Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στάση πληρωμών από ορισμένα επιμελητήρια της χώρας

Ορισμένα επιμελητήρια της χώρας έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών υπό το βάρος της ύφεσης και της συρρίκνωσης της επιχειρηματικότητας, όπως αναφέρεται σε ψήφισμα σημερινής ημερίδας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του επιμελητηρίου Αρκαδίας με θέμα: «Το μετέωρο βήμα των Επιμελητηρίων».

Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται ότι από την 1/1/2015, αίρεται η υποχρεωτικότητα της εγγραφής στα Επιμελητήρια, και αυτό εκτιμάται ότι θα φέρει πλήθος αρνητικών συνεπειών και προβλημάτων, όπως ότι τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Ως ρεαλιστική λύση αναφέρεται στο ψήφισμα που υπογράφουν 32 επιμελητήρια, η τουλάχιστον τριετής παράταση της εφαρμογής της άρσης της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, καθώς δεν έχει ετοιμαστεί από την Πολιτεία το πλαίσιο της «επόμενης μέρας».

Απαιτείται σειρά παρεμβάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων, για να μην καταστραφεί ολοσχερώς ο επιχειρηματικός κόσμος.

Επίσης την τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με 21 εκπροσώπους Επαγγελματικών Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα, που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης  .

Στη συνάντηση συμμετείχαν  επίσης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο Θάνος Μωραΐτης, Βουλευτής υπεύθυνος για θέματα Ανάπτυξης στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κομνηνός, Γ.Γ. Εμπορίου, ο Πέτρος Σελέκος, Γ.Γ. Στρατηγικών Επενδύσεων, ο Γιώργος Φραγκίδης, Γραμματέας του Τομέα ΕΒΕ του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, υπεύθυνος του τομέα  παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και ο Δημήτρης Καρύδης Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος.
Βασικό θέμα της συνάντησης, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Χατζηθεοδοσίου Γιάννης, ήταν η βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων, η οποία αποδυναμώνεται από την εφαρμογή της μη υποχρεωτικότητας στις συνδρομές των μελών τους. Συζητήθηκαν επίσης θέματα φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής, καθώς και θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων επεσήμαναν την ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου στη Γερμανία έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα, ενώ στην Ισπανία, που την είχαν καταργήσει, αναγκάστηκαν να την επαναφέρουν.

Επίσης, κατατέθηκαν οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 94% των ελληνικών επιχειρήσεων πληρώνει 40€ ετησίως συνδρομή, άρα αυτή δεν αποτελεί πραγματική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. 

Στο  πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της ημερίδας  «Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ», που οργανώθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  Οδυσσέας  Κωνσταντινόπουλος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, επεσήμανε  ότι το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικότητας πρέπει να επανεξεταστεί. Προσέθεσε ότι το όλο ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή συνάντηση (Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014) αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια, κατά την οποία θα προταθεί η αναβολή της άρσης της υποχρεωτικότητας για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να προετοιμαστούν τα Επιμελητήρια για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και το ρόλο τους ως συμβούλων της Πολιτείας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ανάγκη εκσυγχρονισμού των Επιμελητηρίων, ώστε να παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες στα μέλη τους, προκειμένου  να καταστούν κέντρα ανάπτυξης για τις περιοχές τους, στηρίζοντας  τις αναγκαίες διαρθρωτικές και  θεσμικές αλλαγές για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο