Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

«Πόθεν έσχες» για πρώτη κατοικία αλλά σε τμήμα της αντικειμενικής αξίας

Η ήπια λύση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ναι μεν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του «πόθεν έσχες», αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές να καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων για ένα μέρος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (π.χ. του 70%) και όχι του 100% όπως συμβαίνει σήμερα.

Εισηγήσεις να επανεξεταστούν διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που «μπλοκάρουν» τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης της κτηματαγοράς, δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Κυριότερο εμπόδιο αποτελεί η επιβολή του «πόθεν έσχες» –ακόμη και στην αγορά της πρώτης κατοικίας– επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και όχι επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο. Υποψήφιοι αγοραστές καταλήγουν να ακυρώσουν τη συναλλαγή ακόμη και την τελευταία στιγμή όταν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους που ξεπερνούν ακόμη και το... 46% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το πρόβλημα έχει ήδη γίνει γνωστό στο υπουργείο Οικονομικών και ασκούνται πιέσεις να επανέλθει η απαλλαγή της αγοράς ακινήτου από την υποχρέωση «πόθεν έσχες» τουλάχιστον για την απόκτηση κύριας κατοικίας. Στην Καραγεώργη Σερβίας εξετάζουν «ηπιότερη» λύση, καθώς η απενεργοποίηση του «πόθεν έσχες» έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το άνοιγμα «παραθύρου» προκειμένου να «ξεπλυθεί μαύρο χρήμα» μέσω της κτηματαγοράς.

Η ήπια λύση προβλέπει ναι μεν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του «πόθεν έσχες», αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές να καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων για ένα μέρος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (π.χ. του 70%) και όχι του 100% όπως συμβαίνει τώρα. Αυτή η λύση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά για την κτηματαγορά τουλάχιστον μέχρι το 2017, οπότε και θα ενεργοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες και θα είναι προσαρμοσμένες στα επίπεδα των πραγματικών.


Πηγή: Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο