρακολούθηση ) που διοργάνωσε στις 25.9.2014, σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το Ε9, με εισηγήτρια την προϊσταμένη του τμήματος μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Διεύθυνσης κεφαλαίου του υπ. Οικ. κα Κόλλια Άννα. Μόλις το ΟΕΕ, ετοιμάσει το σχετικό video, το Taxheaven θα κάνει σχετική παραπομπή για να το δείτε, ξανά. Επίσης : «κατεβάστε » και τις σημειώσεις : «  Φορολογίες Κατοχής Ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ, Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων – Ε9), της Άννας Αδάμ – Κόλλια.»


Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, δείτε επίσης :
- Διευκρινίσεις και επισημάνσεις του Δ.Σ.Α. σχετικά με την κατάθεση προσφυγών κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α.
 

- Η πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να συνδράμει με παροχή αναλυτικών συμβουλών όσους πολίτες θέλουν να προσβάλουν δικαστικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όπως ακριβώς αναγράφεται και στον τίτλο του σχετικού Οδηγού του ΔΣΑ (δείτε εδώ σχετικά)  που έχει δημοσιοποιηθεί, απευθύνεται σε πρόσωπα που βρίσκονται σε αποδεδειγμένα πραγματική οικονομική αδυναμία να καταβάλλουν το ποσό ΕΝΦΙΑ το οποίο τους καταλογίστηκε και να διορίσουν δικηγόρο.
 

- Ενδικοφανείς προσφυγές δύο «ταχυτήτων» για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή, οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν τα εκκαθαριστικά (πράξεις  διοικητικού προσδιορισμού του φόρου) του ΕΝ.Φ.Ι.Α.  και τα οποία έχουν ημερομηνία έκδοσης την 31η Ιουλίου 2014. Αντίστοιχα, οι φορολογούμενοι στους οποίους έγινε νέα εκκαθάριση μετά και τις τελευταίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μπορούν να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή, μέχρι και την 17η Οκτωβρίου 2014, διότι αρκετά από τα  νέα εκκαθαριστικά, έχουν ημερομηνία έκδοσης την 17η Σεπτεμβρίου 2014.

- Υψηλότεροι φόροι ακινήτων στην Ελλάδα από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ
Την πιο βαριά φορολόγηση ακινήτων στον δυτικό κόσμο έχει η Ελλάδα, γεγονός που εκτός από την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών έχει συμβάλει και στην καταβαράθρωση της οικοδομής και της κτηματαγοράς.
 

Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί. Austin O’Malley, 1858-1932, Αμερικανός γιατρός & συγγραφέας (πηγή : www.gnomikologikon.gr)
 


 
- Αναπτύσσεται τεράστιο κίνημα «Δεν πληρώνω τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.»

Πίστευα πως όλοι πρέπει να πληρώνουμε τους φόρους μας με χαμόγελο. Tο προσπάθησα, αλλά εκείνοι επέμεναν να θέλουν μετρητά. Ανώνυμος  (πηγή : www.gnomikologikon.gr)


Επίσης δείτε τα άρθρα ( και  προσέξτε τους  τίτλους των άρθρων )  στα περιοδικά
 • Περιοδικό «Λογιστής», τεύχος 706 : (10/2014), «ENΦIA. Ένας φόρος άδικος, εξοντωτικός, παράλογος και αντισυνταγματικός».
 • Περιοδικό: « λογιστική prosvasis » , Τεύχος: 430/2014. « Αυτός ο νόμος δεν σώζεται με τίποτε (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)» (editorial) του Απόστολου Αλωνιάτη .
 • Περιοδικό: «Δελτίο Φορολογικής Νομοθεσίας» , Τεύχος: 1543/2014. « Ράβε - ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει. Ξανά, για την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ»,  άρθρο της Ασπασίας Κων. Μάλλιου.

3.2 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ
Όλα τα τρίμηνα στις 2 Φεβρουαρίου 2015 ( της Υπαπαντής δηλαδή )
Καταρχήν, δόθηκε παράταση και η προθεσμία υποβολής όλων  των τριμηνιαίων καταστάσεων πελατών - προμηθευτών ( πρώτου, δευτέρου, τρίτου  και τετάρτου τριμήνου)  του ημερολογιακού έτους 2014 και λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2015.[Δείτε εδώ σχετικά]
Επί της ουσίας του θέματος δείτε το άρθρο «Ο βρόχος των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων μας πνίγει καθημερινά» , του Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά. Αντιγράφω ένα απόσπασμα, από αυτό :
 
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πριν τη θέσπιση οποιουδήποτε μέτρου που έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι εμπνευστές του πρέπει να έχουν «ζυγίσει» όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους, να καθορίσουν σαφές νομικό πλαίσιο και να οριοθετήσουν συγκεκριμένο, ξεκάθαρο και εφικτό στόχο, αφού βεβαίως συνυπολογίσουν και το γραφειοκρατικό κόστος σε ανθρώπινες εργατοώρες... Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε ακούσει από επίσημα χείλη, αναλυτικά, τι προσδοκά το υπ. Οικ. από την υιοθέτηση της μηνιαίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων αλλά και πως θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Λίγες λέξεις αναφορικά με το θέμα είχε ψελλίσει ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλαιότερα (σ.σ. τον Νοέμβριο του περασμένου έτους) στον κόμβο Taxheaven, αλλά από τότε τίποτα παραπάνω...
Ουσιαστικά, οι καταστάσεις αυτές έτσι όπως θα υποβληθούν δεν θα διαφέρουν σε τίποτα με αυτές που υποβάλαμε εδώ και χρόνια (σ.σ. συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών), παρά μόνο στο όριο των ποσών που συμπεριλαμβάνουν αλλά και στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει... Πρέπει να αναλογιστεί η ηγεσία του υπ. Οικ. ότι δεν μπορεί επί μονίμου βάσεως να μετακυλύει το διαχειριστικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλύψει τις δικές της αδυναμίες, ούτε να θεσπίζει ανεδαφικά μέτρα.


Αντιγράφω επίσης από το «σχόλιο της Δευτέρας» [08.09.2014], τα εξής :  «Η σημαντική συζήτηση ( «διαβούλευση» είναι η σύγχρονη λέξη ) για τον «τρόπο διασφάλισης των συναλλαγών», δεν έκλεισε, αφού ποτέ δεν άνοιξε. Η αδυναμία ( ή και επιλογή ; ) της Φορολογικής Διοίκησης «μη επικοινωνίας» με τους Λογιστές και η αδυναμία των θεσμικών οργάνων να αναδείξουν τα «στρατηγικά ζητήματα» του κλάδου, συντέλεσαν ώστε η μοναδική επιλογή στο θέμα αυτό να είναι η παράταση ».


Επισημαίνω επίσης ότι, οι παρατάσεις των προθεσμιών αυτών, θα «συναντήσουν», άλλες προθεσμίες  και πρέπει να ξαναδουλέψει το σύστημα «παράταση» . Η άποψη μου για το τι πρέπει να γίνει καταγράφηκε στο «σχόλιο της Δευτέρας» [16/6/2014] και είναι η ακόλουθη :

Πρέπει να συσταθεί ένα θεσμικό όργανο «Ορισμού των φορολογικών προθεσμιών και των παρατάσεων αυτών», το οποίο θα αποτελείται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου , τα θεσμοθετημένα όργανα των λογιστών ( Ο.Ε.Ε – Π.Ο.Φ.Ε.Ε – Π.Ο.Λ ) και από εκπροσώπους των επιχειρήσεων και το όργανο αυτό να αποφασίζει για τα θέματα των προθεσμιών, μέσα στο πλαίσιο προδιαγραμμένων αρχών. Μερικές από τις «αρχές» αυτές , θα πρέπει να είναι :
- Η χρονική διάρκεια που δίδεται για την υποβολή κάθε δήλωσης, πρέπει να τηρείται όχι μόνο ως προς την λήξη της αλλά και ως προς την αρχή της, δηλαδή η προθεσμία να αρχίζει να μετρά, όταν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής.
 - Σε περίπτωση μη έκδοσης, βασικής ερμηνευτικής εγκυκλίου, να μετατίθεται η προθεσμία λήξης της δήλωσης η δυνατότητα υποβολής της οποίας συναρτάται με την έκδοση της εγκυκλίου αυτής.
- Σε περίπτωση ύπαρξης τεχνικών προβλημάτων, να μετατίθεται ανάλογα η προθεσμία λήξης των δηλώσεων των οποίων προθεσμία λήγει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
- Δεν θα μπορεί να γίνεται εισαγωγή νέας φορολογικής ή άλλης προθεσμίας για υποβολή δηλώσεων ή παροχή στοιχείων, που αφορά τους Λογιστές , αν το όργανο αυτό κρίνει ότι επηρεάζει την ικανότητα ανταπόκρισης των ήδη θεσπισμένων προθεσμιών.
- Η αποφυγή συσσώρευσης των προθεσμιών σε μια ημερομηνία.

 
Δείτε επίσης :
Συγκεντρωτικές - Εξαίρεση για τις  Μονές του Αγίου Όρους
- ΠΟΛ 1201/2014 ΘEMA: «Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/17.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει
Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα με εξαίρεση τις υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν. 2859/2000), υποβάλλει καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα). 

3.3 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ( Ε.Λ.Π )
Δυστυχώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα , κάποια ουσιαστική διαβούλευση, την οποία επισημαίνω από το 2011. ( Δείτε : Τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»: Αναγκαία η διαβούλευση εφ' όλης της ύλης )
Δείτε επίσης  και το εξαιρετικό άρθρο του  Γιάγκου Χαραλάμπους  (συναφές με το θέμα) « Η νέα μορφή χρηματοοικονομικών αναφορών»,  το οποίο αναφέρεται στις εξελίξεις που υπάρχουν στο περιεχόμενο και  την παρουσίαση των   Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων ή Αναφορών.
Να τονίσω ότι,  οι συζητήσεις, η αρθογραφία, τα σεμινάρια, τα συνέδρια κ.λ.π, που γίνονται για θέματα λογιστικού σχεδίου, αποτίμησης και παρουσίασης των Οικονομικών Καταστάσεων, υπολείπονται σημαντικά  των θεμάτων που αφορούν την φορολογία.
Όσο για την πρόταση που διατύπωσα στο άρθρο,  « Η ιστορία της ίδρυσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.)» δηλαδή  «Πανελλήνιο Οικονομικό - Λογιστικο- Φορολογικό Συνέδριο», το οποίο θα διεξάγεται κάθε δύο έτη από το Ο.Ε.Ε ….»  καταλαβαίνω τώρα ότι  είναι ανεδαφική, αφού όλα «τα δεδομένα »  είναι εναντίον της .


Όλα σε ένα ( Κ.Φ.Α.Σ – Ε.Γ.Λ.Σ – Ν. 2190/20 ( οι λογιστικές του διατάξεις ) ).
Στον Χαιρετισμό του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, στο διεθνές συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (19 Σεπτεμβρίου 2014)  με θέμα: «Ο μελλοντικός ρόλος του ελέγχου – Αποτελεσματικότεροι έλεγχοι σε πολυπλοκότερο περιβάλλον», μεταξύ άλλων ελέχθησαν :
Επιπλέον η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης σε σχέση με την κατάργηση του Κ.Φ.Α.Σ., την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/34 ( Σημ. Η νέα ευρωπαϊκή «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2013/34/EE») για τις οικονομικές καταστάσεις συγκεκριμένων τύπων επιχειρήσεων και την κωδικοποίηση των λογιστικών διατάξεων σε ενιαίο κείμενο, θα δώσει την ευκαιρία, αφενός στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε ένα πιο απλοποιημένο περιβάλλον κανόνων και αφετέρου στους ελεγκτές και στους λογιστές να έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν σε ένα ενιαίο κείμενο που θα περιέχει τους κανόνες για τα λογιστικά αρχεία, τα παραστατικά συναλλαγών και τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.


Πάντως ένα « πουλάκι » μου είπε ότι, το σχέδιο για τα « Ε.Λ.Π », είναι έτοιμο και θα δοθεί στην δημοσιότητα, σύντομα.  


Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε  ότι,  η  κωδικοποίηση των «Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π ) » η οποία είναι διαθέσιμη εδώ και καιρό στο αρχείο του Taxheaven , χρησιμοποιείται κατά κόρον και από συναδέλφους της Κύπρου. ( Θυμίζω ότι, στην Κύπρο, όλες οι Οικονομικές Καταστάσεις συντάσσονται σύμφωνα με τα «Δ.Λ.Π» ).


 
Τι είναι ο «αναβαλλόμενος φόρος» ;  [ Παρεμφερής η φράση «του έψαλε τον αναβαλλόμενο» ] .
Εισήγηση του Υ.Ο. Γκίκα Χαρδούβελη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις (ΑΦΑ).
Ο αναβαλλόμενος φόρος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου, υπάρχει σε όλες τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, οι οποίες συντάσσονται βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ). Το 2012 λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογίας, που προέκυψε από το κούρεμα των ομολόγων, αποφασίστηκε με νομοθετική ρύθμιση να αποσβεστεί σε 30 έτη. Σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί, το συνολικό ποσό της αναβαλλόμενης φορολογίας – που είναι περίπου 10 δισ.- προσμετράται κανονικά στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.Είναι πολύ καλό που ο λαός δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το τραπεζικό και το νομισματικό μας σύστημα, γιατί αν το καταλάβαινε, θα γινόταν επανάσταση αύριο το πρωί. Henry Ford, 1863-1947, Αμερικανός βιομήχανος (πηγή : www.gnomikologikon.gr)Και για να εξοικειωνόμαστε σιγά-σιγά με όρους , παραθέτω ένα απόσπασμα από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 12. «Φόροι εισοδήματος».
Αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις είναι τα ποσά των φόρων εισοδήματος που θα καταβληθούν σε μελλοντικές περιόδους, που αφορούν σε φορολογητέες χρονικές διαφορές.  Αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία είναι τα ποσά των φόρων εισοδήματος που είναι ανακτήσιμα σε μελλοντικές περιόδους ….. Προσωρινές διαφορές είναι οι διαφορές μεταξύ της λογιστικής αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου ή υποχρέωσης στον ισολογισμό και της φορολογικής βάσης του…. 7. Η φορολογική βάση περιουσιακού στοιχείου είναι το ποσό που θα είναι εκπεστέο φορολογικά από φορολογητέα οικονομικά οφέλη που θα εισρεύσουν σε μια οικονομική οντότητα, όταν αυτή ανακτά τη λογιστική αξία του περιουσιακού στοιχείου. Αν αυτά τα οικονομικά οφέλη δεν θα είναι φορολογητέα, η φορολογική βάση του περιουσιακού στοιχείου είναι ίση με τη λογιστική αξία του….. 9. Μερικά στοιχεία έχουν φορολογική βάση, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένα ως περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις στον ισολογισμό. Για παράδειγμα, κόστη έρευνας αναγνωρίζονται στα έξοδα κατά τον προσδιορισμό του λογιστικού κέρδους της περιόδου, στην οποία αυτά υφίστανται, αλλά μπορεί να μην επιτρέπεται η έκπτωσή τους κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου κέρδους (φορολογικής ζημίας) μέχρι μία μεταγενέστερη περίοδο. Η διαφορά μεταξύ της φορολογικής βάσης του κόστους της έρευνας, όντας το ποσό που οι φορολογικές αρχές θα επιτρέψουν για έκπτωση σε μελλοντικές περιόδους και της μηδενικής λογιστικής αξίας, αποτελεί εκπεστέα προσωρινή διαφορά που καταλήγει σε αναβαλλόμενο φορολογικό περιουσιακό στοιχείο………..


3.4   Ν. 4172/2013 – ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ

Η κατάρριψη ενός ρεκόρ.
Παρότι οι πιο πολλοί, δεν το πιστεύαμε τελικά καταρρίφθηκε ένα ρεκόρ ( το διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης του Νόμου, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της ερμηνευτικής του Νόμου ) , που  φάνταζε ακατάρριπτο. Το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε  στις 18/9/2014 ( οπότε πέρασαν  422 ημέρες από την δημοσίευση του Ν. 4172/2013 (23-07-2013) .  Θυμίζω ότι το  προηγούμενο ρεκόρ  ήταν  421 ημέρες ( από την ημερομηνία ψήφισης του ν. 4110/2013 (23.1.2013) μέχρι την ημερομηνία έκδοσης από το υπ. Οικονομικών της ερμηνευτικής εγκυκλίου ΠΟΛ.1085/20.3.2014).Ενα « πουλάκι » μου είπε ότι, είναι πιο πιθανόν να γίνει « λίφτινγκ», του Ν. 4172/2013 παρά να εκδοθούν οι ερμηνευτικές του. Λέτε ;  ή και τα δύο μαζί ;
Οι παρενέργειες της έλλειψης της «Ερμηνευτικής» του Ν. 4172/2013, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρήσης που λήγει 31/12/2014, είναι εμφανείς. Πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα και η «φορολογική ομίχλη» δυναμώνει. Πότε θα εκδοθεί, πότε θα αναλυθεί, πότε θα γίνει κτήμα των Λογιστών και των Ελεγκτών, ένας Θεός ξέρει και αν δεν είναι «Ερμηνευτική» αλλά είναι « Μπερδευτική » ; Φωτιά στα μπατζάκια μας. (Μπατζάκ (bacak) στα τουρκικά σημαίνει πόδι.). Θυμίζω επίσης, την διάταξη του άρθρου 72 «Μεταβατικές διατάξεις και έναρξη ισχύος» του Ν. 4172/2013, παρ. 26, η οποία ορίζει ότι : «Από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013 παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2238/1994 (Α' 151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση αυτού του νόμου».

 
3.5 ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ.
Ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις.


Καταρχήν να ευχαριστήσω  και δημόσια την «ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Λ.)», για την φιλοξενία στο Σεμινάριο/Συζήτηση της 20/9/2014 στη Λάρισα και να επισημάνω μερικά  σημαντικά ζητήματα, στην Φορολογία των Αγροτών :

α)  Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στους τελευταίους μήνες του έτους  και προς αποφυγήν εκπλήξεων ( δηλ. μεγάλα φορολογικά κέρδη και Φ.Π.Α ),  χρειάζεται μια προετοιμασία ( ένας πρώτος υπολογισμός ) , σχετικά με το φορολογητέο αποτέλεσμα των  Αγροτών ( τι τιμολόγια έχουν εκδώσει,  για ποιά έξοδα έχουν παραστατικά κ.λ.π ) .

β) Για την ορθή  λογιστική παρακολούθηση των αγροτών, είναι σημαντική  η  γνώση της  υποβολής στοιχείων που γίνεται από τους αγρότες σε δύο κυρίως οργανισμούς τον «Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.» και τον « ΕΛ.Γ.Α » (Κυρίως είναι  η δήλωση «ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ / ΕΚΤΡΟΦΗΣ» και οι Βεβαιώσεις ενισχύσεων που με το αντίστοιχο κωδικό του Αγρότη, μπορεί να τις δείτε ηλεκτρονικά   ).

γ) Η Αρ. πρωτ.: Α2-718/28.7.2014 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) », παρόλο δεν είναι φορολογική είναι πολύ σημαντική.

δ) Οι αμπελοκαλλιεργητές με βάση την απόφαση «Αρ. Πρωτ. 3318/100631/ Αθήνα 05.08.2014 «ΘΕΜΑ : Έλεγχοι σε οινοποιητικές επιχειρήσεις- τρύγος 2014.», έχουν και άλλες υποχρεώσεις.

ε) Προσέξτε αν  στο «ΦΠΆ - Φ6 TAXIS «Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών», ( χρήσης 2013 ) η οποία υποβάλλεται από τους αγρότες του ειδικού καθεστώς , αναγράφονται τα  ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από 15.000  ευρώ ( όριο τήρησης βιβλίων ) και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την μετάταξη στο «Κανονικό Καθεστώς».

στ)  Μπορείτε να κάνετε και τώρα  δήλωση ή τροποποιητική της αρχικής «δήλωσης μετάταξης » ( Ν. 2859/2000  Φ.Π.Α, Άρθρο 41. Ειδικό καθεστώς αγροτών, παρ. 7 ). Θυμίζουμε ότι η απογραφή ( αρχική ) και κατ΄ επέκταση «δήλωσης μετάταξης »  , είναι σημαντική γιατί ωφελεί τον αγρότη με δύο τρόπους:  (1) Όσον αφορά τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών . Η αξία της πρέπει να προστίθεται στο κόστος της χρήσης 2014, ως αρχικό απόθεμα. (2) Όσον αφορά τον προσδιορισμό του Φ.Π.Α . Ως προς το ΦΠΑ ωφελεί την επιχείρηση αφού ο Φ.Π.Α, που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό προστίθεται στο φόρο εισροών, στη πρώτη δήλωση Φ.Π.Α, την οποία θα υποβάλει ο αγρότης.  

ζ) Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις όσον αφορά την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, οι βασικές φορολογικές προθεσμίες έχουν ως εξής :
- Έως 30.01.2015.   Υποβολής Ετήσιας δήλωσης Φ.Π.Α  (Έτους  2014 (Ιανουάριος - Δεκέμβριος) ) [Οι Ανακεφαλαιωτικοί Πίνακες και οι δηλώσεις Intrastat (αφορά «ειδικές» δηλώσεις σε περιπτώσεις ενδοκοινοτικών συναλλαγών), υποβάλλονται στις προθεσμίες που προβλέπονται, και για τις άλλες επιχειρήσεις και όχι ετησίως.(ΠΟΛ.1116/2014 ).]
- Έως 02.02.2015. Υποβολής καταστάσεων πελατών    (Όλα τα τρίμηνα του 2014)
- Έως 02.02.2015. Υποβολής καταστάσεων προμηθευτών      (Ετήσιες 2014)
- Έως 30.04.2015. Υποβολής δήλωσης Φορολογίας εισοδήματος. (Έτους  2014 )
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι : Ο αγρότης ,  είναι υπόχρεος σε υποβολή  δήλωσης Παρακρατούμενων Φόρων, όλων των ειδών ( εφόσον φυσικά συντρέχει περίπτωση ), όπως όλοι όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα .
 Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι.
Κατά τ΄ άλλα η  ομίχλη, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και δυναμώνει . Στις 18.09.2014, το Υπ. Οικονομικών με Δελτίο Τύπου,  ανακοίνωσε ( σιβυλλικά ) ότι : « Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τη φορολόγηση των κερδών από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 13% και αυτό θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση». Προφανώς  η κυβέρνηση θα «διορθώσει» τον συντελεστή φορολογίας των αγροτών, σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά τεκμηρίων και δηλωθέντος εισοδήματος, σε  13% αντί για 26%, ή κατά μια άλλη πιο τολμηρή εκδοχή δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια για τους αγρότες, ή θα ισχύσουν μειωμένα ;;;;


Επίσης σχετικά με τους αγρότες δείτε :
- Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α. και την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ.
αφορά στην εξομοίωση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους ασφαλισμένους των υπολοίπων ταμείων, ως προς τη δυνατότητα συνταξιοδότησης τους με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους.


 
- Υπενθύμιση για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας Έως 30-09-2014 .
Η διαδικασία για την εγγραφή στο ΕΜΣΥ είναι πλήρως απλουστευμένη, χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται από όσους ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας αναφέρονται στην ανωτέρω ΚΥΑ μέσω του Δήμου τους... Επισημαίνεται ότι, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος ( αφορά άλλη προθεσμία ), έχει παραταθεί μέχρι την 30-01-2015.

- Αριθμ. 1337/119130/24.9.2014
Λεπτομέρειες εφαρμογής για τον καθορισμό διαδικασιών και δικαιολογητικών, σχετικά με την επιστροφή εισφορών στην παραγωγή στον τομέα της ζάχαρης σύμφωνα με τον Καν (ΕΕ) 1360/2013 του Συμβουλίου


Προσοχή στις δηλώσεις και στα στοιχεία πώλησης και διακίνησης αποσταγματοποιών, ο κίνδυνος ύπαρξης τελωνειακών παραβάσεων είναι σημαντικός.
- Αριθ. πρωτ.: ΔΕΦΚΓ 5022241 ΕΞ 2014/19.9.2014
Καθεστώς λειτουργίας των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)
[Αφορά την υποβολή της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) για την βεβαίωση και είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του παραγόμενου από αυτούς προϊόντος (τσίπουρο / τσικουδιά ]

4) ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

«Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης»
- Αριθ. πρωτ.: 47159 /ΕΥΘΥ 1045/25.9.2014 Οδηγίες σχετικά με τη μη επιβολή ΦΠΑ σε τεχνικά έργα καθώς και λοιπά φοροτεχνικά ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση και παράδοση των έργων, στις περιπτώσεις εκτέλεσής τους από φορέα για λογαριασμό τρίτου
 
Με διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 1 του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ 160/Α/8.8.2014) και για την κατασκευή τεχνικών έργων, υπόχρεος για την απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο καθίσταται ο λήπτης τιμολογίου, αντί αναδόχου-εργολήπτη, που είναι ο εκδότης του τιμολογίου (αντιστροφή υποχρέωσης).
Κατά συνέπεια οι εργολήπτες-ανάδοχοι τεχνικών έργων (ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, τηλεθέρμανσης κλπ) εκδίδουν τιμολόγια χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ, εφ' όσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις .
• να πρόκειται για εκτέλεση τεχνικού έργου (άρθρο 6 παρ. 2β' Κωδ. ΦΠΑ)
• ο κύριος του έργου να είναι αναθέτουσα αρχή των ΠΔ. 59/2007 και 60/2007
[Ως Αναθέτουσες Αρχές στα ΠΔ 59/2007 και ΠΔ 60/2007 ορίζονται:
• το κράτος,
• οι Περιφέρειες και οι Δήμοι,
• οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου και
• οι ενώσεις μίας ή περισσότερων από αυτές]
• λήπτης του τιμολογίου να είναι ο κύριος του έργου
• η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητά της αναθέτουσας αρχής από την οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το έργο να υπάγεται σε ΦΠΑ.
Η ρύθμιση δεν αφορά τις προμήθειες και την παροχή υπηρεσιών.
Οι εργολήπτες-ανάδοχοι που αναλαμβάνουν την παραγωγή τεχνικών έργων, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω, δεν επιβάλλουν ΦΠΑ επί των τιμολογίων που εκδίδουν για πράξεις (εκτέλεση τεχνικών έργων) που διενεργούν από τις 8/8/2014 ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4281/2014 στο ΦΕΚ. Επί των τιμολογίων αυτών πρέπει να αναγράφεται: «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης». Η μη επιβολή του ΦΠΑ στα τιμολόγια των αναδόχων δεν κωλύεται σε ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις ανάθεσης μεταξύ αναθετουσών αρχών και εργοληπτών, στις οποίες αναφέρεται τίμημα προ και μετά ΦΠΑ. Ομοίως δεν απαιτείται τροποποίηση των σχετικών συμβάσεων, δεδομένου ότι αυτές θεωρείται ότι έχουν τροποποιηθεί με το νόμο. Οι εργολήπτες εξακολουθούν να διατηρούν με τη ρύθμιση αυτή το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών (δαπανών) τους.- Αριθ. πρωτ.: Δ12Β 1098249 ΕΞ 2014/2.7.2014
Υποχρέωση διενέργειας παρακράτησης φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 61, 62 και 64 του ν. 4172/2013 από πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης
3. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι υποχρέωση διενέργειας παρακράτησης φόρου, με βάση τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013, υφίσταται για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο πιο πάνω Μητρώο. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο αυτό, όπως για παράδειγμα η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Π. Φαλήρου, το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, κ λπ. δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας παρακράτησης φόρου, αλλά διενεργούν παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τις λοιπές διατάξεις των άρθρων 62 και 64 και τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1120/25.4.2014 εγκύκλιο μας.


 

- ΠΟΛ.1202/8.9.2014. Καθορισμός βιβλίων καταχώρισης εισπρακτέων και επιστρεπτέων ποσών κατά τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 4174/2013, όπως ισχύει
 
1. Η φορολογική οφειλή ή απαίτηση του φορολογούμενου για μία ή περισσότερες χρήσεις, περιόδους ή υποθέσεις καταχωρίζεται ως εισπρακτέο ή επιστρεπτέο ποσό στα παρακάτω κατά περίπτωση βιβλία:
α. Εισπρακτέων εσόδων προϋπολογισμού ή εκτός προϋπολογισμού λογαριασμών. Σε αυτό καταχωρίζονται κατά κωδικό αριθμό εσόδου (Κ.Α.Ε.) τα ποσά των φορολογικών οφειλών που βεβαιώνονται, που εισπράττονται και που διαγράφονται.
β. Παραλαβής και βεβαίωσης εισπρακτέων εσόδων, όπου καταχωρίζονται τα ποσά των φορολογικών οφειλών με βάση τον εκτελεστό τίτλο.
γ. Επιστροφών και διαγραφών, στο οποίο καταχωρίζονται τα ποσά που κατά περίπτωση διαγράφονται ή επιστρέφονται.
2. Τα βιβλία του παρόντος άρθρου τηρούνται ηλεκτρονικά ανά Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο από το Τμήμα Εσόδων.
Οι εγγραφές σε αυτά αριθμούνται συνεχόμενα κατ’ έτος.
3. Τα βιβλία «Παραλαβής και βεβαίωσης εισπρακτέων εσόδων» και «Επιστροφών και διαγραφών» τηρούνται και κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ενημερώνονται και από αυτή ανά Δ.Ο.Υ. - Η συγγένεια με λογιστή μπαίνει στο στόχαστρο - Με ποια κριτήρια θα ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων της Γ.Γ.Δ.Ε.


ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ  ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ (ΕΑΕ) – Μια νέα  ( επικίνδυνη ) κατηγορία εταιρειών.
- ΠΟΛ.1211/24.9.2014. Συμπλήρωση της παραγράφου 8 της ΠΟΛ. 1076/2014 εγκυκλίου, αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 66  [Ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες (ΕΑΕ)]   του ν.4172/2013.
 
[Με τις διατάξεις του άρθρου 66 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013) προσαρμόστηκε η εσωτερική φορολογική νομοθεσία στις υποδείξεις/οδηγίες του Ψηφίσματος του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2010 για το συντονισμό των κανόνων περί ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών (ΕΑΕ) και περί υποκεφαλαιοποίησης εντός της EE (2010/C 156/01) αλλά και της Ανακοίνωσης της Επιτροπής (COM(2007) 785), με την οποία συστήνεται η εφαρμογή κανόνων κατά των καταχρήσεων στον τομέα της άμεσης φορολογίας εντός της EE και όσον αφορά τρίτες χώρες με Κανόνες για τις ΕΑΕ. Συγκεκριμένα, εισήχθησαν για πρώτη φορά στο εσωτερικό μας δίκαιο κανόνες για την αποτροπή της φοροαποφυγής των ημεδαπών εταιρειών μέσω της μεταφοράς των εσόδων τους σε θυγατρικές που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού εισήχθησαν διατάξεις περί ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιρειών που αφορούν στη συμπερίληψη στο φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, του μη διανεμηθέντος εισοδήματος νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που είναι φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά κάποιες προϋποθέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μελετήσουν και το άρθρο 66 του Ν. 4174/2013 και τις ΠΟΛ.1076/2014 και ΠΟΛ.1211/24.9.2014 ]
Δείτε τα δικαιώματα σας – Για παν ενδεχόμενο εκτυπώστε την απόφαση και να την έχετε μαζί σας.
- Αρ. πρωτ.: Δ6Δ 112422 ΕΞ 2014/15.9.2014. Περί της μη παραλαβής εγγράφου (ενδικοφανούς προσφυγής κατά εκκαθαριστικού σημειώματος) από Δ.Ο.Υ.
Μεταξύ άλλων αναφέρει :
 
σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις: α) του άρθρου 12 του Ν. 2690/1999 (Α'45), όπως ισχύει «Κάθε έγγραφο που περιέρχεται στην υπηρεσία με οποιονδήποτε τρόπο, καταχωρίζεται αυθημερόν στο βιβλίο εισερχομένων, κατ' αύξοντα αριθμό, με χαρακτηρισμό και μνεία του θέματος στο οποίο αναφέρεται και του αριθμού των στοιχείων που το συνοδεύουν....» και β) της παρ.5 του άρθρου 4 του Ν. 2690/1999, που προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 6 του Ν.3242/2004 (Α' 102) «Η υπηρεσία στην οποία υποβάλλεται η αίτηση χορηγεί στον ενδιαφερόμενο απόδειξη παραλαβής, όπου περιλαμβάνονται ο οικείος αριθμός πρωτοκόλλου...... 4. - Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευπρέπεια προς τους πολίτες. Προς τούτο, με το αριθ. Δ6Δ1086803ΕΞ 2012/6.6.2012 έγγραφο του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης κοινοποιήθηκε, για εφαρμογή, σε αυτές ο προαναφερθείς «Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς»…. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι υποδείξεις των πολιτών, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την βελτίωση των σχέσεων Διοίκησης-Πολιτών.».

Εδώ μπορείτε να βρείτε : Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς- Σχέσεις Δημοσίων Υπαλλήλων και Πολιτών


 
- Άρειος Πάγος 800/2014. Περισσότεροι από έναν εργοδότες. Δανεισμός εργαζομένου. Η συναίνεση του εργαζομένη για δανεισμό μπορεί να είναι και σιωπηρή, να συνάγεται, δηλαδή, από τη συμπεριφορά του εργαζόμενου, ο οποίος προσέρχεται και προσφέρει την εργασία του σε τρίτο. Ποιες είναι πραγματικά ο αντισυμβαλόμενος εργοδότης σε αυτή την περίπτωση
 
... Εξ άλλου, από το συνδυασμό των διατάξεων του ως άνω άρθρου με εκείνες των άρθρων 361 και 651 ΑΚ, συνάγεται ότι είναι δυνατό, με συμφωνία ή συναίνεση του εργαζόμενου, οι υπηρεσίες του τελευταίου να παρέχονται για ορισμένο χρόνο σε άλλο εργοδότη (δανεισμός εργασίας). Η εν λόγω συναίνεση μπορεί να είναι και σιωπηρή, να συνάγεται, δηλαδή, από τη συμπεριφορά του εργαζόμενου, ο οποίος προσέρχεται και προσφέρει την εργασία του σε τρίτο. Στην περίπτωση αυτή, εφ' όσον δεν υπάρχει ειδικότερη συμφωνία μεταξύ αρχικού εργοδότη, εργαζόμενου και τρίτου, η οποία να ρυθμίζει κατά τρόπο διαφορετικό τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις, αντισυμβαλλόμενος παραμένει ο αρχικός εργοδότης. ...

 

5 ) ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ «ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ»


5.1  Φ.Π.Α - Άρθρο 39β. Ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής [ Επανάληψη ( αναγκαία)  από προηγούμενο «Σχόλιο»]
Το άρθρο 39β, τέθηκε όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 185 του ν. 4261/2014 και ισχύει για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1ης Οκτωβρίου 2014 και εφεξής, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 185 του ιδίου νόμου.
Δείτε τα κύρια σημεία αν σας ενδιαφέρει :
1. Κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων του παρόντος Κώδικα, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, μπορούν να επιλέξουν την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου.
2. Για τα πρόσωπα που εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς: α) Ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής ή μέρους αυτής που αφορά τις πραγματοποιούμενες από τα πρόσωπα αυτά φορολογητέες πράξεις. β) Ο φόρος εισροών εκπίπτεται κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος ή μέρους αυτού που αφορά τις φορολογητέες πράξεις που λαμβάνουν από άλλους υποκείμενους στο φόρο.
3. Οι υποκείμενοι στο φόρο λήπτες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς, εκπίπτουν το φόρο που αναλογεί στις πράξεις αυτές κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος….
5. Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς πραγματοποιείται με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν μπορεί να παύσει πριν τη λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου….
7. Οι υποκείμενοι στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς υποχρεούνται να αναγράφουν στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν την ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής - άρθρο 226.7α Οδηγίας 2006/112/ΕΚ».
8. Οι υποκείμενοι στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές της αντιπαροχής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν ή λαμβάνουν και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω εισπράξεις και πληρωμές. Επίσης οι υποκείμενοι στο φόρο, που λαμβάνουν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, από υποκείμενους του ειδικού καθεστώτος, υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι πληρωμές που πραγματοποιούν για τις εν λόγω πράξεις και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω πληρωμές…………..


 
Η ανάγκη να κατανοήσουμε τις (ακατανόητες, τουλάχιστον στο κείμενο του Νόμου) νέες έννοιες .

5.2 Άρθρο 38 ( Ν. 4174/2013 ).  [ Φοροαποφυγή  ]  ( δείτε το άρθρο εδώ )
Στην Αιτιολογική του Νόμου, αναφέρονται τα εξής :
 
Αρθρο 38 Γενική διάταξη κατά της φοροαποφυγής
Με την παράγραφο 1 του άρθρου 38 εισάγεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό φορολογικό δίκαιο, γενικός κανόνας κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής με καταχρηστική χρήση της νομοθεσίας, προκειμένου να μην καταλύεται από τους φορολογούμενους το πνεύμα της φορολογικής νομοθεσίας. Ειδικότερα ορίζεται ότι η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αγνοεί κάθε τεχνητή ρύθμιση ή η τεχνητή σειρά ρυθμίσεων που έχει δρομολογηθεί με βασικό σκοπό την αποφυγή της φορολόγησης και οδηγεί σε φορολογικό πλεονέκτημα. Διευκρινίζεται δε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται, για φορολογικούς σκοπούς, βάσει των χαρακτηριστικών της οικονομικής τους υπόστασης.
Με την παράγραφο 2 του άρθρου 38 ορίζεται η έννοια της ρύθμισης και ότι μια ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα στάδια ή μέρη.
Με την παράγραφο 3 του άρθρου 38 ορίζεται ότι μια ρύθμιση ή σειρά ρυθμίσεων είναι τεχνητή εφόσον στερείται εμπορικής ουσίας. Επίσης καθορίζεται με ποιο τρόπο η Φορολογική Διοίκηση θα εξετάζει για το τεχνητό ή μη χαρακτήρα μιας ρύθμισης ή σειράς ρυθμίσεων.
Με τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 38 ορίζεται πως ο στόχος μιας ρύθμισης ή σειράς ρυθμίσεων συνίσταται στην αποφυγή της φορολόγησης, λαμβανομένων υπόψη όλων των περιστάσεων της υπόθεσης.
Με την παράγραφο 6 του άρθρου 38 ορίζεται ότι η Φορολογική Διοίκηση προκειμένου να καθορίσει εάν η ρύθμιση ή η σειρά ρυθμίσεων έχει οδηγήσει σε φορολογικό πλεονέκτημα, συγκρίνει το ύψος του οφειλόμενου φόρου από έναν υποκείμενο στο φόρο, λαμβάνοντας υπόψη την/τις εν λόγω ρύθμιση/ρυθμίσεις, με το ποσό που θα όφειλε ο ίδιος υποκείμενος στο φόρο.


Σε  απλά Ελληνικά σημαίνει :
«I. Γενικά περί φοροαποφυγής. Σε γενικές γραμμές, με τον όρο «φοροαποφυγή» νοούμε τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες, λόγω των κενών του νόμου, αφήνεται η δυνατότητα αποφυγής του φόρου, υπό την έννοια ότι ο φορολογούμενος επωφελείται των ατελειών του νόμου, χωρίς να διαπράττει παράβαση»  (Αρθρο του κ. Δημητρίου Κ. Αδαμόπουλου, H εφαρμογή του άρθρου 38 του N. 4174/2013, περί φοροαποφυγής, στη φορολογία χαρτοσήμου, Περιοδικό «ΛΟΓΙΣΤΗΣ», τεύχος 706 Οκτ. 2014 )
Για υποβοήθηση της σκέψης μας, παραθέτω  μερικά αποσπάσματα από  το σημαντικό  άρθρο  του κ. Χρήστου Κ. Πουλάκου, « Το άρθρο 38 του Ν 4174/2013 (ΚΦΔ) και η φοροαποφυγή ως νέο πεδίο προβλημάτων στην ημεδαπή έννομη τάξη», (Περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», τεύχη  99 Δεκ. 2013 έως  106 Ιουλ. 2014 ).   


«4.1. … Οι σκέψεις αυτές αποκαλύπτουν πλήρη σύγχυση περί το ρυθμιστέο αντικείμενο με παράπλευρη απώλεια την ορθή νομική ορολογία. Τούτο, διότι η φορολογική καταστρατήγηση ή αλλιώς η περιγραφή του φορολογικού νόμου δεν ταυτίζεται κατά την υπόστασή της με το οικονομικό αδίκημα της φοροδιαφυγής . Από την άλλη πλευρά η φοροαποφυγή αποτελεί ένα (τελικό) οικονομικό αποτέλεσμα, το οποίο όμως δύναται αφενός να απαντάται σε νόμιμες κατασκευές και ενέργειες, αφετέρου να επιστεγάζει «επιτυχώς» παράνομες ενέργειες που εμπίπτουν στο ποινικό δίκαιο. Η φοροαποφυγή αποτελεί, δηλαδή, απλώς ένα μετρήσιμο οικονομικό μέγεθος, όχι έναν δόκιμο νομικό όρο. Δεν πρέπει άλλως τε να λησμονείται πως η επίτευξη ενός ευνοϊκού για τον φορολογούμενο αποτελέσματος μετά το πέρας του οικονομικού έτους αποτελεί - ευτυχώς ακόμη - νόμιμη επιδίωξη, πέραν δε αυτού συνιστά το αντικείμενο (τουλάχιστον) δύο νομίμως δραστηριοποιούμενων επαγγελματικών τάξεων, φορολογικών συμβούλων και δικηγόρων.

4.2. Τα αυτά ισχύουν αναφορικώς με τον τίτλο που φέρει η διάταξη («γενικός κανόνας περί φοροαποφυγής»).

4.3. Η διάταξη βρίθει μη εξειδικευομένων επαρκώς και αορίστων εννοιών, π.χ. «νομικός χαρακτηρισμός των μεμονωμένων σταδίων ...ασυμβίβαστος με τη νομική υπόσταση της ρύθμισης στο σύνολό της», «...εφαρμόζεται κατά τρόπο που δεν συνάδει με μια φυσιολογική επιχειρηματική συμπεριφορά», «...σημαντικό φορολογικό πλεονέκτημα ...δεν αντανακλάται στους επιχειρηματικούς κινδύνους ...», κ.ο.κ.

4.4. Τα αυτά ισχύουν όσον αφορά στη αδυναμία αξιοποίησης εκ μέρους της Φορολογικής Αρχής των εννοιών αυτών κατά την αναγκαία υπ΄ αυτής στάθμιση της σκοπιμότητας εταιρικών και επιχειρηματικών ενεργειών, με συνέπεια την ανυπαρξία πρόσφορων για τη σχετική στάθμιση κριτηρίων. 4.5. Από τη διάταξη δεν παρέχεται δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της εμπορικής ουσίας μιας κατασκευής («ρύθμισης»). Αντίθετα, η διάταξη ενεργοποιείται αυτομάτως μόλις η Φορολογική Αρχή διαπιστώσει - στο πλαίσιο ουσιαστικώς ανεξέλεγκτης διακριτικής ευχέρειας - την ύπαρξη μιας εκ των προβλεπομένων στο άρθρο 38 ΚΦΔ περιπτώσεων «τεχνητής ρύθμισης», οι οποίες αναφέρονται εξαντλητικώς και όχι ενδεικτικώς. Πιο απλά, εφόσον η Φορολογική Αρχή εντοπίζει στον κύκλο των δραστηριοτήτων του φορολογουμένου αφενός κάποια «συναλλαγή, καθεστώς, δράση, πράξη, συμφωνία, επιχορήγηση, συνεννόηση, υπόσχεση, δέσμευση ή εκδήλωση», αφετέρου ένα ευνοϊκό φορολογικό αποτέλεσμα, θα πρόκειται κατά γενικό τεκμήριο για «φοροαποφυγή», και επί τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό: για κατάχρηση φορολογικού νόμου(!).

4.6. Από τη διάταξη δεν παρέχεται η δυνατότητα έκθεσης και απόδειξης από το φορολογικό υποκείμενο προς τη Φορολογική Αρχή των λόγων, οι οποίοι οδήγησαν στη λήψη μιας συγκεκριμένης εταιρικής ή επιχειρηματικής απόφασης και στην επιλογή της ανάλογης κατασκευής ώστε να καταρριφθεί η υπόνοια ή υποψία (κατά τον έλληνα νομοθέτη: η βεβαιότητα) περί καταχρηστικότητας της συγκεκριμένης κατασκευής. Δεν προβλέπεται, με άλλα λόγια, η δυνατότητα ελέγχου των κινήτρων του φορολογουμένου μέσω της υπ΄ αυτού προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων και λόγων, έστω και εάν η προσκόμιση αυτή θα συνεπαγόταν (ανεπίτρεπτη πάντως) δυσανάλογη διοικητική του επιβάρυνση• οιαδήποτε αμφιβολία θα μπορούσε να εγερθεί περί τούτου, καταρρίπτεται από την ίδια τη διάταξη με τη φράση «...ανεξαρτήτως από τις υποκειμενικές προθέσεις του υποκείμενου στο φόρο....

5. Επίλογος. Η θέσπιση του άρθρου 38 ΚΦΔ ως γενικής διάταξης κατά της φοροαποφυγής, όπως το άρθρο αυτό τιτλοφορείται, αποδεικνύει έργο, το οποίο βαρύνεται με σημαντικά, αλλά και διαχρονικά ελαττώματα του έλληνα νομοθέτη. Όπως και σε άλλες πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι και στην περίπτωση της φορολογικής καταστρατήγησης ο νομοθέτης αρκείται δυστυχώς σε επιστημονικώς ευτελείς και πνευματικώς νωθρές τεχνικές του τύπου "copy, paste (but falsely translate)" αντί να εντρυφήσει και εξοικειωθεί με την ύλη του ρυθμιστέου από εκείνον αντικειμένου - εννοείται: πριν προβεί σε οιαδήποτε ρύθμιση. Ακόμη και αν γίνει δεκτό πως οι ενέργειες του νομοθέτη υπαγορεύονται ή του επιβάλλονται από εξωτερικούς θεσμικούς παράγοντες ή/και όργανα, στα οποία μετέχει ή τα οποία μετέχουν στην χάραξη (και) της εθνικής νομοθετικής πολιτικής, το αποτέλεσμα δεν συγχωρείται. Και τούτο διότι η ρυθμιστική του επέμβαση κείται σαφώς εκτός των προδιαγραφών, οι οποίες τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ελευθερία κινήσεων του εθνικού νομοθέτη σε σχέση με την φορολογική κατάχρηση και την απαγόρευση των συναφών πρακτικών, είτε αυτές αφορούν το πεδίο των αμέσων είτε των εμμέσων φόρων. Από απόψεως λειτουργικής είναι βέβαιον πως η διάταξη δημιουργεί αγεφύρωτα προβλήματα προς ήδη υπάρχοντα νομολογιακά δεδομένα. Από απόψεως θεσμικής μπορεί να λεχθεί πως η Πολιτεία και τα όργανά της απέτυχαν να θεσπίσουν έναν γενικό κανόνα περί φορολογικής κατάχρησης σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις. Τελικώς εάν κάτι επετεύχθη, ή καλύτερα δεν απεφεύχθη, τούτο είναι για άλλη μια φορά η ουσία κατάχρηση της εξουσίας που έχει ανατεθεί στο φορολογικό νομοθέτη….»


 
6) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ.
- Το περιοδικό «συνεργασία» της   ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ,  τεύχος 30, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2014, με ενδιαφέροντα άρθρα.

- Το περιοδικό «Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας» τριμηνιαία έκδοση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»,  τεύχος 58, με ενδιαφέροντα άρθρα.

- Περιοδικό «Λογιστής», τεύχος 706 : (10/2014). Δείτε το ενδιαφέρον άρθρο:
«Φορολογική μεταχείριση της ζημίας επωφελούμενης εταιρείας που υφίσταται κατά το χρόνο απορρόφησης κλάδου διασπώμενης ανώνυμης εταιρείας βάσει του N. 2166/1993». Άρθρο του κ. Γεωργίου Στ. Αληφαντή (Διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. Oρκωτού Eλεγκτή Λογιστή,  Συμβούλου στην Eταιρεία Δικηγόρων Potamitis Vekris) .
 
- Περιοδικό « ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», Τεύχος: 108/ Οκτώβριος 2014. Δείτε το ενδιαφέρον άρθρο των  κ. Επαμεινώνδας Μπατσινίλας / Κυριάκος Πατατούκας, (Εισηγητές Λογιστικής στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών και του Μεταπτυχιακού προγράμματος στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική του ΕΚΠΑ ) : « Aνέγερση οικοδομής σε έδαφος τρίτου με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»
[ Επισημαίνω τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην φορολογία για το θέμα αυτό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη ( 2013 και πριν ) ]
 
- Περιοδικό «e-magazine( Τ.31–09/09/2014 ). Δείτε το ενδιαφέρον άρθρο του Γεώργιου Λαζαρίδη (Ορκωτού ελεγκτή λογιστή μέλους της Σ.Ο.Λ.Α.Ε.Ο.Ε.), «Φορολογική αντιμετώπιση στα έσοδα από μερίσματα Νομικών Προσώπων» στο οποίο  γίνεται ανάλυση του χειρισμού εσόδων από μερίσματα βάσει της σχετικής νομολογίας  με παράλληλη  προσπάθεια αποσαφήνισης του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την φορολόγηση των εσόδων από μερίσματα δεδομένης της απουσίας σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων.

 

7) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.

7.1 Ελληνική Οικονομία.
Οι 12 προτάσεις της Ομάδας Δράσης για την ελληνική οικονομία
- Κοινή έκθεση της Ομάδας Δράσης με τη συνεργασία των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.
 
Οι 12 προτάσεις της Ομάδας Δράσης
1. Μεταρρύθμιση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων και επιχειρήσεων.
2. Περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών μέσω εξορθολογισμού και ψηφιοποίησης των διαδικασιών.
3. Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τις ΜμΕ (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και τοπικοί φόροι) και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ενέργειας.
4. Προώθηση πιστοποιημένων ηλεκτρονικών πληρωμών μεταξύ του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων.
5. Στενότερη εποπτεία της αγοράς για την αποφυγή ολιγοπωλιακών καταστάσεων και μείωση της αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς του παράνομου εμπορίου μέσω αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες καθώς και στο δίκτυο πωλήσεων.
6. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων της ΕΕ, άμεσα διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση είναι να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης.
7. Διασφάλιση της αποτελεσματικής δρομολόγησης του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη (επενδυτικό ταμείο IfG).
8. Καλύτερος σχεδιασμός χρηματοδοτικών μέσων μέσω της χρήσης των κονδυλίων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των ΜμΕ.
9. Στήριξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδότησης.
10. Βελτίωση της αναπτυξιακής πολιτικής για την προώθηση συνεργατικών σχηματισμών (cluster) και επιχειρηματικών πάρκων.
11. Βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.
12. Ελευθερία επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ.

 - Πλειστηριασμοί - Τα πρώτα ακίνητα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε.
Στην ιστοσελίδα http://www.publicrevenue.gr/kpi/public/auctions/prg_date_down/ το υπουργείο δημοσιεύει στοιχεία και φωτογραφίες τριών ακινήτων ιδιωτών ή εταιρειών που έχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οικονομία είναι η τέχνη του να αλλάζει το χρήμα από χέρι σε χέρι μέχρι που τελικά δεν μένει τίποτα.
Robert W. Sarnof, 1918-1997, Αμερικανός manager (πηγή : www.gnomikologikon.gr)
 


- Μεταξύ 110 - 160 ημερών οι καθυστερήσεις πληρωμών στην Ελλάδα- Ε.Ε.Α.: Περισσότερες οι εταιρείες που έκλεισαν στο οχτάμηνο του 2014.
 
Σύμφωνα με  στοιχεία του «Τριμηνιαίου Ενημερωτικού Δελτίου Επαγγελματικής Δραστηριότητας», προκύπτει μεταξύ άλλων ότι στο πρώτο οκτάμηνο του 2014:
άνοιξαν 263 εταιρείες ΙΚΕ (οι επιχειρήσεις του ενός ευρώ) και έκλεισαν 10,
άνοιξαν 4.231 ατομικές εταιρείες και έκλεισαν 4.950,
άνοιξαν 474 ομόρρυθμες εταιρείες και έκλεισαν 595,
άνοιξαν 292 ετερόρρυθμες εταιρείες και έκλεισαν 227 και
άνοιξαν 36 ΕΠΕ και έκλεισαν 56.

Ιστορικά, η τυπική διάρκεια μιας πετυχημένης επιχείρησης είναι 10 χρόνια.
Peter Drucker, 1909–2005, Αυστριακός γκουρού του management (πηγή : www.gnomikologikon.gr)


- Ι.ΚΑ. αριθ. πρωτ.: Γ71/37/19.9.2014 Μηνιαία στοιχεία απασχόλησης: Ιανουάριος 2014


7.2  Εργατικά - Ασφαλιστικά.
- Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ο.Α.Ε.Ε. ανεξαρτήτως επαγγελματικής έδρας ή κατοικίας


- Αρ. πρωτ.: 32902/31/25.9.2014
Αναβάθμιση λειτουργίας Π.Σ. ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ – ΙΚΑ ΕΤΑΜ «ΕΡΓΑΝΗ»
σας γνωστοποιούμε ότι, η τακτική διακοπή λειτουργίας του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» της Τετάρτης 01/10/2014 από 18.00 έως 21.00, μεταφέρεται για την Δευτέρα 29/09/2014 από 18.00 έως 21.00

 

- 150.000 νέα ειδοποιητήρια προς οφειλέτες του ΟΑΕΕ – Στις εφορίες 78.552 φάκελοι
 
Στον... προθάλαμο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) βρίσκονται περισσότεροι από 150.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, με χρέη από 15.001 έως 59.999 ευρώ.


7.3  Ένα «παράξενο πρωτάθλημα» - Υπάρχουν Ομάδες, γίνονται μεταγραφές, αλλά δεν μαθαίνουμε τι αποτελέσματα «φέρνουν» οι Ομάδες .
Άλλη μια τροποποίηση στην σύνθεση μιας ομάδας.  Αριθμ. Δ6Α 1125509 ΕΞ 2014/11.9.2014. Τροποποίηση της αριθ. Δ6Α 1116007ΕΞ2014/12−8−2014 (Β΄ 2338) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών «Σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Διαβούλευσης στο Υπουργείο Οικονομικών, για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων της «Αγοράς», σε Φορολογικά και Τελωνειακά Θέματα»
Και μια μιλάμε για ομάδες, ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα  της , μιας άλλης ομάδας (Η διάρκεια λειτουργίας της ήταν μέχρι 30-6-2014) :
Αριθ. πρωτ.: Δ6Α 1079115 ΕΞ 20.5.2014 «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για την επανέκδοση αποφάσεων Φ.Π.Α.» .
 

8) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ.

[ Μια προσπάθεια για  επισήμανση θεμάτων, σε  νέους συναδέλφους, στην προσπάθεια προσανατολισμού  μέσα στην πολυπλοκότητα των Νόμων  ]
ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Είναι ένα σύνολο αρχών και κανόνων με βάση τα οποία πρέπει να καταρτίζονται και να παρουσιάζονται οι  οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων ή οικονομικών οντοτήτων γενικότερα.      Οι Οικονομικές Καταστάσεις έχουν ως σκοπό να πληροφορήσουν το επενδυτικό κοινό, τους προμηθευτές,  τους μετόχους, τα Πιστωτικά Ιδρύματα, τους εργαζομένους και γενικά οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της επιχείρησης .    Οι χρήστες με τη μελέτη των Οικονομικών Καταστάσεων οδηγούνται σε συμπεράσματα αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα ενός Οικονομικού Οργανισμού. Λαμβάνουν αποφάσεις για τις επενδύσεις τους μέσω μετοχών ή συμμετοχών  σε Εταιρείες, για την ενίσχυση ή τη διακοπή χρηματοδοτήσεων που τους παρέχουν και κάνουν τις μελέτες και τους προϋπολογισμούς τους αναφορικά με τα μερίσματα που υπολογίζουν ότι πρόκειται να αποκομίσουν από τα διανεμηθέντα κέρδη των Επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επενδύσει.
    Ειδικότερα τα  Λογιστικά πρότυπα ασχολούνται , κυρίως με τα εξής θέματα:
(1) Αρχική καταχώρηση των λογιστικών γεγονότων . (Δηλαδή : πότε καταχωρούνται χρονικά στις οικονομικές καταστάσεις και με ποια αξία τα περιουσιακά στοιχεία , οι υποχρεώσεις ,τα έσοδα και τα έξοδα. ).
(2) Μεταγενέστερη αποτίμηση (Δηλαδή : μέθοδοι αποτίμησης, σε κάθε περίοδο που συντάσσονται οι οικονομικές καταστάσεις, των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων που έχουν αρχικά καταχωρηθεί και υπάρχουν στην ημερομηνία σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων.)
(3) Παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων. (Δηλαδή : με ποια συγκεκριμένη μορφή και με ποιες επεξηγήσεις και αναλύσεις δημοσιεύονται οι οικονομικές καταστάσεις ).
(4) Γνωστοποιήσεις / Σημειώσεις (Δηλαδή : δίδονται πληροφορίες/επεξηγήσεις για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, τις εκτιμήσεις που έγιναν από τη διοίκηση για να συνταχθούν οι οικονομικές καταστάσεις καθώς και διάφορες άλλες επεξηγηματικές πληροφορίες, οι οποίες δεν προκύπτουν από τους πίνακες των οικονομικών καταστάσεων, είναι όμως απαραίτητες για να κατανοηθούν  οι οικονομικές καταστάσεις , η λειτουργία της οικονομικής μονάδας και οι κίνδυνοι που αυτή αντιμετωπίζει.)
(5) Σχέδιο λογιστικών λογαριασμών. Ορισμένα Πρότυπα  όπως τα ΄΄ Ελληνικά  πρότυπα ΄΄ ασχολούνται και με το  σχέδιο λογαριασμών δηλαδή υποχρεώνουν ή προτείνουν η καταγραφή των λογιστικών γεγονότων να γίνεται σε συγκεκριμένους κωδικοποιημένους λογαριασμούς.
 


Ε.Γ.Λ.Σ
- Τι είναι « Επέκταση, προσθήκη, βελτίωση, συντήρηση και επισκευή ενσώματων πάγιων περιουσιακών στοιχείων» ;
Αναλύεται στην  παρ. 2.2.101, του « Π.Δ. 1123 της 15.12.80: Περί ορισμού του περιεχομένου και του χρόνου ενάρξεως της προαιρετικής εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου. Ε.Γ.Λ.Σ )

[1. Επέκταση ή προσθήκη κτιρίου, κτιριακής εγκαταστάσεως και τεχνικού έργου είναι οποιαδήποτε μόνιμη αύξηση του όγκου, του μεγέθους ή της ωφελιμότητάς του, που γίνεται με τη χρησιμοποίηση κατά κανόνα δομικών υλικών.

2. Επέκταση ή προσθήκη μηχανήματος, τεχνικής εγκαταστάσεως και μηχανολογικού εξοπλισμού είναι κάθε προσθήκη ή εργασία που γίνεται σ' αυτά και αυξάνει το μέγεθος και κατά κανόνα την παραγωγική τους δυναμικότητα.

3. Βελτίωση ενσώματου πάγιου περιουσιακού στοιχείου είναι κάθε μεταβολή που γίνεται σ' αυτό μετά από τεχνολογική επέμβαση και που έχει ως αποτέλεσμα, είτε την αύξηση του χρόνου της ωφέλιμης ζωής του, είτε την αύξηση της παραγωγικότητάς του, είτε τη μείωση του κόστους λειτουργίας του ή τη βελτίωση των συνθηκών χρησιμοποιήσεώς του.

4. Συντήρηση ενσώματου πάγιου περιουσιακού στοιχείου είναι η τεχνολογική επέμβαση που γίνεται σ' αυτό με σκοπό να διατηρείται στην αρχική του παραγωγική ικανότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

5. Επισκευή ενσώματου πάγιου περιουσιακού στοιχείου είναι η αντικατάσταση ή επιδιόρθωση μερών αυτού, που έχουν καταστραφεί ή υποστεί βλάβη, με σκοπό την επαναφορά της παραγωγικής του ικανότητας ή των συνθηκών λειτουργίας του στο επίπεδο που ήταν πριν από την καταστροφή ή τη βλάβη.

6. Το κόστος των επεκτάσεων, προσθηκών και βελτιώσεων προσαυξάνει την αξία κτήσεως των πάγιων περιουσιακών στοιχείων και καταχωρείται στους σχετικούς λογαριασμούς των στοιχείων αυτών.

7. Τα έξοδα συντηρήσεως και επισκευής των πάγιων περιουσιακών στοιχείων είναι κόστος τρέχουσας μορφής και καταχωρούνται στους οικείους λογαριασμούς εξόδων κατ' είδος της ομάδας 6.]

- Τι είναι  και τι περιλαμβάνει το «Μητρώο πάγιων περιουσιακών στοιχείων» ;
Αναλύεται στην  παρ. 2.2.103, του « Π.Δ. 1123 της 15.12.80:Περί ορισμού του περιεχομένου και του χρόνου ενάρξεως της προαιρετικής εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου. Ε.Γ.Λ.Σ )
 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
- Που αναφέρονται ποιες είναι οι μη εκπιπτόμενες φορολογικά δαπάνες;
 Στο άρθρο 23. «Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες» , του Ν. 4172/2013.

[ Αφορά δεκατρείς συγκεκριμένες περιπτώσεις ], (Σημ. : Οι υπόλοιπες που δεν αναφέρονται ρητά ως εκπιπτόμενες, πρέπει να συγκεντρώνουν προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 22. «Εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες», του ίδιου Νόμου ).
- Τι ιδιαιτερότητα  έχουν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας ;
Εκπίπτουν (σύμφωνα με το άρθρο 22Α  του Ν. 4172/2013) από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Ειδικά οι δαπάνες που αφορούν πάγιο εξοπλισμό, προκειμένου να προσαυξηθούν σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, κατανέμονται ισόποσα στα επόμενα τρία (3) έτη. Τα κριτήρια χαρακτηρισμού των πιο πάνω δαπανών καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα.

[ Προσοχή στα προηγούμενα  άρθρα, πρέπει να εκδοθούν ερμηνευτικές (κυρίως για το άρθρο 22), για την διευκρίνιση των « θολών»  σημείων ]


Φ.Π.Α
- Ποτέ υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α  και πότε όχι ;
Αυτό προσδιορίζεται στο Άρθρο 30. «Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου», του Ν. 2859/2001 ( περί Φ.Π.Α ). [ Προσέξτε ότι δεν εκπίπτει μεταξύ άλλων, ο Φ.Π.Α που αφορά δαπάνες : (1)  δεξιώσεων, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας γενικά, (2) στέγασης, τροφής, ποτών, μετακίνησης και ψυχαγωγίας για το προσωπικό ή τους εκπροσώπους της επιχείρησης, (3) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης ( Σημ.και λήζινγκ )  και κυκλοφορίας αυτών γενικά. (4)   αγορές για τη διάθεση δώρων μέχρις αξίας δέκα (10) ευρώ και δειγμάτων]


Για όσους έχουν χρόνο και θέλουν να ασχοληθούν επιπλέον, προτείνουμε για μελέτη :
(1)  Άρθρο 42ε. Ειδικές διατάξεις για ορισμένα στοιχεία του ισολογισμού και του λογαριασμού «αποτελέσματα χρήσεως» ( Κ.Ν 2190/20 ).
(2) Κεφάλαιο δέκατο  «ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ». (  Άρθρο 53 έως Αρθρο 62 ), του Ν. 4174/2013.

 
Τελειώνω με ένα άκρως διδακτικό  βίντεο .

The Black Hole  ( Η μαύρη τρύπα )Καλή συνέχεια …….
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο