Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Ένας «δίκαιος» φόρος με πολλά θύματα

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός


Οι δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα είναι 4 ή 5 ή 6 ή 7!

-Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα το μάθουμε και αυτό.

-Φαντάζομαι ότι θα μάθουμε και σε ποιες περιοχές θα υπάρξουν επανυπολογισμοί του φόρου.

-Φαντάζομαι ακόμα ότι θα μάθουμε σύντομα πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών που έχουμε κάνει εμείς (κάποια δημοσιεύματα μιλούν για την 15η Σεπτεμβρίου).

-Φαντάζομαι επίσης ότι, όταν θα ανοίξει η βουλή θα δούμε και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς και τη διάταξη για την αναβολή της πρώτης δόσης. Μέχρι τώρα νομοθετούσαμε σε πολλές περιπτώσεις και δια των ανακοινώσεων του Υπ.Οικ., τώρα νομοθετούμε και δια των ανακοινώσεων του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

-Φαντάζομαι τέλος ότι  το υπ. Οικ. θα σκεφτεί κάποιο τρόπο ώστε να μην στείλει όλους όσους δικαιούνται  εκπτώσεις και αναστολή πληρωμής ΕΝ.Φ.Ι.Α. στην εφορία για να επιβεβαιώσουν όσα ήδη η φορολογική διοίκηση γνωρίζει.

Μεγάλη φαντασία θα μου πείτε έχω. Φαίνεται όμως ότι δεν είμαι ο μόνος. Στο ζήτημα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Ο υπολογισμός του εν λόγω φόρου όπως πολλάκις έχει αναφερθεί, στηρίζεται σε αξίες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Και ενώ έχουν συσταθεί ένα σωρό επιτροπές για να τις αναμορφώσουν, μαθαίνουμε ότι μία ακόμα επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της για την μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας. Η επιτροπή αυτή μέχρι τον Ιανουάριο 2016 θα έχει καταρτίσει Δείκτη (ή Δείκτες) Τιμών Ακινήτων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Μέχρι τότε βέβαια καλούμαστε να πληρώσουμε φόρο με πλασματικές αξίες και αυτό η κυβέρνηση το θεωρεί απολύτως φυσιολογικό.

Τόσο φυσιολογικό, όσο το ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι ένας άδικος φόρος που δεν εξετάζει την φοροδοτική ικανότητα των υπόχρεων, όπως πρόσφατα είχε αναφέρει ο ίδιος ο Υπουργός οικονομικών.

Δηλαδή, για να ανακεφαλαιώσουμε, η κυβέρνηση και το υπ. Οικονομικών μας καλούν χάριν των δημοσιονομικών εσόδων και την διατήρηση της σταθερότητας, να πληρώσουμε έναν άδικο φόρο που βασίζεται σε πλασματικές αξίες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει πακέτο φοροελαφρύνσεων (μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της φορολογίας, μείωση του ΦΠΑ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο από το 2015 και μετά), ενώ το επίσημο πρωτογενές πλεόνασμα είναι περίπου 2.4 δις.

Δεν καταλαβαίνω γιατί στις προτάσεις της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις προς την ΤΡΟΙΚΑ, δεν περιέχεται ο ΕΝΦΙΑ. Η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι περισσότερο άδικα μέτρα από το φόρο ακινήτων;

Γιατί πρέπει να μειωθούν άλλοι φόροι και ο ΕΝΦΙΑ που είναι ο πιο άδικος να μείνει;

Την στιγμή μάλιστα που κινδυνεύει να κριθεί και αντισυνταγματικός λόγο ακριβώς των αδικιών που περιλαμβάνει (δεν είναι ανταποδοτικός φόρος, δεν εξετάζει την φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου, ενώ όπως είχε επισημάνει και η επιστημονική επιτροπή της βουλής "η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας, παραλλήλως προς άλλους υφισταμένους φόρους, δεν πρέπει θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι ο φόρος πρέπει να μπορεί να καταβάλλεται ετησίως από τα εισοδήματα τα οποία προέρχονται κατά συνήθη χρήση από την περιουσία αυτή").

Κάπως έτσι λοιπόν θα κυλήσουν οι επόμενοι δύο μήνες. Θα προσπαθούμε να λύσουμε τα διαδικαστικά προβλήματα ενός φόρου που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, στην μορφή και με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα τουλάχιστον.

Τα πρώτα θύματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (εκτός από τους φορολογούμενους φυσικά) φαίνεται να είναι κάποιοι προϊστάμενοι σε Γενικές Διευθύνσεις της Γ.Γ.Δ.Ε,  τα επόμενα φοβάμαι ότι θα τα υποδείξουν όσοι κληθούν να πληρώσουν το φόρο, σύντομα...


Μη βρίσκεις λάθη, να βρίσκεις λύσεις. (Henry Ford, 1863-1947)
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο