Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σ.Ε.Φ. προς Σαμαρά: Να ισχύουν το 2015 οι τρέχουσες εγγυημένες τιμές στα φ/β

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, απέστειλε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) ζητώντας του τη σωτηρία του κλάδου των φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΦ ζητά από τον κ. Σαμαρά για το 2015 να ισχύσουν για τα φ/β οι εγγυημένες τιμές του 2014 και όχι οι σημαντικά μικρότερες που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η νομοθεσία.

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΕΦ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης, η αγορά φωτοβολταϊκών βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με εξαιρετικά χαμηλές αποζημιώσεις της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά πράσινης ενέργειας, τόσο χαμηλές που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων. Τα όποια θετικά μέτρα ελήφθησαν πρόσφατα (π.χ. άρση αναστολής αδειοδότησης νέων έργων) κινδυνεύουν να ακυρωθούν στην πράξη από μια λανθασμένη ρύθμιση του παρελθόντος που αφορά την περίοδο από το 2015 και μετά.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξωπραγματικά χαμηλές αποζημιώσεις για τα φωτοβολταϊκά (της τάξης των 60-65 €/MWh) και, συνεπώς, μηδενική ανάπτυξη. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε τόσο χαμηλές αποζημιώσεις για τα φωτοβολταϊκά. Ήδη με τις ισχύουσες σήμερα αποζημιώσεις (50% υψηλότερες), έχουμε σχεδόν μηδενικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών το 2014 (λιγότερα από 10 MW έναντι 1.043 MW το 2013).

Το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι γιατί μειώνεται η αποζημίωση των φωτοβολταϊκών από τα 90 €/MWh σήμερα στα 59,4 €/MWh το 2015, ενώ έχουμε μηδενικές εγκαταστάσεις.

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί ο ήλιος θα αποζημιώνεται το 2015 λιγότερο ακόμη και από το κόστος παραγωγής της λιγνιτικής κιλοβατώρας (59,93€/MWh, με βάση πρόσφατη μελέτη της Booz and Co για λογαριασμό της ΔΕΗ).

Το τρίτο ερώτημα είναι γιατί δεν στηρίζουμε τα νέα φωτοβολταϊκά έργα, που, όπως δείχνει σχετική μελέτη του ΑΠΘ (Ιούνιος 2014), οδηγούν πλέον σε μείωση του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Έλληνα καταναλωτή.

Δεδομένου ότι με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, θα πρέπει από 1/1/2016 να περάσουμε σε ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών ζητά, στη μεταβατική χρονιά 2015, να ισχύσουν για τα φωτοβολταϊκά οι τρέχουσες εγγυημένες τιμές του 2014 και όχι οι σημαντικά μικρότερες που προβλέπει για την επόμενη χρονιά η νομοθεσία.

Είναι σαφές ότι η διατήρηση των αποζημιώσεων για το 2015 στα επίπεδα του 2014 (90 €/MWh για τα μεσαία και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα) δεν πρόκειται να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της αγοράς (όπως αναφέραμε, με αυτή την αποζημίωση έχουμε σήμερα ελάχιστες εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχει και σχετική πρόνοια της νομοθεσίας για ετήσιο πλαφόν στα νέα εγκατεστημένα μεγαβάτ).

Αισιοδοξούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο εύλογο αίτημά μας».


Πηγή: energypress.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ΑΠΕ φωτοβολταϊκά αποζημιώσεις ΣΕΦ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο