Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Aυστηρότερες ποινές κατά της φοροδιαφυγής

Tη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι "η φοροδιαφυγή δεν είναι εξυπνάδα, ούτε μαγκιά, είναι αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν πρέπει να γίνεται...

Tη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι "η φοροδιαφυγή δεν είναι εξυπνάδα, ούτε μαγκιά, είναι αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν" .

Ο κ. Αλογοσκούφης, επεσήμανε οτι θα κληθούν όλοι οι φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΠΑΣΕΓΕΣ, κλπ) να ενισχύσουν την προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας έναντι της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο ένας στους δύο επιτηδευματίες δηλώνουν λιγότερα κέρδη από το μέσο εισόδημα των μισθωτών και το ένα τέταρτο λιγότερα κέρδη από τις απολαβές των συνταξιούχων, ενώ το 60% των επιτηδευματιών δηλώνει εισόδημα ίσο με το μέσο μισθό στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ρύθμιση φορολογικών υποθέσεων.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Αντώνης Μπέζας σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής λόγω των ελέγχων που κάνει το υπουργείο Οικονομικών και των άλλων μέτρων που εχουν εφαρμοστεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηηση του ΦΠΑ κατά 12% το 2006 σε σχέση με το 2005, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Τα μέτρα πάταξης φοροδιαφυγής

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι:

-Η σύσταση Εθνικής Επιτροπής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς όπου θα υποβάλουν τις προτάσεις τους. Την άλλη εβδομάδα ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με το προεδρείο του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους.

-Η θέσπιση κινήτρων προς τους πολίτες για να ζητούν αποδείξεις. Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι θα αναζητηθούν και άλλα κίνητρα στο πλαίσιο του διαλόγου που θα γίνει.

-Η αύξηση των ποινών για τους επίορκους εφοριακούς ελεγκτές, ενώ παράλληλα θα αυστηροποιηθεί το ποινολόγιο για όσους αποκρύβουν εισοδήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Αντώνης Μπέζας, από το 2004 έως σήμερα, 60 εφοριακοί υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και οι 40 από αυτούς έχουν καταδικαστεί με ποινές φυλάκισης.


- Η διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας το επόμενο διάστημα, με στόχο να γίνει συνείδηση στους φορολογούμενους ότι τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή, είναι εις βάρος του κοινωνικού κράτους.


Εγκαίνια του νέου κέντρου της ΓΓΠΣ

Παράλληλα στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχει αρχίσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για πάταξη της φοροδιαφυγής, εγκαινιάστηκε σήμερα από τον υπουργό, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη το νέο υπολογιστικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο είναι "100 φορές πιο ισχυρό από το προηγούμενο", όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός.

Το νέο σύστημα περιλαμβάνει 13 κεντρικούς υπολογιστές και μειώνει το χρόνο των συναλλαγών των πολιτών με τις εφορίες και των εφοριών με τη ΓΓΠΣ έως δέκα φορές σε σχέση με σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, με το νέο υπολογιστικό κέντρο το υπουργείο έχει όλα τα στοιχεία για να εντοπίσει τους φοροδιαφεύγοντες και προανήγγειλε νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Εφεξής, σύμφωνα με τον υπουργό, θα διασταυρώνονται και τα στοιχεία που αναγράφονται στο έντυπο Ε3 που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με τα στοιχεία των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο