Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΝ.Φ.Ι.Α. : Ποια ακίνητα δεν φορολογήθηκαν το 2013 και φορολογούνται το 2014 μέσω του ΕΝΦΙΑ (πρώτο εκκαθαριστικό της 1ης Αυγούστου 2014)

27 Αύγουστου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά



-Η διόρθωση
-Λοιπές διαδικασίες.
-Γενικές παρατηρήσεις.

Από τον Ορέστη Σειμένη


Το 2013 (ακίνητα που υπήρχαν την 1/1/2013) δεν φορολογήθηκαν τα παρακάτω ακίνητα :

1. Οι Ημιυπαίθριοι χώροι και τα αυθαίρετα :
Όσα νομιμοποιήθηκαν από το 2010 έως και το 2013 τα οποία δηλώθηκαν στο Ε9 εντός του 2013

2. Τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα

3. Τα ημιτελή κτίσματα μη ηλεκτροδοτούμενα.
Τα ημιτελή ακίνητα που είχαν αξία μικρότερη από 200.000€ δεν πλήρωσαν το 2013 ούτε Ε.Ε.Τ.Α. ούτε Φ.Α.Π.
Πλήρωναν μόνο Φ.Α.Π. για την πάνω από 200.000€ αξία τους. Όχι όμως και Ε.Ε.Τ.Α.

4. Τα αποπερατωμένα κτίσματα μη ηλεκτροδοτούμενα

Τα αποπερατωμένα ακίνητα που είχαν αξία μικρότερη από 200.000€ δεν πλήρωσαν το 2013 ούτε Ε.Ε.Τ.Α. ούτε Φ.Α.Π.
Πλήρωναν μόνο Φ.Α.Π. για την πάνω από 200.000€ αξία τους. Όχι όμως και Ε.Ε.Τ.Α.

5. Τα οικόπεδα χωρίς κτίσματα
Το 2013 επιβαρύνθηκαν μόνο με ΦΑΠ εάν η αξία τους ήταν μεγαλύτερη από 200.000€ . Δεν πλήρωσαν Ε.Ε.Τ.Α. το 2013

6. Οι Μονοκατοικίες εντός σχεδίου :
Όσοι κατέχουν μονοκατοικίες σε οικόπεδα εντός σχεδίου που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης
(μέχρι πέρυσι πλήρωναν μόνο τον ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες , δηλαδή για τα κτίσματα. Δεν φορολογείτο το οικόπεδο που έμενε άκτιστο. ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΔΟΜΗΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ).
Περιμένουμε το νέο εκκαθαριστικό του Υπουργείου για την διόρθωση αυτή

7. Άκτιστα κτίσματα σε Μονοκατοικίες εκτός σχεδίου :
Όσοι κατέχουν μονοκατοικίες σε οικόπεδα εκτός σχεδίου χωρίς Σύσταση Οριζοντίου Ιδιοκτησίας (Σ.Ο.Ι.), δεν είναι υποχρεωμένοι να αναγράψουν το δικαίωμα υψούν στο Ε9.
Έτσι δεν φορολογήθηκαν το 2013 γι αυτό αλλά επίσης δεν θα φορολογηθούν και το 2014

8. Τα αγροτεμάχια:

ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ : το 2013 δεν φορολογήθηκαν στο ΕΕΤΑ και στον ΦΑΠ.
Το 2014 υπολογίζονται στον κύριο φόρο, όχι όμως και στον συμπληρωματικό.
ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ : το 2014 υπολογίζονται στον κύριο και στον συμπληρωματικό φόρο.

9. Το δικαίωμα υψούν σε πολυώροφα κτίρια:
Το 2013 δεν φορολογήθηκαν στο ΕΕΤΑ. Στον ΦΑΠ υπολογίστηκε. Το 2014 υπολογίζεται στον κύριο φόρο , αλλά και στον συμπληρωματικό (ξεκινάει από 300.000€ συνολική αξία)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η
Το παρόν σημείωμα δεν αναφέρεται στον τρόπο υπολογισμού των φόρων αλλά μόνο στην περιγραφή της φορολογητέας ακίνητης περιουσίας τα έτη 2013 και 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η

Η Κυβέρνηση θα εκδώσει μέχρι την 15/9/2014 1.000.000 νέα ειδοποιητήρια πληρωμής για το σύνολο των ιδιοκτητών που είναι 6,2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 45.000 Νομικά Πρόσωπα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 3η
Για τα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που ίσχυσαν για τον ΦΑΠ των ετών 2011, 2012, 2013.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 4η
Οι τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ των ετών 2011,2012, 2013 αλλά και οι Σ.Α.Ο. που ίσχυσαν για τα έτη αυτά, αναφέρονταν αναλυτικά στις σελίδες 450 έως 463 του βιβλίου μου «Ε9 ΚΑΙ ΕΝ.Φ.Ι.Α.» που εκδόθηκε στις 20/5/2014.
Η καταγραφή των τιμών αυτών κρίθηκε σκόπιμη όταν υπολογίσαμε με τους συνεργάτες μου ότι δεν ήταν εφαρμόσιμες οι διατάξεις για τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α και θα κατέληγαν , κατά την γνώμη μας , στις τιμές αυτές την στιγμή που θα προέκυπτε το πρόβλημα της υπερφορολόγησης. Πράγμα που, δυστυχώς , έγινε. Οι τιμές αναφέρονται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 5η
Θα εφαρμοστεί η αρχή της «ευνοικότερης αξίας» δηλαδή ο φορολογούμενος θα πληρώνει τον χαμηλότερο φόρο μεταξύ των φόρων του 2013 και του 2014. Η αρχή της ευνοικότερης αξίας θα εφαρμοσθεί κατά δικαίωμα και όχι ανά ιδιοκτήτη.
Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης που έχει δύο ακίνητα (κυρίως οικόπεδα) εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, μπορεί για το ένα να φορολογηθεί με βάση τις τιμές του 2014 και για το άλλο με βάση τις τιμές του 2013.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 6η
Περίπου στις 15/9/2014 (ή την όποια ημερομηνία ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ) ο φορολογούμενος θα τυπώσει το νέο εκκαθαριστικό του και πρέπει να ελέγξει εάν, ένα προς ένα τα ακίνητά του, έχουν απεικονισθεί σωστά στο νέο αυτό εκκαθαριστικό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 7η
Περιμένουμε να ψηφισθεί η διάταξη για παροχή εκπτώσεως 1,5% σε όσους πληρώνουν το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. εφ άπαξ. Αυτό φαντάζει  δύσκολο γιατί θα πρέπει να επιστραφούν  χρήματα και σε εκείνους που εξόφλησαν μέχρι σήμερα όλον τον φόρο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 8η
Η διόρθωση των λαθών των φορολογουμένων θα γίνει από την ημερομηνία που θα ανοίξει το σύστημα (ίσως 15/9/2014) έως και την 30η/11/2014. Με την διόρθωση αυτή ο φορολογούμενος θα ζητήσει την έκδοση νέου εκκαθαριστικού.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 9η
Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση για να ξεκινήσει η διαδικασία της χορήγησης σε αυτούς της έκπτωσής αυτής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 10η
Για την προηγούμενη αίτηση συζητείται να μην απαιτείται να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες με την κατάθεση των σχετικών διορθώσεων στην βουλή.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 11η
Θα πρέπει όμως να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του προς το δημόσιο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 12η
Οι φορολογούμενοι δεν θα κληθούν για έλεγχο εκ των υστέρων στην Δ.Ο.Υ. για εκείνα τα καινούργια εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 13η
Όχι ακαταλαβίστικοι υπολογισμοί : Στα εκκαθαριστικά που θα εκδόθηκαν την 1η Αυγούστου δεν υπάρχει «φόρμουλα υπολογισμού του φόρου».

Πράγματι στο εκκαθαριστικό υπάρχει μια αξία κατά ακίνητο για την οποία ο δεν υπάρχει ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε.
Αυτό δυσχεραίνει πολύ τα πράγματα διότι θα καταναλωθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργατοώρες σε αναζήτηση εξηγήσεων από τούς φορολογούμενους στους λογιστές, από τους λογιστές στις εφορίες και από τους εφοριακούς στο Υπουργείο.
Για αυτό πρέπει στα νέα εκκαθαριστικά που θα εκδίδονται από τώρα και στο εξής να υπάρχει ανάλυση των συντελεστών του υπολογισμού της αξίας του κάθε ακινήτου και στην συνέχεια των συντελεστών φορολογίας πάλι του κάθε ακινήτου. Για να μπορούμε να ελέγξουμε τον υπολογισμό του φόρου.
Για να μην αισθανόμαστε κάθε φορά αβοήθητοι ( όπως τότε με το ΕΤΑΚ ή τον ΦΑΠ) και να μη χάνομε άσκοπα τον χρόνο μας στις περίεργες και πολύπλοκες διατάξεις που και εκείνοι, στο Υπουργείο, δυσκολεύονται να καταλάβουν και να εφαρμόσουν.
Αυτά πρέπει να λήξουν μια για πάντα.

Ποιοι φόροι ακινήτων ίσχυσαν το 2013 μέσω της εφορίας


Τα ακίνητα που υπήρχαν την 1/1/2013 επιβαρύνθηκαν με «Φόρο Ιδιοκτησίας-κατοχής» ως εξής :

Α. Τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια πλήρωσαν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.)

Β. Η πάνω από 200.000€ συνολική περιουσία εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού (κτίρια και οικόπεδα, όχι αγροτεμάχια) φορολογήθηκε με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) με συντελεστές από ειδική κλίμακα του Υ/Οικονομικών

Οι βασικοί παράγοντες για την υλοποίηση και την εφαρμογή της φορολογίας των περιπτώσεων Α και Β ήσαν :
• Η ανεύρεση της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων
• Οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης