Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στην 81η θέση η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ήταν μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών όσον αφορά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στη Γενεύη. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελβετία πήρε την πρώτη θέση, ενώ ακολούθησε η Σιγκαπούρη.

Οι ΗΠΑ ήρθαν στην τρίτη θέση, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στην ελβετική πόλη του Νταβός. Από την περυσινή κατάταξη οι ΗΠΑ κατάφεραν να ξεπεράσουν τη Φινλανδία και τη Γερμανία, οι οποίες υποβαθμίστηκαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Οι βελτιώσεις στον τομέα της καινοτομίας ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ιαπωνία ανέβηκε τρεις θέσεις στη φετινή λίστα, στην έκτη θέση.

Η Γερμανία θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τους αλλοδαπούς και τις γυναίκες, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού θα μπορούσε να κάνει την αγορά εργασίας λιγότερο ευέλικτη. Το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Σουηδία κλείνουν τον κατάλογο των 10 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του πλανήτη.

Αλλά και χώρες της Ευρώπης που είναι σε κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ανέβηκαν σημαντικά στην 36η και 81η θέση αντίστοιχα, λόγω των φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων τους. Η Ελλάδα συγκεντρώνει το ίδιο σκορ ανταγωνιστικότητας με την Ουρουγουάη, και λίγο χαμηλότερο από την Αλγερία, τη Γουατεμάλα, την Κροατία, την Ουκρανία, την Μποτσουάνα και τη Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η άνοδος των δέκα θέσεων για την Ελλάδα (από την 91η θέση) αποδίδεται στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς αγαθών, με αυξημένα επίπεδα ανταγωνισμού και πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη μακροοικονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας, αν και “η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της.

Η Ρωσία ανέβηκε από την 64η στην 53η θέση, αλλά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω κυρώσεις κατά της χώρας εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της, καθώς και τους εμπορικούς της εταίρους. Η Ινδία υποχώρησε στις 71η θέση εφέτος, που είναι η χαμηλότερη μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, ενώ η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία έχασαν επίσης έδαφος.

Πηγή news.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο