Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

«Η απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. να δοθούν οι επιστροφές φόρου μόνο σε όσους έχουν μη ληξιπρόθεσμη οφειλή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέχρι τις 30.9.2014 δεν λύνει το πρόβλημα του παγώματος των επιστροφών»19/8/2014

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Η απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) να δοθούν οι επιστροφές φόρου μόνο σε όσους έχουν μη ληξιπρόθεσμη οφειλή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) μέχρι τις 30.9.2014 δεν λύνει το πρόβλημα του «παγώματος» των επιστροφών.

Μετά την ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 7.8.2014 με θέμα το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου λόγω βεβαίωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και μετά τα συνεχή δημοσιεύματα στον τύπο για το θέμα αυτό, η Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπ. Οικονομικών έσπευσε να εκδώσει απόφαση στις 13.8.2014 σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι: α) εξαιρούνται από το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου όσοι έχουν μη ληξιπρόθεσμη οφειλή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και β) ότι αυτό θα ισχύσει μόνο μέχρι τις 30.9.2014.

Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει σταματήσει όλες τις επιστροφές φόρου, διότι οι υπάλληλοί στις Δ.Ο.Υ. είναι υποχρεωμένοι με βάση παλαιότερη απόφαση να προχωρούν σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των επιστροφών φόρου ακόμα και με χρέη που δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής τους, η Γ.Γ.Δ.Ε. έβγαλε την παραπάνω απόφαση προκειμένου να «λυθεί» το πρόβλημα. Στην ερώτηση όμως που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εστιάσει στην πραγματική αιτία του προβλήματος. Ζητούσαν:

• να δίνονται οι επιστροφές φόρου στους φορολογούμενους που έχουν μόνο μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε αυτές προέρχονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. είτε από οποιοδήποτε άλλο φόρο.

• Να δίνονται οι επιστροφές σε όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους από τη στιγμή που είναι συνεπείς με την αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης.

Τα αιτήματα των βουλευτών θα έπρεπε να υλοποιηθούν χωρίς χρονικούς περιορισμούς αλλά με νομοθετική ρύθμιση που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα και θα έδινε τη δυνατότητα κατάργησης της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των μη ληξιπρόθεσμων καθώς και των ρυθμισμένων οφειλών.

Αντί το οικονομικό επιτελείο να εφαρμόσει άμεσα τα παραπάνω προχώρησε κατά την προσφιλή του τακτική σε ένα ακόμα τέχνασμα που σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης του όλου προβλήματος.

Εξαίρεσε από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό μόνο σε όσους οφείλουν ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέχρι και τις 30.9.2014. Όσοι όμως είναι γνώστες της σημερινής κατάστασης των Δ.Ο.Υ. μετά από 4 χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών καταλαβαίνουν πως είναι αδύνατο να ελεγχθούν όλες οι επιστροφές που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή και να δοθούν σε όσους οφείλουν μόνο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέχρι τις 30.9.2014. Πρόκειται για ένα ακόμα εμπαιγμό της κυβέρνησης που προφανώς θεωρεί ότι απευθύνεται σε κατοίκους άλλης χώρας!

Δημήτρης Γελαλής βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας                                                      
Υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε.Κ.Ε. Οικονομικών


Το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο