Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Νέες δωρεάν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Π. Κουκουλόπουλος: «Βασικός στόχος να δίνουμε γρηγορότερα στους παραγωγούς τις αποζημιώσεις»

«Ο εκσυγχρονισμός της χώρας είναι μια διαρκής ανάγκη ιδιαίτερα στην εποχή που κυριαρχείται από τη νέα τεχνολογία. Έχουμε κάνει αρκετά βήματα, αλλά είμαστε αρκετά μακριά από τον ένα κωδικό για τον πολίτη. Το συγκεκριμένο βήμα που γίνεται σήμερα:

-Πρώτον ενισχύει τη διαφάνεια που είναι απαίτηση των καιρών και των πολιτών, διότι διευκολύνει τα μέγιστα τις διασταυρώσεις στοιχείων.

-Δεύτερον μας οδηγεί σε μια μεγάλη απλούστευση που σημαίνει μείωση γραφειοκρατίας και πιο κοντά στο στόχο για ένα σύγχρονο κράτος.

-Τρίτον, εξυπηρετεί τον πολίτη και μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη έτσι ώστε όσοι στερούνται πρόσβασης στο διαδίκτυο ή δείχνουν αδυναμία να το χρησιμοποιήσουν, να εξυπηρετούνται μέσω των ΚΕΠ».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον ΕΛΓΑ, όπου μαζί με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Βασίλη Έξαρχο και το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Τσαβδάρη παρουσίασαν τις νέες δωρεάν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι το ΥπΑΑΤ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, ώστε το επόμενο διάστημα, με κύριο στόχο την επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες, οι δηλώσεις Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) να υποβάλλονται πολύ νωρίτερα, δηλαδή στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι άμεσα πρόκειται μέσω σύμβασης να θεμελιωθεί μια μακροχρόνια συνεργασία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο βασικός μας στόχος είναι το ΟΣΔΕ να γίνεται νωρίτερα και με τη δήλωση της καλλιέργειας – εκτροφής, ο παραγωγός να μπορεί να θεμελιώνει το δικαίωμά του στην αποζημίωση. Δεν είναι δυνατόν μετά την περιπέτεια του «πακέτου Χατζηγάκη» και μετά τους καταλογισμούς που τελεσίδικα και αμετάκλητα έχει δεχθεί η χώρα να μιλάμε για προκαταβολές αποζημιώσεων. Είναι βασικός στόχος να δίνουμε γρηγορότερα στους παραγωγούς τις αποζημιώσεις και θα το καταφέρουμε. Το βασικό υπόβαθρο για αυτήν την προσπάθεια είναι η εξυγίανση του ΕΛΓΑ που πετύχαμε, με το νόμο που ψηφίσαμε το 2010, και με ένα απίστευτο έργο που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις του ΕΛΓΑ, από τότε μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται ότι οι νέες υπηρεσίες που τίθενται σε εφαρμογή από τον ΕΛΓΑ, μέσω της ιστοσελίδας του, αφορούν: την έκδοση και εκτύπωση βεβαίωσης καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς, της ασφαλιστικής ενημερότητας, της βεβαίωσης καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για φορολογική χρήση, της αναλυτικής κατάστασης καταβολής αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής ΕΛΓΑ, της αναλυτικής κατάστασης καταβολής αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου ΕΛΓΑ και της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής .

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της εισήγησης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, όλα τα στελέχη και το προσωπικό, όπως και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και όλους τους συντελεστές για αυτό το εγχείρημα.

Ο εκσυγχρονισμός της χώρας είναι μια διαρκής ανάγκη ιδιαίτερα στην εποχή που κυριαρχείται από τη νέα τεχνολογία. Έχουμε κάνει αρκετά βήματα, αλλά είμαστε αρκετά μακριά από τον ένα κωδικό για τον πολίτη.

Το συγκεκριμένο βήμα που γίνεται σήμερα στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ είναι άλμα και θα εξηγήσω γιατί:

-Πρώτον, ενισχύει τη διαφάνεια που είναι απαίτηση των καιρών και των πολιτών, διότι διευκολύνει τα μέγιστα τις διασταυρώσεις στοιχείων.

-Δεύτερον μας οδηγεί σε μια μεγάλη απλούστευση που σημαίνει μείωση γραφειοκρατίας και πιο κοντά στο στόχο για ένα σύγχρονο κράτος.

-Τρίτον, εξυπηρετεί τον πολίτη και μάλιστα επειδή υπάρχει σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τεχνολογικός αναλφαβητισμός, υπάρχουν δηλαδή προβλήματα στην πρόσβαση, προηγήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με την οποία και όσοι στερούνται την πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δείχνουν αδυναμία να το χρησιμοποιήσουν, εξυπηρετούνται μέσω των ΚΕΠ.

Πριν από το τέλος του 2014 θα γίνει αντίστοιχη διαδικασία και στο άλλο νευραλγικό «εργαλείο» αγροτικής πολιτικής της χώρας που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Γιατί ακριβώς το ίδιο άλμα, θα υπάρχει στο ΟΣΔΕ. Σε λίγο καιρό το ΟΣΔΕ και η ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών θα έχουν ένα κωδικό.

Συγκεκριμένα, με έναν κωδικό, που θα δίνουν μέσω του ΑΦΜ τους οι αγρότες, θα συναλλάσσονται με το κράτος, μέσω της συνεργασίας του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Έχει τεράστια σημασία ότι η ελληνική αγροτιά είναι η πρώτη που έρχεται πιο κοντά από τον υπόλοιπο πληθυσμό στο μακρινό στόχο του ενός κωδικού. Και έχει τεράστια σημασία ότι γίνεται αυτό το βήμα, γιατί από καμιά άλλη τάξη η χώρα δεν περιμένει ό,τι περιμένει από την αγροτιά. Πρέπει να τη στηρίξουμε για να στηρίξει και η αγροτιά την πατρίδα.

Υπάρχει ένας μεγάλος στόχος για τον ΕΛΓΑ και το άλμα που κάνουμε σήμερα μας φέρνει πιο κοντά στην εκπλήρωση αυτού του στόχου που είναι: να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα όλες τις πληρωμές προς τους Έλληνες παραγωγούς για τις ζημιές που υφίστανται από καιρικές και άλλες συνθήκες.

Η αναλογιστική μελέτη θα μας βοηθήσει να δούμε αν πρέπει να κάνουμε αυξομειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αν πρέπει να ανοίξουμε τη «βεντάλια» των ζημιών που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Βασική μας προτεραιότητα είναι το ΟΣΔΕ να γίνεται νωρίτερα, και με τη δήλωση της καλλιέργειας - εκτροφής ο παραγωγός να μπορεί να θεμελιώνει το δικαίωμά του στην αποζημίωση.

Δεν είναι δυνατόν μετά της περιπέτειας του «πακέτου Χατζηγάκη» και μετά τους καταλογισμούς που τελεσίδικα και αμετάκλητα έχει δεχθεί η χώρα να μιλάμε για προκαταβολές αποζημιώσεων.

Βασικός μας στόχος να δίνουμε γρηγορότερα στους παραγωγούς τις αποζημιώσεις και θα το καταφέρουμε. Το υπόβαθρο για αυτήν την προσπάθεια είναι η εξυγίανση του ΕΛΓΑ που πετύχαμε με το νόμο που ψηφίσαμε το 2010 και με ένα απίστευτο έργο που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις του ΕΛΓΑ, από τότε μέχρι σήμερα. Ο ΕΛΓΑ δούλευε με 61 εκατ. ευρώ λειτουργικά έξοδα και σήμερα δουλεύει με 18 εκατ. ευρώ.

Και επειδή κάποιοι επιμένουν να καταστροφολογούν θέλω να απευθύνω ένα ερώτημα: Μπορούμε και θέλουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2009;

Όποιος δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα πιστεύω ότι δεν πρέπει να ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό. Αυτός βέβαια ο κάποιος, δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά, δυστυχώς, η αντιπολίτευση».


Ετικέτες για αναζήτηση ΟΓΑ ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο