Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Δυνατότητα ανατροπής του τεκμηρίου απασχόλησης μισθωτού μέχρι την ημερομηνία ελέγχου σε περίπτωση αναγγελίας αποχώρησης αυτού, μετά το οκταήμερο, με την επίκληση επίσημων έγγραφων στοιχείων του εργοδότη ή του μισθωτού

Απόφαση του ΣτΕ γνωμοδότησε ότι είναι δυνατή η ανατροπή του τεκμηρίου απασχόλησης μισθωτού μέχρι την ημερομηνία ελέγχου στις περιπτώσεις που η αναγγελία αποχώρησης αυτού δεν γίνει εμπρόθεσμα (εντός 8ημέρου) στον ΟΑΕΔ, με την επίκληση επίσημων έγγραφων  στοιχείων του εργοδότη ή του μισθωτού. Στα επίσημα όμως αυτά έγγραφα όπως αναφέρει στο ΣτΕ δεν συμπεριλαμβάνονται οι μισθοδοτικές καταστάσεις που προβλέπονται στην παρ. 9 του άρθρου 26 του αν.ν. 1846/1951.

Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφαση ΣτΕ 1191/2014

Επειδή, όπως έχει κριθή, με τις διατάξεις του εδαφίου στ` της παρ. 9 του άρθρου 26  του αν.ν. 1846/1951 θεσπίστηκε υποχρέωση του εργοδότη να αναγγέλλει στον Ο.Α.Ε.Δ. την για  οποιονδήποτε λόγο αποχώρηση μισθωτού του εντός προθεσμίας οκτώ ημερών από την  αποχώρηση του μισθωτού από την εργασία του. Κατά την έννοια των πιο πάνω διατάξεων, οι  οποίες έχουν (βλ. την εισηγητική έκθεση του ν. 2556/1997) ως σκοπό την προστασία των  εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών από αβάσιμες καταγγελίες καθώς και την καταπολέμηση  της εισφοροδιαφυγής, στην περίπτωση κατά την οποία έχει αναγγελθεί η έναρξη της απασχολήσεως  ασφαλισμένου μισθωτού σε ορισμένο εργοδότη, ο μισθωτός θεωρείται ότι εξακολουθεί να υπάγεται  στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α., εφόσον ο εργοδότης δεν τηρεί την υποχρέωσή του να αναγγείλει, εντός  αποκλειστικής προθεσμίας οκτώ (8) ημερών, στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ την καθ’  οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του μισθωτού από την επιχείρησή του ή εφόσον η αποχώρηση του  μισθωτού δεν αποδεικνύεται από επίσημο στοιχείο. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει την  κατά τ’ ανωτέρω υποχρέωσή του, καθιερώνεται από την ανωτέρω διάταξη νόμιμο μαχητό  τεκμήριο απασχολήσεως του μισθωτού κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία  προσλήψεώς του μέχρι την προηγούμενη ημέρα του ελέγχου, αφαιρουμένης της ως άνω  οκταήμερης προθεσμίας αναγγελίας.

Το τεκμήριο αυτό δύναται να ανατραπεί ενώπιον της  διοικήσεως και των δικαστηρίων της ουσίας με την επίκληση επίσημων έγγραφων στοιχείων του  εργοδότη ή του μισθωτού, από τα οποία να προκύπτει η αποχώρηση του μισθωτού από την  εργασία του σε προγενέστερο από την ημερομηνία του ελέγχου χρόνο.

Επίσημα δε στοιχεία, που αναπληρώνουν, κατ’ εξαίρεση, την αναγγελία στον ΟΑΕΔ της  αποχωρήσεως του μισθωτού από την επιχείρηση του εργοδότη και τα οποία πρέπει να επικαλεστεί  ο εργοδότης, ο οποίος και έχει το βάρος της αποδείξεως του ακριβούς χρόνου αποχωρήσεως του  μισθωτού του από την εργασία του στην περίπτωση που ο ίδιος δεν έχει τηρήσει την υποχρέωση  ανακοινώσεως της αποχωρήσεως στον ΟΑΕΔ, αποτελούν έγγραφα στοιχεία, από τα οποία να  προκύπτει, κατά το δυνατόν, κατά τρόπο αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο η αποχώρηση του  μισθωτού από την εργασία του [όπως, έγγραφα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει, για  παράδειγμα, η κατάταξη του μισθωτού στο στράτευμα, η ασθένεια του μισθωτού και η αδυναμία  του, συνεπεία της ασθένειάς του, να εργαστεί, η αποχώρηση του μισθωτού από τη χώρα ή από την  περιοχή στην οποία βρίσκεται η εργασία του ή τα δελτία ασφαλιστικής ταυτότητας και εισφορών  (Δ.Α.Τ.Ε.) από τα οποία να προκύπτει ασφάλιση του μισθωτού κατά τον κρίσιμο χρόνο σε άλλους  εργοδότες.]

Δεν αποτελούν δε, κατ’ αρχήν,  τέτοια στοιχεία μόνες οι προβλεπόμενες στο εδάφιο β΄ της παρ. 9 του αν.ν. 1846/1951 και στην  παρ. 2 του άρθρου 12 του Κανονισμού Ασφαλίσεως του ΙΚΑ μισθοδοτικές καταστάσεις, τις οποίες  συμπληρώνει ο ίδιος ο εργοδότης, στο πλαίσιο υποχρεώσεως αυτού που θεσπίζεται στο εδάφιο β`  της παρ. 9 του άρθρου 26 του αν.ν. 1846/1951, στην ίδια, δηλαδή, παράγραφο, η οποία προβλέπει  ως αυτοτελή την υποχρέωση του εργοδότη να ανακοινώνει στον ΟΑΕΔ τον ακριβή χρόνο  αποχωρήσεως από την επιχείρησή του απασχολούμενου σε αυτόν προσωπικού παραλλήλως προς  την υποχρέωση αυτού να τηρεί μισθοδοτικές καταστάσεις.


Ετικέτες για αναζήτηση ΟΑΕΔ ΣτΕ μισθοδοτικές καταστάσεις


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο