Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναγκαστική εργασία: Η Επιτροπή παροτρύνει τις χώρες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο της Δ.Ο.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτρέπεται να επικυρώσουν το νέο πρωτόκολλο στη σύμβαση για την αναγκαστική εργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Το πρωτόκολλο, μαζί με μια συμπληρωματική σύσταση, εγκρίθηκε από την 103η ολομέλεια της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας τον Ιούνιο (IP/14/669). Οι χώρες που επικυρώνουν το πρωτόκολλο της ΔΟΕ συμφωνούν για την πρόληψη της χρήσης αναγκαστικής εργασίας, ιδίως στο πλαίσιο της εμπορίας ανθρώπων, για τη βελτίωση της προστασίας των θυμάτων και για την πρόβλεψη αποζημίωσης. Επίσης, το πρωτόκολλο ενισχύει τη διεθνή συνεργασία στον αγώνα κατά της αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας.

Ο κ. László Andor, Επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, δήλωσε: «Το νέο πρωτόκολλο στη σύμβαση της ΔΟΕ για την αναγκαστική εργασία αποσκοπεί στην επιτάχυνση του αγώνα κατά της κατάφωρης αυτής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προσαρμογή του στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Παροτρύνω τα κράτη μέλη να επικυρώσουν το πρωτόκολλο αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να βοηθήσουν να τεθεί τέλος σε αυτή την απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Τα κράτη που επικυρώνουν τη σύμβαση της ΔΟΕ απαιτείται επίσης να αναπτύξουν μια εθνική πολιτική και ένα σχέδιο δράσης για την κατάργηση της αναγκαστικής εργασίας, σε διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών. Πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της αναγκαστικής εργασίας, μέσω της ενημέρωσης των ευαίσθητων ομάδων και της προστασίας τους από ενδεχόμενες δόλιες πρακτικές πρόσληψης.

Όσον αφορά τα θύματα της αναγκαστικής εργασίας, η σύμβαση εισάγει την υποχρέωση να εξασφαλίζεται η ταυτοποίηση, η ελευθέρωση, η προστασία, η επαναπροσαρμογή και η αποκατάστασή τους. Περαιτέρω ρήτρες απαιτούν από τα κράτη που την επικυρώνουν να παρέχουν πρόσβαση σε διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης, σε όλα τα θύματα και να εξασφαλίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν δικαίωμα να μην τους ασκήσουν δίωξη για παράνομες δραστηριότητες που έχουν αναγκαστεί να διαπράξουν.

Ιστορικό του φακέλου

Η ΔΟΕ εκτιμά ότι σήμερα πάνω από 21 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είναι θύματα αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, αποφέροντας παράνομα κέρδη ύψους 150 δις. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει δεσμευτεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρεπή εργασία και να εξαλείψει την εμπορία ανθρώπων τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις εξωτερικές σχέσεις της. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει τα βασικά πρότυπα εργασίας, περιλαμβανομένης της σύμβασης της ΔΟΕ για την αναγκαστική εργασία. Οι διατάξεις του νέου πρωτοκόλλου στην εν λόγω σύμβαση απηχούν τις αρχές που προβλέπονται στη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ.

Μια έγκριση από το Συμβούλιο είναι αναγκαία για να επικυρώσουν τα κράτη μέλη το πρωτόκολλο διότι μέρη αυτού εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, η ίδια η ΕΕ δεν μπορεί να επικυρώσει κανένα μέσο της ΔΟΕ διότι μόνο τα κράτη μπορούν να είναι μέρη της.

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικαιρότητα στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Απασχόλησης

Δικτυακός τόπος της ΔΟΕ για την αναγκαστική εργασία


Ετικέτες για αναζήτηση απασχόληση ΕΕ ΔΟΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο