Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση της αγοράς για τους Ευρωπαίους καταναλωτές

Νέα στοιχεία δείχνουν βελτίωση των συνθηκών σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, αν και οι τομείς των υπηρεσιών και της ενέργειας προκαλούν ανησυχία.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι ικανοποιημένοι από τις αγορές προϊόντων, σύμφωνα με τον τον δέκατο ετήσιο πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τις καταναλωτικές αγορές,  που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Ακόμη και οι τομείς που είχαν τις χειρότερες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, π.χ. οι υπηρεσίες οχημάτων και τρένων - παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης. Οι τραπεζικές υπηρεσίες εξακολουθούν να αποτελούν τον λιγότερο ικανοποιητικό τομέα, με τις αγορές επενδυτικών προϊόντων και ενυπόθηκων δανείων να κατατάσσονται στη χαμηλότερη θέση.

Η Επιτροπή εξετάζει διεξοδικά εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες σε 52 καταναλωτικές αγορές. Στη συνέχεια, οι καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ αξιολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με βάση τις τιμές, τα προβλήματα και τις καταγγελίες, την εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και τα επίπεδα ικανοποίησης.

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων, τρεις είναι οι πλέον προβληματικοί τομείς:

ο τραπεζικός τομέας
οι αγορές ενέργειας και
οι τηλεπικοινωνίες.
Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι τιμές των καυσίμων και οι αγορές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πρέπει επίσης να βελτιωθούν.

Οι αγορές υπηρεσιών προκαλούν συστηματικά περισσότερα προβλήματα στους καταναλωτές σε σχέση με τις αγορές προϊόντων, επειδή μερικές είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες, αλλά και επειδή οι στρατηγικές μάρκετινγκ μερικές φορές σκοπίμως καθιστούν δύσκολο για τους καταναλωτές να κάνουν την καλύτερη επιλογή.

Τα αποτελέσματα φέρνουν επίσης στο φως περιφερειακές ανισότητες όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης εντός της ΕΕ. Οι πολίτες στα παλαιότερα κράτη μέλη είναι πιο ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες λιανικής και αυτοκίνησης, ενώ οι πολίτες στα νεότερα κράτη μέλη της ΕΕ δείχνουν πιο ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

Επόμενα βήματα

Μερικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους καταναλωτές στους τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις είναι:

νέοι κανόνες για τους λογαριασμούς πληρωμώνκαι τα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές
η πρωτοβουλία «Συνδεδεμένη Ήπειρος»    
προσπάθειες για μεγαλύτερη διαφάνεια των προσφορών και των λογαριασμών ενέργειας.
Επίσης, η Επιτροπή σκοπεύει να εκπονήσει δύο εμπεριστατωμένες μελέτες:

μια μελέτη αγοράς για τις λιανικές υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία θα συγκρίνεται η παρούσα κατάσταση με αυτή του 2010 και θα διερευνώνται οι επιπτώσεις της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια  που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ
μια μελέτη συμπεριφοράς για την καλύτερη κατανόηση των συμβατικών όρων και των προϋποθέσεων από τους καταναλωτές.
Πρόσφατη μελέτη για τις τιμές καυσίμων των οχημάτων δείχνει ότι σε μερικές χώρες οι τιμές μπορεί να μεταβάλλονται πολλές φορές μέσα στην ίδια ημέρα. Συνεπώς, οι ιστότοποι που παρέχουν συγκρίσεις τιμών αποτελούν πλέον χρήσιμο εργαλείο για τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να αυξήσουν τη διαφάνεια και να μειώσουν τις τιμές μέσω νέων τιμολογιακών κανόνων.

Τα προβλήματα που παρουσιάζει η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων διερευνώνται επί του παρόντος σε βάθος, ώστε να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης και να προσδιοριστούν πιθανές λύσεις.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο