Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Κατάργηση της υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων 2014 ανά τρίμηνο και διατήρηση του ορίου των 300€ ζητάει η Ε.Φ.Λ.Ε.Ε. Ν. Θεσπρωτίας

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ε.Φ.Λ.Ε.Ε.

ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ 13 - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 46100
ΤΗΛ.2665022426 - E-mail:[email protected]

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Χαρδούβελη Γκίκα

Κοινοποίηση:
1.Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη Γεώργιο
2.Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κα Σαββαίδου Αικατερίνη

ΘΕΜΑ: Κατάργηση της υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων 2014 ανά τρίμηνο και διατήρηση του ορίου των 300€.

Κύριε Υπουργέ,

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών ανά τρίμηνο ή ανά μήνα η οποία νομοθετήθηκε και ισχύει από 1/1/2014 κρίνεται ως ανέφικτη από το σύνολο των επαγγελματιών φοροτεχνικών λογιστών της ελληνικής επικράτειας. Το μέτρο αυτό και ο τρόπος εφαρμογής του είναι μη ρεαλιστικά για αρκετούς σημαντικότατους λόγους:

Α) δυσνόητο ως προς το τι πρέπει να υποβληθεί

Β) αποκλίσεις της τάξεως του 1 λεπτού του ευρώ είναι ικανές να μπλοκάρουν την διαδικασία υποβολής

Γ) Οι έτσι και αλλιώς δυσνόητες οδηγίες που δόθηκαν με την ΠΟΛ.1078/17.3.2014 δημοσιοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση στις 17.3.2014 και αφού είχαν ξεκινήσει οι καταχωρήσεις στα λογιστικά βιβλία των επιτηδευματιών

Δ) τα λογισμικά των λογιστικών προγραμμάτων όλων των λογιστικών γραφείων δεν είναι ικανά ώστε να έχουν μια κοινή βάση καταχώρησης ούτε και έτοιμα ώστε να ανταπεξέλθουν σωστά στις απαιτήσεις μιας τόσο δύσκολης υποβολής καταστάσεων.

Ε) ο τρόπος καταχώρησης διαφέρει από λογιστή σε λογιστή και παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στη διασταύρωση.

Στ) Η εφαρμογή του taxis είναι μια πλατφόρμα διόλου ευκατανόητη και επιδέχεται πολλών αλλαγών και εκσυγχρονισμών έτσι ώστε να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

Ο νομοθέτης στο παρελθόν είχε ορθώς ορίσει το όριο των 300 ευρώ στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, καθώς στόχος είναι να διασταυρωθεί και να τιμωρηθεί η εγκληματική έκδοση των πλαστών-εικονικών. Τα εικονικά στοιχεία μικρής αξίας(

Επίσης ο νομοθέτης ορθώς είχε ορίσει την ετήσια υποβολή των καταστάσεων αυτών αφού είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Οποιαδήποτε άλλη συχνότητα υποβολής δημιουργεί σημαντικότατα προβλήματα τα οποία είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ξεπεραστούν: ο Κ.Φ.Α.Σ. ορίζει την τριμηνιαία καταχώρηση των παραστατικών εσόδων και εξόδων στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων ενώ οι συγκεντρωτικές από το 2015 θα υποβάλλονται σε μηνιαία βάση. Είναι όμως αδύνατο να μπορούν να συγκεντρωθούν όλα τα παραστατικά και να καταχωρηθούν σωστά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. «Ξεχασμένα» μικρά παραστατικά που σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν δόλο τιμωρούνται με δυσβάσταχτα πολλαπλά πρόστιμα(τροποποιητικές περιοδικών φπα, τροποποιητικές συγκεντρωτικών κτλ).

Κατανοώντας την ανάγκη ευρέσεως ενός μηχανισμού ελέγχου και διασταύρωσης των πλαστών-εικονικών στοιχείων -ειδικότερα από την στιγμή που καταργήθηκε η «απαρχαιωμένη» τακτική της θεώρησης των στοιχείων , προτείνουμε τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να επιτευχθεί σωστό αποτέλεσμα χωρίς να δημιουργηθούν χιλιάδες νέα προβλήματα στην ήδη δυσμενή καθημερινότητα των λογιστικών γραφείων και επιχειρήσεων:

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση έτσι ώστε να περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων. Τα στοιχεία και οι συναλλαγές που θα υποβάλλονται να περιλαμβάνουν το όριο των 300 ευρώ και πάνω. Να εκδοθεί νέα διευκρινιστική η οποία να απλοποιεί τους όρους υποβολής. Να υπάρχει ένα όριο απόκλισης μέσα στο οποίο να μη μπλοκάρεται η διαδικασία.

Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στην τήρηση των βιβλίων των επιχειρήσεων :online τήρηση σε κοινή βάση των απλογραφικών και διπλογραφικών βιβλίων. Σύνδεση φορολογικών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφ/κών Συστημάτων έτσι ώστε να μην μπορεί να καταχωρηθεί έξοδο χωρίς πρώτα να έχει καταχωρηθεί το έσοδο στον εκδότη(όλα αυτά αφού ξεπεραστούν τα διαδικαστικά προβλήματα ανά την επικράτεια).

Ο κλάδος των φοροτεχνικών λογιστών μέσα από την καθημερινή του επίπονη τριβή με τα οικονομικά δρώμενα της χώρας και την επιχείρηση, θέλει και μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας έτσι ώστε να παταχθούν όλα τα οικονομικά και μη εγκλήματα. Η εμπειρία μας μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια σας έτσι ώστε αυτό να γίνει με τρόπο ανώδυνο για τους νόμιμους και επώδυνο για τους παράνομους. Η επιμονή στο υφιστάμενο τρόπο υποβολής των καταστάσεων θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΚΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΩΤΙΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΚΟΤΣΑΦΤΗ ΛΑΟΥΡΑ
ΤΑΜΙΑΣ : ΜΕΜΜΟΥ ΑΡΕΤΗ
ΜΕΛΟΣ : ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ : ΝΤΟΥΚΑΣ ΦΩΤΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ : ΣΙΩΖΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο