Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Άμεση αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών ζήτησε στο Συμβούλιο ο κ. Καρασμάνης. Άνοιξε η συζήτηση για το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 08 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών ζήτησε στο Συμβούλιο ο κ. Καρασμάνης. Άνοιξε η συζήτηση για το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων.


Την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι Έλληνες παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών από το ρωσικό εμπάργκο ζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισήμανε ο κ. Καρασμάνης, με την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, «δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, ούτε βελτίωσαν την κατάσταση για τους Έλληνες παραγωγούς ως προς την τιμή διάθεσης των προϊόντων τους, καθώς δεν έλαβαν υπόψη τους την περίοδο της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και των αρνητικών συνεπειών της στις τιμές των ροδακίνων, πριν από το εμπάργκο.»

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς και κάθε άλλου εργαλείου που διαθέτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την ομαλή λειτουργία των αγορών, τονίζοντας πως η κινητοποίηση κάθε διαθέσιμου κοινοτικού πόρου για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει αυτή την περίοδο να θεωρείται ως δεδομένη.

«Οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν και τα όποια πρόσθετα μέτρα ληφθούν, πρέπει να είναι στοχευμένα στους παραγωγικούς τομείς και στις περιφέρειες που θίγονται ιδιαίτερα», υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης, «ώστε να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να συνεχίσουν ομαλά την παραγωγική τους δραστηριότητα, που στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μονοκαλλιέργεια-δενδροκαλλιέργεια και μοναδική πηγή εισοδήματος».

Οι λύσεις που πρέπει να δοθούν δεν μπορεί να είναι εθνικές, αλλά κοινοτικές, υποστήριξε ο κ. Καρασμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ισχύσουν οι βασικές και θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη, με ιδιαίτερη μέριμνα τόσο για τα προϊόντα που έχουν θιχθεί μέχρι τώρα, όσο και για εκείνα που ενδεχομένως θιχθούν στο μέλλον.

Με την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού, αλλά και τις τοποθετήσεις των κρατών μελών, όπως και του Επιτρόπου Γεωργίας και της ιταλικής προεδρίας, άνοιξε πλέον η συζήτηση για την άμεση ενεργοποίηση του ταμείου διαχείρισης κρίσεων.

Παράλληλα:

• Συνεχίζεται η εξεύρεση περαιτέρω μέτρων από την Επιτροπή προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κρατών μελών.
• Διερευνώνται τρόποι για παροχή στοχευμένων άμεσων αποζημιώσεων στους παραγωγούς με στενή παρακολούθηση της αγοράς.
• Εξετάζονται προτάσεις για την εξεύρεση πόρων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης και εκτός του γεωργικού προϋπολογισμού.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο