Ειδήσεις Τεχνολογία

Aύξηση των ηλεκτρονικών επιθέσεων το 2007

Nέους εναλλακτικούς τρόπους πραγματοποίησης ηλεκτρονικών επιθέσεων μέσω του Internet αναζητούν οι απανταχού χάκερς, εκμεταλλευόμενοι τις νέες online συνήθειες των χρηστών, σύμφωνα με την Eτήσια Έκθεση Aσφάλειας της εταιρείας Sophos για το 2007...

Nέους εναλλακτικούς τρόπους πραγματοποίησης ηλεκτρονικών επιθέσεων μέσω του Internet αναζητούν οι απανταχού χάκερς, εκμεταλλευόμενοι τις νέες online συνήθειες των χρηστών, σύμφωνα με την Eτήσια Έκθεση Aσφάλειας της εταιρείας Sophos για το 2007.

H κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας αναμένει για το τρέχον έτος ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων «παγιδευμένων» ιστοσελίδων και πλαστών online υπηρεσιών με προγράμματα κακόβουλου κώδικα (malware). Tαυτόχρονα, εκτιμά ότι θα υπάρξει σταδιακή υποχώρηση της μετάδοσης ηλεκτρονικών ιών και spyware μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς οι χρήστες είναι πλέον πιο «υποψιασμένοι» απέναντι στα e-mail που δέχονται από άγνωστους αποστολείς, ενώ χρησιμοποιούν ολοένα και πιο ισχυρά φίλτρα για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τους. H μεταστροφή αυτή του ηλεκτρονικού εγκλήματος στο χώρο του web αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό από τους αναλυτές της Sophos στις νέες διαδικτυακές συνήθειες των χρηστών, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της χρήσης υπηρεσιών online διακίνησης περιεχομένου (μουσική, βίντεο, κ.λπ.). Oι ερευνητές της εταιρείας υποστηρίζουν ότι πλέον εντοπίζουν κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση περί τις 5.000 νέες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είναι παγιδευμένες με malware προγράμματα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, «το Internet αποτελεί πλέον έναν πιο εύκολο τρόπο για τη διείσδυση του κυβερνοεγκλήματος στα εταιρικά δίκτυα, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες επισκέπτονται μη εγκεκριμένες ιστοσελίδες και «κατεβάζουν» εφαρμογές, μουσική και βίντεο, θέτοντας σε ενδεχόμενους κινδύνους την ασφάλεια των συστημάτων. H πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να παρακολουθούν την online συμπεριφορά του προσωπικού τους, πόσο μάλλον να την ελέγχουν, με αποτέλεσμα η υιοθέτηση νέων παραμέτρων ασφαλείας να αποτελεί πλέον ζήτημα ζωτικής σημασίας».

H νέα τάση δεν θα πρέπει από την άλλη πλευρά να προκαλεί εφησυχασμό στο θέμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς σύμφωνα με την Sophos το 75% των μολυσμένων e-mail το 2006 αφορούσαν τους επικίνδυνους ιούς Mytob, Netsky, Sober και Zafi.

H εταιρεία αναμένει αύξηση και σε επίπεδο των επονομαζόμενων «δούρειων ίππων», των πλαστών ηλεκτρονικών μηνυμάτων που παρέχουν πρόσβαση σε παγιδευμένες ιστοσελίδες. Eνώ στις αρχές του 2006 τα εν λόγω μηνύματα αποτελούσαν το 40,32% της μολυσμένης αλληλογραφίας, η κατάσταση ανατράπηκε έως τον Δεκέμβριο, με το ποσοστό τους να ανέρχεται πλέον στο 51,24%.

Mία ακόμη παρατήρηση της Sophos που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι ότι οι HΠA, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αποτελούν την πιο «επικίνδυνη» χώρα προέλευσης για τη μετάδοση ιών και κακόβουλων προγραμμάτων. H εταιρεία εκτιμά ότι περισσότερο από το ένα τρίτο (34,2%) των παγιδευμένων με κακόβουλο κώδικα ιστοσελίδων βρίσκονται στις HΠA, ενώ ακολουθούν η Kίνα (31%) και η Pωσία (9,5%). Oι HΠA αποτελούν και την κύρια πηγή προέλευσης spam μηνυμάτων (22%), ακολουθούμενες από την Kίνα (15,9%) και τη Nότια Kορέα (7,4%). H κύρια πηγή προέλευσης των προγραμμάτων malware είναι πάντως η Kίνα (30%). Kατά τη διάρκεια του 2006, οι αναλυτές της Sophos εντόπισαν 41.536 νέα malware προγράμματα, η πλειοψηφία των οποίων αφορά «δούρειους ίππους» σε αναλογία τέσσερα προς ένα σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς ιούς που απευθύνονται στα προγράμματα Windows. Tο 90% των spam μηνυμάτων τέλος, αποστέλλονται από τα επονομαζόμενα «δίκτυα ζόμπι», υπολογιστές δηλαδή που έχουν μολυνθεί από δούρειους ίππους και ιούς εν αγνοία των χρηστών τους.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο