Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ENΦΙΑ ΔΡΑΜΑ!

του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Προσπαθούν να μαζέψουν 3,6 δις ευρώ με τον νέο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, τον γνωστό ΕΝΦΙΑ. Μέχρι πρότινος διαβάζαμε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα απέδιδε στο κράτος 2,6 εκ. ευρω. Αίφνης, πριν το σοκ που προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των φόρων ΕΝΦΙΑ που οφείλουν καταβάλλουν πολλοί ενδιαφερόμενοι,  το ποσό αυτό άλλαξε. Έγινε καλύτερο για τον κρατικό προϋπολογισμό και χειρότερο για τους πολίτες!

Και ενώ η κυβέρνηση πασχίζει – όπως υποστηρίζει – να καλύψει τις διάφορες τρύπες του προϋπολογισμού της (ο οποίος παρουσιάζει κατά τα άλλα και πρωτογενές πλεόνασμα!!!) με κάθε μορφής φορομπηχτικό μέτρο, από την άλλη κινείται διαφορετικά.

Έτσι, εφευρίσκει διεξόδους για τη μη καταβολή προστίμων από κάποιους, που κατά τον κο Σόιμπλε, είναι ίσως η οικονομική ελίτ της χώρας, η οποία ευθύνεται για την κατάντια της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, μόλις πριν λίγους μήνες με τροπολογία (1251/67/7.3.2014) σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαλλάχθηκαν  συγκεκριμένοι μεγαλοδιακινητές καυσίμων από την άμεση καταβολή προστίμων της τάξης των 800 περίπου εκ. ευρώ.

Αυτό κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας ο κος Σούρλας, σε ομιλία κατά την παρουσίαση βιβλίου του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι αυτή η τροπολογία απήλλαξε τους ανωτέρω επιχειρηματίες από πρόστιμα της τάξης των 1,2 δις ευρώ!.

Οπότε, από την μια η κυβέρνηση «στύβοντας» τους φορολογούμενους επιζητά να εισπράξει γύρω τα 3 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ από την άλλη παραβιάζοντας παλιότερους Νόμους (μέσω τροπολογιών) «χαρίζει» απλόχερα 1 δις ευρώ πρόστιμα. Αυτό καλείται κράτος δίκαιου κατά τους εμπνευστές τέτοιων ρυθμίσεων!

Αν κάποιος βέβαια προσπαθήσει να διαβάσει και να αποκρυπτογραφήσει το περιεχόμενο της εν λόγω τροπολογίας, τότε δε  θα κατανοήσει το παραμικρό λόγω της πολύπλοκης φρασεολογίας που ο νομοθέτης χρησιμοποιεί. Και όμως οι  βουλευτές της συμπολίτευσης την  ψήφισαν!.

Μήπως βιώνουμε λοιπόν μια επαίσχυντη μορφή υποκρισίας;

Ακολουθώντας, αλλά μη υιοθετώντας τη λογική του ΕΝΦΙΑ όπως δίνεται, όλοι περιμέναμε ο επίμαχος αυτός φόρος να οδηγήσει σε μια μικρή αύξηση των σχετικών με την ακίνητη περιουσία εισφορών των πολιτών. Έτσι, προετοιμαζόμασταν να δούμε έναν νέο φόρο που θα ήταν κατά ένα μικρό ποσοστό υψηλότερος από το άθροισμα των φόρων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας - ΦΑΠ (πρώην ΕΤΑΚ) και του «χαρατσιού» της ΔΕΗ.

Έναντι αυτού, πολλοί πολίτες κατακαλόκαιρο έζησαν πικρές εμπειρίες, πέραν κάθε λογικής. Έτσι, άτομο που πλήρωνε πέρυσι ΦΑΠ 450 ευρώ, κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 4.000 ευρώ. Άλλο άτομο από καταβολή ΦΑΠ της τάξης 3.000 ευρώ, κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 12.000 ευρώ, ένα τρίτο από 6.000 ευρώ κλήθηκε να πληρώσει 19.000 ευρώ, κ.ά

Οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούσαν να δοκιμάσουν πιλοτικά το νέο φόρο στο Ε9 της μαμάς ή του πεθερού ή της πεθεράς τους (κάποιοι από τελευταίους ή τελευταίες δικαιολογούν το πόθεν έσχες βουλευτών, υπουργών, αρχηγών...) πριν δημοσιοποιηθεί αυτό το εξάμβλωμα που βιώνουμε;

Όταν «θεόπνευστοι» ηγέτες, που ενδεχομένως θησαυρίζουν κατά τον Ζ. Τσίγκλιτζ (Βλ. http://www.gregpalast.com/the-globalizer-who-came-in-from-the-cold/), μέσω ευκαιριών που προσφέρει μια προς κατάρρευση οικονομία, οδηγούν ένα λαό σε απόγνωση, τότε απελπισμένοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν απελπισμένες κινήσεις σωτηρίας.

Οπότε, στην περίπτωση αυτή, ο δρόμος για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή δεν είναι μακριά!
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο