Η συγγένεια με λογιστή μπαίνει στο στόχαστρο - Με ποια κριτήρια θα ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων της Γ.Γ.Δ.Ε.

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Σεπτέμβριος 2014
Taxheaven.gr

Σύμφωνα με την απόφαση Δ.ΕΣ.ΥΠ. 018131 ΕΞ 2014 ΕΜΠ της Γ.Γ.Δ.Ε., καθορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διενεργηθούν έλεγχοι της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

«[...] Ως κριτήρια για τον προσδιορισμό της κατηγορίας των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τους οποίους θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι της περιουσιακής τους κατάστασης καθορίζονται τα παρακάτω:


1. Απόκλιση φορολογητέου εισοδήματος με τραπεζικό υπόλοιπο,

2. Μεταβολή τραπεζικών καταθέσεων,

3. Εμβάσματα στο εξωτερικό,

4. Απόκλιση τεκμηρίων διαβίωσης και δηλωθέντων εισοδημάτων,

5. Μεταβολή περιουσιακής κατάστασης,

6. Απόκτηση και μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων εντός του ίδιου έτους,

7. Απόκλιση του συνόλου των καταθέσεων από ανάλωση κεφαλαίου,

8. Υπηρεσία που υπηρετεί, θέση έργου, θέση ευθύνης, χρόνος παραμονής σε θέση ευθύνης,

9. Συνυπηρέτηση με σύζυγο στην ίδια υπηρεσία,

10. Σύζυγος και συγγενείς Α΄ βαθμού λογιστές [...]».



Δε θα σχολιάσουμε όλα τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται ο συγκεκριμένος έλεγχος γιατί τα εννέα πρώτα δε θεωρούμε ότι έχουν κάτι ιδιαίτερο στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε διεξοδικά. Θα σταθούμε όμως στο δέκατο κριτήριο που τίθεται στην ανωτέρω απόφαση.

Αν ένας/μία υπάλληλος της Γ.Γ.Δ.Ε. έχει σύζυγο λογιστή/τρια ή συγγένεια Α' βαθμού με λογιστή/τρια, τότε αυτομάτως μπαίνει στο στόχαστρο του ελέγχου. Δηλαδή, απ΄όλα τα επαγγέλματα της επικράτειας, μόνο αυτό του λογιστή είναι που δημιουργεί υποψίες. Έρχονται αβίαστα στο μυαλό κάθε νουνεχή ανθρώπου τα εξής ερωτήματα:

- Άραγε γιατί τέθηκε αυτό το κριτήριο ελέγχου αναφορικά με το επάγγελμα του λογιστή;

- Γιατί δεν περιλαμβάνονται και άλλα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα του νομικού, του Δημοσίου υπαλλήλου κ.λπ.; 

Προφανώς το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού είναι μίασμα για κάποιους στο υπ. Οικ. αφού σύμφωνα με την απόφαση θεωρείται ύποπτη η συγγένεια με τέτοια πρόσωπα.

Κατά την άποψή μας είναι ατυχές το κριτήριο υπ΄αριθμόν 10 της ανωτέρω απόφασης και καλό θα ήταν οι αρμόδιοι φορείς να διαμαρτυρηθούν εντόνως.

 



Δείτε την απόφαση από το φορολογικό αρχείο του κόμβου