Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

ΣτΠ - Προβλήματα στην χορήγηση επιδόματος τοκετού από το ΕΤΑΑ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Σεπτέμβριος 2014

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδική Επιστήμονας: Ειρήνη Ν. Κυριακάκη

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 213 1306 610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 213 1306 625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306 604

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε αναφορές για προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη χορήγηση του επιδόματος τοκετού από τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων –Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)- κατά το χρονικό διάστημα πριν από την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα τα προβλήματα αυτά αφορούσαν αφενός το επίδομα τοκετού για δίδυμη κύηση και αφετέρου την καταβολή ενός επιπλέον ποσού, σε περίπτωση που ο τοκετός γινόταν σε δημόσιο νοσοκομείο.

Μετά την ένταξη των τομέων υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ η μαιευτική περίθαλψη ρυθμίζεται – όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία- σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. 0στόσο, κατά το χρονικό διάστημα που υποβλήθηκαν τα συγκεκριμένα αιτήματα, ίσχυαν οι καταστατικές διατάξεις του ΕΤΑΑ, όπως είχαν συμπληρωθεί με τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων. Παρόλα αυτά η διεύθυνση του ΕΤΑΑ αρνήθηκε να καταβάλει τα συγκεκριμένα επιδόματα, υποστηρίζοντας ότι έχουν πλέον τροποποιηθεί ή καταργηθεί.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα προβλέπονταν από τις αποφάσεις της ΔΕ Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, εφόσον τα δικαιώματα των ασφαλισμένων είχαν θεμελιωθεί στη διάρκεια του παλαιού καθεστώτος, πριν δηλαδή το συγκεκριμένο ταμείο υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Αρχής, τα ζητήματα τέθηκαν υπόψη της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών του ΕΤΑΑ, η οποία γνωμοδότησε υπέρ της θέσης του Συνηγόρου του Πολίτη, και εκδόθηκαν θετικές αποφάσεις για τα αιτήματα των ασφαλισμένων.


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΟΠΥΥ επιδόματα ΕΤΑΑ Συνήγορος τοκετός


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο