Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η Alpha Bank για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές: «Οι ενδιαφερόμενοι εξασφαλίζουν τη συνέχιση της προστασίας τους»

Alpha Bank

(Απόσπασμα από το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων 19-09-2014)


Λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή:

Με την Κ1−1119/7.7.2014 απόφαση του Υφυπ. Ανάπτυξης, επετράπη η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας και ειδικότερα στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στη Ραφήνα, στο Πικέρμι, στην Χαλκιδική και στα νησιά Ρόδο, Κω, Σύρο, Ερμούπολη, Μύκονο και Θήρα.

Αυτό συνέβη παρά τις αντιρρήσεις των συνομοσπονδιών των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που τελικώς επέτυχαν να ανασταλεί η εφαρμογή της, αφού είχε ήδη εφαρμοσθεί μέχρι πρότινος. Σε περίπτωση που η προσωρινή αυτή αναστολή γίνει μόνιμη, τότε κανένας καταστηματάρχης δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το κατάστημά του ποτέ την Κυριακή για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του, ακόμη και αν αυτή η απαγόρευση συνεπάγεται σημαντική οικονομική και ηθική ζημία. Θα πρόκειται για την τέλεια εναρμονισμένη πρακτική με την οποία η εξυπηρέτηση των πελατών και ο ανταγωνισμός σε έναν πολύ σημαντικό και κρίσιμο (λόγω του τουρισμού) παραγωγικό κλάδο της χώρας περιορίζεται, λόγω αντιρρήσεων συνδικαλιστικών φορέων. Αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες στις ευνομούμενες χώρες εμπίπτουν στη βασική αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην Ελλάδα επιβάλλονταν μέχρι τώρα με νομοθετικές ρυθμίσεις από το ίδιο το Κράτος. Τώρα δε που το Κράτος προσπαθεί να καταργήσει τα πολυάριθμα εμπόδια στον ανταγωνισμό που το ίδιο έχει θεσπίσει, οι ενδιαφερόμενοι εξασφαλίζουν τη συνέχιση της προστασίας τους.

Απαγορεύεται πλέον ρητά σε οποιοδήποτε καταστηματάρχη να ανοίξει το κατάστημά του και την Κυριακή, ή μόνο κατά την Κυριακή, ή μόνο στις 5-ημέρες από την Τετάρτη έως την Κυριακή (χρησιμοποιώντας ως ρεπό την Δευτέρα και την Τρίτη), ή και στις 7-ημέρες της εβδομάδος όπου το Σάββατο και την Κυριακή θα εργάζονται ο ιδιοκτήτης με τα δύο παιδιά του και Δευτέρα – Παρασκευή θα εργάζονται τέσσερις (4) εργαζόμενοι με τον ιδιοκτήτη μόνο να επιβλέπει, ή απαγορεύεται ρητά οποιοσδήποτε άλλος λειτουργικός συνδυασμός στον οποίο θα συμπεριλαμβανόταν και η Κυριακή που θα μπορούσε να επινοήσει η επιχειρηματική δεινότητα
του επιχειρηματία – καταστηματάρχη. Για παράδειγμα, η απελευθέρωση της λειτουργίας των Φαρμακείων το Σάββατο δεν σημαίνει ότι όλα τα Φαρμακεία είναι ανοικτά το Σάββατο. Είναι, ωστόσο, πολύ περισσότερα ανοικτά την ημέρα αυτή από ότι ήταν στην περίοδο της «απαγόρευσης». Έτσι, τόσο ο καταναλωτής εξυπηρετείται πολύ καλύτερα, όσο και οι καταστηματάρχες εκείνοι που θεωρούν ότι επιχειρηματικά αποδίδει η λειτουργία τους το Σάββατο ανοίγουν το Φαρμακείο τους και την ημέρα αυτή, με κύρια επιδίωξη την εξυπηρέτηση των πελατών τους και την αύξηση των εσόδων της επιχείρησής τους. Το ίδιο συμβαίνει με τα ΤΑΞΙ.

Πολλά από αυτά λειτουργούν την Κυριακή πολύ περισσότερες ώρες από ότι τις άλλες ημέρες. Γιατί;

Διότι έχουν διαπιστώσει ότι με αυτό το πλάνο λειτουργίας τους η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη.

Άλλοι ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι στο ΤΑΞΙ δεν εργάζονται ποτέ το Σάββατο και την Κυριακή διότι εργάζονται 10-13-ωρες την ημέρα από την Δευτέρα έως την Παρασκευή. Άλλοι εργάζονται με άλλο σχεδιασμό λειτουργίας. Ο καθένας έχει το δικό του επιχειρηματικό σχέδιο.

Η απόδοση δε της επιχείρησής του είναι μαθηματικά βέβαιο ότι εξαρτάται από το βαθμό κατά τον οποίο εξυπηρετεί τους πελάτες της. Το ίδιο συμβαίνει και με τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα ζαχαροπλαστεία, τις συγκοινωνίες και πολλά άλλα επαγγέλματα που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν αποδοτικά κατά τις 7-ημέρες της εβδομάδος, χωρίς να παραβιάζεται κανένα δικαίωμα στην ξεκούραση και στη θρησκευτική λατρεία των εργαζομένων και των ιδιοκτητών τους. Όταν, βέβαια, τους δίδεται η δυνατότητα να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά και αποδοτικά τους πελάτες τους. Όταν δηλαδή οι βασικοί κανόνες του ανταγωνισμού δεν παραβιάζονται με ρυθμίσεις, με τις οποίες κατά κανόνα επιβάλλονται αξεπέραστα εμπόδια στην είσοδο ή/και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον κλάδο, και με τις οποίες οι επιχειρήσεις μετατρέπονται ουσιαστικά σε δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως προκύπτει και από πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο αριθμός των καταστημάτων που άνοιξαν τελικά την Κυριακή στις ανωτέρω τουριστικές περιοχές που επιτρεπόταν η λειτουργίας τους με βάση την ανωτέρω απόφαση, ήταν «μικρός».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας ούτε ο κύκλος εργασιών, ούτε τα κέρδη όσον άνοιξαν παρουσίασαν καμιά ιδιαίτερη αύξηση. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών απάντησε ότι με το άνοιγμα την Κυριακή οι συνολικές πωλήσεις τους μειώθηκαν. Επομένως, αν κάποιοι που άνοιξαν κάποια Κυριακή δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση επιπλέον του αυξημένου κόστους λόγω αυτού του εγχειρήματος (ή, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ είχαν μείωση στις πωλήσεις τους και αύξηση του κόστους λειτουργίας τους), προφανώς δεν θα ανοίξουν την επόμενη (ες) Κυριακή (ες). Επομένως, από πουθενά δεν προκύπτει ηθική ή οικονομική ζημιά γι’ αυτούς που άνοιξαν την Κυριακή, ούτε γι’ αυτούς που δεν άνοιξαν. Η Κ1−1119/7.7.2014 προέβλεπε την απελευθέρωση (και όχι την υποχρέωση) της λειτουργίας των καταστημάτων και την Κυριακή σε ορισμένες κρίσιμες για τον τουρισμό περιοχές. Κανένα δικαίωμα - ούτε του ελεύθερου χρόνου κατά την κοινή αργία της Κυριακής, ούτε της θρησκευτικής λατρείας δεν παραβιάστηκε. Αντίθετα, με την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή παραβιάζεται κατάφορα το δικαίωμα του καταστηματάρχη που βλέπει ευκαιρίες εξυπηρέτησης των πελατών του και αύξησης των εσόδων του με τη λειτουργία του και κατά την Κυριακή, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή σε περίοδο μεγάλης αύξησης του τουρισμού. Είτε με αργία σε κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδος ή όχι. Ο καταστηματάρχης αυτός έχει σαφείς περιορισμούς όσον αφορά την απασχόληση των εργαζομένων που χρησιμοποιεί και σε καμιά περίπτωση δεν δύναται να τους υποχρεώσει να εργαστούν την Κυριακή παράνομα ή χωρίς τη θέλησή τους. Επομένως, είτε θα προσλάβει επιπλέον εργαζόμενους είτε θα λειτουργήσει την επιχείρησή του ο ίδιος με μέλη της οικογένειάς του.

Από την άλλη πλευρά ο καταστηματάρχης αυτός δεν ανοίγει ποτέ το κατάστημά του την Κυριακή πριν τις 12 μμ αφού αφενός αποτελεί πρότυπο τήρησης των θρησκευτικών του καθηκόντων και αφετέρου έως το μεσημέρι οι τουρίστες συνήθως κοιμούνται. Αυτός ο καταστηματάρχης είναι ο μόνος που υφίσταται δυσεπανόρθωτη ηθική και οικονομική βλάβη και αυτό προκύπτει από την απαγόρευση του ανοίγματος του καταστήματός του την Κυριακή.

Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή επιβάλλεται λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχει η χώρα για ανάπτυξη του τουρισμού και για αύξηση της αποδοτικότητας της λειτουργίας του κλάδου του λιανικού εμπορίου που αποτελούν πολύ σημαντικούς κλάδους για τη χώρα που συμβάλλουν, ή μπορεί να συμβάλουν, στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στην επάνοδο της απασχόλησης σε ανοδική πορεία.

Οι λόγοι αυτοί είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε μια χρονιά κατά την οποία θα επισκεφτούν την Ελλάδα 19,5 εκατ. τουρίστες και επιπλέον άνω των 2,0 εκατ. επισκεπτών μέσω της κρουαζιέρας. Επομένως, η ανάγκη λειτουργίας και την Κυριακή και των εμπορικών καταστημάτων στις ανωτέρω περιοχές είναι αυτονόητη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανωτέρω συνομοσπονδίες επικαλούνται τη μείωση της μέσης κατά ταξίδι δαπάνης των ξένων τουριστών στο 1ο 7μηνο.2014 κατά € 10, ή κατά 1,7%, για να εξηγήσουν τη μεγάλη διαφορά που παρουσιάζεται όσον αφορά τη μεγάλη αύξηση σε ετήσια βάση από τη μια μεριά του Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στον τουρισμό σε όλη την περίοδο από το 2ο 3μηνο.2013 έως και το 2ο 3μηνο.2014 και την ταυτόχρονη πτώση στην ίδια περίοδο του ΔΚΕ στο λιανικό εμπόριο. Ειδικότερα, με βάση την ανωτέρω σχέση υποστηρίζουν τα ακόλουθα: Πρώτον, ότι οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα δαπανούν λιγότερα από πέρσι. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει διότι οι εισπράξεις από τον εξωτερικό τουρισμό ήταν αυξημένες στο 7μηνο.2014 κατά 13,4% σε ετήσια βάση. Δεύτερον, ότι οι έλληνες τουρίστες είναι λιγότεροι και δαπανούν λιγότερα. Ωστόσο, ούτε αυτό δεν ισχύει δεδομένης της μεγάλης αύξησης του συνολικού κύκλου εργασιών στον τουρισμό.

Επομένως, η πτώση των καταγεγραμμένων Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο θα πρέπει να συσχετιστεί περισσότερο με τη μεγάλη πτώση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων (εκτός καυσίμων και πλοίων) τον Ιούν-Ιούλ.2014 και, επίσης, με την επιχειρηματική φιλοσοφία που αποκαλύπτουν οι μάχες που δίνουν οι συνομοσπονδίες των εμπορικών επιχειρήσεων για να εξασφαλίσουν το ερμητικό κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές. Πώς να αυξηθεί η δαπάνη ανά τουρίστα όταν τα καταστήματα είναι κλειστά κατά το ¼ του χρόνου κατά τον οποίο ο τουρίστας παραμένει στην Ελλάδα; Ή γενικότερα, πώς να αυξηθεί η δαπάνη ανά τουρίστα όταν δεν επιδιώκουμε να προσελκύσουμε τους τουρίστες στα καταστήματα με την προσφορά υψηλής ποιότητας προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών), όλες τις ημέρες της εβδομάδος (ιδιαίτερα κατά την περίοδο αιχμής) και σε ανταγωνιστικό κόστος;

Ωστόσο, το ΣτΕ, σε πρόσφατη απόφασή του, αναγνώρισε την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές, και έκρινε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα μπορεί να εξασφαλιστεί με απόφαση του αντι- περιφερειάρχη κάθε περιοχής. Ο τελευταίος θα έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στην περιοχή του τη λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τ.μ. και υπό τον όρο αυτά τα καταστήματα να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο