Χαρδούβελης: «Φέτος θα δούμε για πρώτη φορά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης»

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Σεπτέμβριος 2014
Taxheaven.gr

Στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα δούμε για πρώτη φορά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, την Πέμπτη, μιλώντας στην τελετή υπογραφής δανείων ύψους 815 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τους τομείς μεταφορών και ενέργειας. Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, εξέφρασε τη δέσμευση της τράπεζας για συνέχιση της στήριξης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γκ. Χαρδούβελης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι επενδύσεις αποτελούν τη λέξη- κλειδί για την Ελλάδα και η ΕΤΕπ θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές. Τόνισε ακόμη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να έχει διάρκεια χωρίς μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τα εισοδήματα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επιβεβαιώσουν ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι επενδύσεις από την έναρξη της κρίσης έχουν μειωθεί κατά 50% στη χώρα (20% στην Ευρώπη), εξαιτίας κυρίως της μεγάλης μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες.

Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό σταθεροποιούνται, γεγονός που αποτελεί καλό πρόδρομο δείκτη.