Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η συγγένεια με λογιστή μπαίνει στο στόχαστρο - Με ποια κριτήρια θα ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων της Γ.Γ.Δ.Ε.

Σύμφωνα με την απόφαση Δ.ΕΣ.ΥΠ. 018131 ΕΞ 2014 ΕΜΠ της Γ.Γ.Δ.Ε., καθορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διενεργηθούν έλεγχοι της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

«[...] Ως κριτήρια για τον προσδιορισμό της κατηγορίας των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τους οποίους θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι της περιουσιακής τους κατάστασης καθορίζονται τα παρακάτω:


1. Απόκλιση φορολογητέου εισοδήματος με τραπεζικό υπόλοιπο,

2. Μεταβολή τραπεζικών καταθέσεων,

3. Εμβάσματα στο εξωτερικό,

4. Απόκλιση τεκμηρίων διαβίωσης και δηλωθέντων εισοδημάτων,

5. Μεταβολή περιουσιακής κατάστασης,

6. Απόκτηση και μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων εντός του ίδιου έτους,

7. Απόκλιση του συνόλου των καταθέσεων από ανάλωση κεφαλαίου,

8. Υπηρεσία που υπηρετεί, θέση έργου, θέση ευθύνης, χρόνος παραμονής σε θέση ευθύνης,

9. Συνυπηρέτηση με σύζυγο στην ίδια υπηρεσία,

10. Σύζυγος και συγγενείς Α΄ βαθμού λογιστές [...]».Δε θα σχολιάσουμε όλα τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται ο συγκεκριμένος έλεγχος γιατί τα εννέα πρώτα δε θεωρούμε ότι έχουν κάτι ιδιαίτερο στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε διεξοδικά. Θα σταθούμε όμως στο δέκατο κριτήριο που τίθεται στην ανωτέρω απόφαση.

Αν ένας/μία υπάλληλος της Γ.Γ.Δ.Ε. έχει σύζυγο λογιστή/τρια ή συγγένεια Α' βαθμού με λογιστή/τρια, τότε αυτομάτως μπαίνει στο στόχαστρο του ελέγχου. Δηλαδή, απ΄όλα τα επαγγέλματα της επικράτειας, μόνο αυτό του λογιστή είναι που δημιουργεί υποψίες. Έρχονται αβίαστα στο μυαλό κάθε νουνεχή ανθρώπου τα εξής ερωτήματα:

- Άραγε γιατί τέθηκε αυτό το κριτήριο ελέγχου αναφορικά με το επάγγελμα του λογιστή;

- Γιατί δεν περιλαμβάνονται και άλλα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα του νομικού, του Δημοσίου υπαλλήλου κ.λπ.; 

Προφανώς το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού είναι μίασμα για κάποιους στο υπ. Οικ. αφού σύμφωνα με την απόφαση θεωρείται ύποπτη η συγγένεια με τέτοια πρόσωπα.

Κατά την άποψή μας είναι ατυχές το κριτήριο υπ΄αριθμόν 10 της ανωτέρω απόφασης και καλό θα ήταν οι αρμόδιοι φορείς να διαμαρτυρηθούν εντόνως.

 Δείτε την απόφαση από το φορολογικό αρχείο του κόμβου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο