Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Οχι» από την τρόικα στις 100 δόσεις για Εφορία - Ταμεία

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης – Το ΔΝΤ είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε «χαριστική ρύθμιση» καθώς θεωρεί ότι θα αποτελέσει αντικίνητρο για την αποπληρωμή των οφειλών

Αντίθετος με τη ρύθμιση των χρεών που προωθεί η Αθήνα είναι ο Πόουλ Τόμσεν καθώς εκτιμά ότι δημιουργεί προσδοκίες για μια ακόμη καλύτερη που ενδεχομένως να έλθει στο μέλλον γεννώντας απροθυμία καταβολής χρεών

«Οδόφραγμα» στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα και η κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθιστούν αναγκαία μια ρύθμιση-«πακέτο».


Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει 24 ως 100 δόσεις (ανάλογα με το ύψος της οφειλής), με την ελάχιστη καταβολή να αρχίζει από τα 50 ευρώ. Στόχος είναι να ανακουφιστούν 3.380.358 φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία και 1.243.000 ασφαλισμένοι με οφειλές προς τα Ταμεία. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φτάνουν τα 68 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιουνίου), με 6 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από εφέτος τον Ιανουάριο, ενώ τα χρέη προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το ζήτημα της ρύθμισης ετέθη μετ' επιτάσεως τον Ιούλιο στην τρόικα, αλλά η αντίδραση των δανειστών ήταν «παγωμένη». Κάθετη ήταν η άρνηση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι εκπρόσωποι του Ταμείου που ήλθαν στην Αθήνα, οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν και Ρίσι Γκογιάλ, φέρεται να επανέλαβαν τη θέση της Ουάσιγκτον ότι κάθε νέα ρύθμιση οφειλών δημιουργεί την προσδοκία για μία ακόμη καλύτερη που ενδεχομένως να έλθει στο μέλλον γεννώντας απροθυμία καταβολής χρεών. Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

ΔΝΤ: Οχι χαριστικά

Τα στελέχη του ΔΝΤ τόνισαν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε «χαριστική ρύθμιση» που θα χαρακτηρίζεται από πολλές δόσεις λέγοντας ότι θα αποτελέσει αντικίνητρο για να ανταποκριθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Μάλιστα σε μια ανεπίσημη κουβέντα το κλιμάκιο του ΔΝΤ φέρεται να συνέδεσε την ένταξη σε ενδεχόμενη ρύθμιση με αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ., κατάσχεση περιουσίας αν δεν καταβληθούν τρεις μόλις δόσεις) ακυρώνοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων. Ειδικότερα για τις οφειλές προς τα Ταμεία το ΔΝΤ τόνισε ότι η ισχύουσα ρύθμιση χρεών που έχει εγκρίνει η τρόικα είναι επαρκής.


Παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να εξευρεθεί η «χρυσή τομή» που θα δώσει ανάσα στην αγορά. Δεν λείπουν πάντως και οι τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με κύκλους από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου να κάνουν λόγο για μια... «άτσαλη» προσπάθεια να τεθεί το θέμα στην τρόικα στη συνάντηση του Ιουλίου, «δείχνοντας» προς την πλευρά του υπουργείου Εργασίας...   


«Το θέμα ετέθη διεξοδικά τον Ιούλιο και θα το επαναφέρουμε πολύ σύντομα» λένε κύκλοι του οικονομικού επιτελείου και εξηγούν: «Περιμένουμε αναλυτικά και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία των προηγούμενων ρυθμίσεων ώστε να ενισχύσουμε τα επιχειρήματα για την ανάγκη μια νέας ρύθμισης που θα τονώσει τα έσοδα και θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία».


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο