Ειδήσεις Ανακοινώσεις Οικονομικού Επιμελητηρίου

Εκδήλωση του Ο.Ε.Ε. - Oι λύσεις για το χρέος στο δρόμο της εξόδου από το μνημόνιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 210 5202252 , FAX: 5202903, e-mail: [email protected]

Αθήνα 09 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Oι λύσεις για το χρέος στο δρόμο της εξόδου από το μνημόνιο


Τα πιθανά σενάρια επίλυσης του προβλήματος του δημόσιου χρέους, στο δρόμο προς την έξοδο από το μνημόνιο, προτάθηκαν και αναλύθηκαν κατά την εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώην εκπρόσωπός μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης δήλωσε ότι το βασικό ζητούμενο είναι πώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2016, δεδομένων ότι η ευρωπαϊκή πλευρά αποχωρεί στο τέλος του έτους και πως η απουσία αυτή θα δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα, με βάση το καταστατικό και τη λειτουργία του Ταμείου.

Ο κύριος Ρουμελιώτης πρότεινε για τα διμερή δάνεια 50 δισ. και αυτά του EFSF, 140 δισ. ευρώ :

• Τη μείωση των επιτοκίων κατά 50% από τα σημερινά επίπεδα και τη σταθεροποίησή του, που θα επιφέρει όφελος 4 με 5 δισ. ευρώ το χρόνο,

• Την υπαγωγή των 25 δισ. ευρώ, που έχουν πάρει οι 4 συστημικές τράπεζες, απευθείας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να φύγουν από το χρέος της Ελλάδας,

• Την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, ή

• Τη νέα διαγραφή του χρέους.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δημήτρης Τσομώκος, τόνισε πως απαιτείται μεταφορά χρηματοοικονομικών πόρων από αναποτελεσματικά τμήματα του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό και πως είναι πολύ σημαντική η διατήρηση του εθνικού χαρακτήρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του διεθνούς δικτύου του, αφού - όπως είπε - δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να αναπτύσσεται.

"Η αποτελεσματική επαναδιαπραγμάτευση επιτάσσει σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, για την αναστροφή της πολιτικής της λιτότητας και - ει δυνατόν - σύμπλευση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά", πρόσθεσε ο κύριος Τσομώκος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δουράκης, αναφέρθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μέσα στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις και για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι - σε αυτό το περιβάλλον λιτότητας - απαιτείται άμεσα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο κεϋνσιανό οικονομικό μοντέλο, ως λύση για την έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, επισήμανε ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα - ώστε να εφαρμοστεί η δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής - με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Δηλαδή, "όχι με αιματηρή μείωση των δαπανών, εις βάρος και της προοπτικής ανάπτυξης – αφού επιλέξαμε να κόψουμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων – και της κοινωνικής πολιτικής – με μαχαίρι στην υγεία και στις συντάξεις - για να μην πειράξουμε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου, αλλά και με κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον απόλυτης υπερφορολόγησης, κουρεύοντας περαιτέρω τα διαθέσιμα εισοδήματα, αλλά και την πραγματική αξία των ακινήτων.

Σε διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει να φτάσουμε εφαρμόζοντας τις γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αναβάλλουμε διαρκώς να εφαρμόσουμε", δήλωσε ο κύριος Κόλλιας.

Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ώστε - όπως είπε - "τα δύο μέτρα για το χρέος να είναι η σωστή και αποτελεσματική λύση... αφού η αύξηση του παρονομαστή στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα οδηγήσει ταχύτερα στην ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας από το συγκεκριμένο άγος".Γραφείο Τύπου ΟΕΕ
Τηλ. 210 5203922
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο