Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΝΦΙΑ: Τι θα γίνει με τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα - 50% έκπτωση από το 2015

Έως την Τρίτη, πιθανόν και σήμερα, να οριστικοποιηθούν οι ελαφρύνσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να τον κάνει πιο δίκαιο και... εισπράξιμο.

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να απασχολήσει και τους δυο αρχηγούς της συγκυβέρνησης στη συνάντησή τους που έχει προγραμματιστεί για αύριο με μερικά από τα καυτά σημεία να είναι η φορολόγηση των κενών και ξενοίκιαστων ακινήτων καθώς και οι διορθώσεις των λαθών που έγιναν και φούσκωσαν το φόρο.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη παρουσία και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη έθεσαν ως αίτημα την παροχή μερικής φοροαπαλλαγής για τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα, δηλαδή ακίνητα τα οποία δεν αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Η αλλαγή αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η οποία έχει καταγγείλει τη ληστρική και ισοπεδωτική λειτουργία του φόρου στα απρόσοδα ακίνητα.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 έχει γίνει ουσιαστικά δεκτό με παροχή μάλιστα έκπτωσης 50%.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το επόμενο έτος θα υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για φορολογικές απαλλαγές λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας και η έκπτωση δεν αποκλείεται να περιληφθεί και στο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το επόμενο Σάββατο.

Ο μεγάλο πονοκέφαλος έχει να κάνει με τις φορολογικές εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ για τα φετινά εκκαθαριστικά.

Οι βουλευτές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να ισχύσει έκπωση 25-30% για τα κενά και ξενοίκιαστα. Η έκπτωση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να στοιχίσει έως και 100 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις του φόρου και αν προστεθεί στα 167 που θα στοιχίσει η διόρθωση του υπολογισμού της αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος και τα περίπου 250 εκατ. που θα στοιχίσουν οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες τότε το συνολικό ποσό που χάνεται από το φόρο ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ.

Με δεδομένο ότι η συνολική βεβαίωση του φόρου ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ, τότε το ποσό που θα αναμένεται να εισπραχθεί υποχωρεί στα 500 εκατ. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ τότε το ποσοστό εισπραξιμότητας θα πρέπει να ξεπεράσει το 85%, πράγμα πολύ δύσκολο.

Το γρίφο αυτό καλείται να λύσει ενώπιον και της τρόικας το οικονομικό επιτελείο με δεδομένη την άκαμπτη στάση των δανειστών αναφορικά με τις προβλέψεις για τα έσοδα από τα εισπρακτικά μέτρα.

Πηγή: www.capital.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ακίνητα ΕΝΦΙΑ τρόικα ενοίκια


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο