Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παγιδευμένες στα δικαστήρια χιλιάδες επιχειρήσεις

Παγιδευμένες στα δικαστήρια χιλιάδες επιχειρήσεις              
 
 "Fast Track" για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη και συμμετοχή μη δικαστών στα δικαστικά συμβούλια, προτείνει ο ΣΕΒ για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Ζητεί, επίσης, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, αύξηση του αριθμού των δικαστών ή/ και μείωση του διαστήματος διακοπών, καθώς και αξιοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης ώστε να φθάνουν λιγότερες υποθέσεις στο ακροατήριο. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα: «Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κρίσιμη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» που διοργανώνει σήμερα ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας εκκρεμούσαν την 31η Μαρτίου 2014 περισσότερες από 400.000 υποθέσεις, από τις οποίες περισσότερες από τις μισές δεν είχαν καν προσδιορισθεί.
Πρόκειται για 24.118 υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, 332.855 σε Διοικητικά Πρωτοδικεία, (εκ των οποίων 228.010 δεν είχαν προσδιοριστεί) και 51.620 υποθέσεις σε Διοικητικά Εφετεία, (εκ των οποίων 26.277 δεν είχαν προσδιοριστεί).

Οι εκκρεμείς διοικητικές υποθέσεις στη χώρα μας είναι επτά φορές περισσότερες σε σχέση με την ΕΕ: είναι συγκεκριμένα 3,5 ανά 100 κατοίκους, ενώ στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρισκόταν κάτω του 0,5.

Η έκθεση που έθεσε σε διαβούλευση ο ΣΕΒ προσδιορίζει ως βασικές αιτίες του προβλήματος την έλλειψη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, το δαιδαλώδες, αντιφατικό, και συνεχώς μεταβαλλόμενο θεσμικό πλαίσιο, την πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου να εξαντλεί τα ένδικα μέσα αλλά και το χαμηλό κόστος εκδίκασης υποθέσεων (για το οποίο αναφέρεται πάντως ότι η αύξηση του κόστους των παραβόλων προσφυγής στη δικαιοσύνη έχει αντιμετωπίσει σημαντική κριτική σε ότι αφορά την συνταγματικότητά της, αλλά και τη σκοπιμότητά της, καθώς θεωρήθηκε εισπρακτικό μέτρο και όχι αντικίνητρο).

Η έκθεση περιλαμβάνει 90 προτάσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και η «διεκπεραίωση των εκκρεμουσών υποθέσεων, παράλληλα με την τρέχουσα ροή, με ειδικές διαδικασίες «express», όταν αυτό είναι θεσμικά  

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο