Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα οι τελικές ανακοινώσεις από το ΥΠΟΙΚ

Θέμα ωρών είναι πλέον οι τελικές ανακοινώσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τον Γκίκα Χαρδούβελη προκειμένου έτσι να μπει ένα τέλος σε ένα «σήριαλ» που ταλαιπώρησε κυβέρνηση και πολίτες.

Τα όσα θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών είναι αποτέλεσμα και της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στην οποία αποφασίστηκε το τελικό πακέτο διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ.

Αυτό που σίγουρα θα ανακοινωθεί είναι ότι η αποπληρωμή του φόρου «κλείδωσε» στις έξι - αντί των πέντε αρχικώς - δόσεις, μέχρι δηλάδη το τέλος Φεβρουαρίου χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού. Παράλληλα μετά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι η έκπτωση στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πάει για το 2015 ενώ από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ δεν εξαιρούνται τα ξενοίκιαστα ακίνητα.

Τέσσερις αναμένεται να είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις που στόχο έχουν την διόρθωση των αδικίων που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις:

- Η πρώτη αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων σε πάνω από 400 περιοχές της χώρας. Εκεί είχε δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα και αυτό διορθώνεται πλήρως. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός είναι μικρότερος σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις φετινές και στις περσινές τιμές ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για τον φορολογούμενο

- Επίσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμη στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά. θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορλογικές αρχές.

- Ακόμη θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις εκπτώσεις στις απαλλαγές να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία.

- Τέλος θα υπάρξουν και κάποιες ακόμη άμεσες διορθώσεις όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγω παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων).

Στόχος της κυβέρνησης είναι όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες γιατί τα χρονικά δεδομένα είναι ασφυκτικά καθώς πρέπει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το σύστημα να είναι πλήρως έτοιμο προκειμένου τελικά η πρώτη δόση να πληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει αναλυτικά το κοινό και τους λογιστές για τα σφάλματα που έκαναν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι στην υποβολή των δηλώσεών τους ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές όποιοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια και δικαιοσύνη στην αποτίμηση της φορολογίας τους.

ΠΗΓΗ: ΒΕΘ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο