Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

20 οδηγίες προς τους ελεγκτές για την αποκάλυψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων

H πανσπερμία των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που έχουν κατακυριεύσει τις συναλλαγές πλήττοντας τα δημόσια έσοδα και τον υγιή ανταγωνισμό υποχρεώνει την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, να προχωρήσει στην κατάρτιση ειδικού εγχειριδίου με το οποίο παρέχονται οδηγίες στους ....

H πανσπερμία των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που έχουν κατακυριεύσει τις συναλλαγές πλήττοντας τα δημόσια έσοδα και τον υγιή ανταγωνισμό υποχρεώνει την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, να προχωρήσει στην κατάρτιση ειδικού εγχειριδίου με το οποίο παρέχονται οδηγίες στους ελεγκτές για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι αποκάλυψης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Στον οδηγό αυτόν, κωδικοποιούνται όλοι οι σκοποί στους οποίους αποβλέπουν όσοι χρησιμοποιούν πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν, οι ενδείξεις και οι τρόποι εντοπισμού και αναγνώρισης αυτών, καθώς και η ισχύουσα έως σήμερα νομοθεσία και νομολογία για το θέμα αυτό αλλά και το ύψος των προστίμων.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το φαινόμενο της χρήσης των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων παρατηρείται σε όλους τους χώρους οικονομικής δραστηριότητας, από την παραγωγή και το εμπόριο αγαθών, την παροχή υπηρεσιών, μέχρι τον χώρο των κατασκευών και των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ παρέχονται παραδείγματα με υποθέσεις εντοπισμού πλαστών και εικονικών τιμολογίων προκειμένου να αξιοποιηθεί επαρκώς η μέχρι σήμερα ελεγκτική εμπειρία.

Το Εγχειρίδιο Ελέγχου συνοδεύεται από τρία παραρτήματα που αφορούν στη νομολογία, στις ρυθμίσεις που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στο ύψος των προστίμων αλλά και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν κυρίως σε περιπτώσεις ανυποψίαστων ληπτών, για τους οποίους επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα αν οι φορολογικές αρχές δεν είναι σίγουρες για την υπαιτιότητα του επαγγελματία.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο του Οδηγού έχει ως εξής:

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/5856
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο