Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Υπ.Εργασίας - Επιβεβαιώνονται τα 10 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων στα ταμεία - Πρώτης έκθεση του ΚΕΑΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 11 Αυγούστου 2014


Με αφορμή την παρουσίαση της πρώτης έκθεσης του ΚΕΑΟ ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, μόλις πριν λίγους μήνες, αποτελεί μια ακόμη μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης.
Ακόμη μια συγκροτημένη παρέμβαση νοικοκυρέματος σε ένα κατακερματισμένο σύστημα γεμάτο ανισότητες, διάτρητο, που “έμπαζε” από παντού.
Συνιστά την πρώτη ουσιαστική - οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει με ενιαίο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο, το ζήτημα της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών από όλα τα Ταμεία.
Στόχος, η ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης καθώς μέχρι τώρα σχετικά με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών- επικρατούσε διάχυτα η αντίληψη της μη συμμόρφωσης και της ασυνέπειας, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.
Επιπλέον οδήγησε διαχρονικά σε ατελέσφορες πρακτικές, όπως οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών, κάτι που υπονόμευε τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και ταυτόχρονα σε μια ατέρμονη διαδικασία, που δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο, αφού κάθε νέα ρύθμιση ακυρωνόταν, καθώς γεννιόταν αμέσως η προσδοκία για την επόμενη.
Για αυτό το λόγο, ο πρωταρχικός στόχος που μας οδήγησε στη συγκρότηση του ΚΕΑΟ ήταν και παραμένει η δημιουργία και η εμπέδωση ασφαλιστικής συνείδησης καθώς και μιας νέας κοινωνικής αντίληψης, μιας νέας αρχής για το ασφαλιστικό σύστημα.
Η αντίληψη αυτή θα στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η συνεπής πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών δεν αποτελεί μια εθελοντική, δυνητική και κατά περίσταση συνεισφορά επιχειρήσεων και πολιτών, αλλά εκπλήρωση της αυτονόητης υποχρέωσής τους στη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας μας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της διαγενεακής αλληλεγγύης μέσω ενός δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.
Με τον τρόπο αυτό η ίδρυση και η πλήρης λειτουργία του ΚΕΑΟ εντάσσεται στο πλέγμα των σημαντικών αλλαγών και της ασύλληπτης μέχρι πρότινος οργανωτικής ανασυγκρότησης, που πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μέσα από επίπονες αλλά και επίμονες προσπάθειες, που θωράκισαν το ασφαλιστικό σύστημα απέναντι στις νοσηρές πρακτικές της εισφοροδιαφυγής και παραβατικότητας, ενώ ταυτόχρονα φώτισαν άγνωστες και σκοτεινές μέχρι τώρα περιοχές του.
Θυμίζουμε ότι στο πλέγμα αυτό εντάσσονται οι ακόλουθες μηνιαίες εκδόσεις του Υπουργείου μας, που άλλαξαν ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα:

1. Το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», από 1 Ιουνίου 2013, με τη βοήθεια του οποίου είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε κάθε σύνταξη, κάθε δικαιούχο σύνταξης και το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης με απόλυτη ακρίβεια (στοιχεία που μέχρι τότε δεν γνώριζε κανείς). Μαζί με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» θωρακίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα και εξαλείψαμε οριστικά κάθε μορφή παραβατικότητας (όπως σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια «μαϊμού» σύνταξη)

2. Το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από 1 Μαρτίου 2013, στο οποίο όλες οι επιχειρήσεις δηλώνουν τη μεταβολή του προσωπικού τους με ένα
κλικ στον υπολογιστή τους χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας και καταγράφονται αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία Ροών της Μισθωτής Απασχόλησης.

3. Το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ», από 15 Σεπτεμβρίου 2013, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2014 , στο πλαίσιο της καταπολέμησης της αδήλωτης
εργασίας, έχουν ελεγχθεί συνολικά 17.281 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 24.883.607 ευρώ.
Και τώρα προχωράμε σε μια ακόμη πολύ σημαντική έκδοση, χάρη στην οποία όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν πρόσβαση και συνεχή έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, που μέχρι σήμερα αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης και αμφισβητήσεων, καθώς ποτέ δεν αποτυπώθηκαν συγκροτημένα και με ακρίβεια τα στοιχεία που σήμερα παρουσιάζουμε.

Ειδικότερα καθιερώνουμε από τον Αύγουστο του 2014 και εφεξής την έκδοση περιοδικής – ανά τρίμηνο – έκθεσης του ΚΕΑΟ. Μιας έκθεσης που θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Πλέον όλοι οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν:

• τον ακριβή αριθμό των οφειλετών που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ
• το ύψος των συνολικών οφειλών που μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ
• τον επιμερισμό των οφειλετών και οφειλών ανά Περιφερειακή Υπηρεσία ΚΕΑΟ
• την διαστρωμάτωση των οφειλών και την κατανομή των οφειλετών ανά  εύρος οφειλής
• την κατανομή των οφειλών βάσει του έτους εκκίνησης τους
• το ύψος των συνολικών εισπράξεων – μέσω του εισπρακτικού μηχανισμού του ΚΕΑΟ -ανά ασφαλιστικό φορέα και ανά μήνα

Σε αυτή την πρώτη, λοιπόν, έκθεση του ΚΕΑΟ ξεχωρίζουν τα εξής στοιχεία:

• Μέχρι τις 31.7.2014 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10.472.769.238,72 ευρώ από συνολικά 213.234 οφειλέτες.

• Από το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών από την ημερομηνία ένταξης τους μέχρι και τις 4.8.2014, το 17% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, ενώ το 83% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα.
Τα ποσοστά αυτά αποκαλύπτουν ανάγλυφα, ότι σήμερα διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις της ασυνέπειας και το τίμημα της ανευθυνότητας, που αναπτύχθηκε κυρίως στην περίοδο της «ευημερίας».

• Το συνολικό ποσό οφειλής, που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση το πρώτο αυτό διάστημα, αντιστοιχεί σε 586.613.274,65 ευρώ και αφορά 16.084 αποφάσεις.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό και τη διοίκηση του ΚΕΑΟ για την υπεύθυνη και συστηματική εργασία τους, καθώς και τη Συντονίστρια του Κέντρου κα Βέρα Χατζηευσταθιάδου για την υποδειγματική καθοδήγηση και συντονισμό του κρίσιμου αυτού εγχειρήματος. Ευχαριστίες οφείλονται, επίσης, και στις διοικήσεις όλων ανεξαιρέτως των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΙΚΑ για τη συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΑΟ.»

 

1η ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ
του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών
 
 
         
 
Αύγουστος 2014
 
Επιμέλεια Κ.Ε.Α.Ο.


1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 
 

Το Κ.Ε.Α.Ο. μετρά λίγους μήνες λειτουργίας και αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης που αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
Με τη σύσταση του Κ.Ε.Α.Ο. οργανώθηκε για πρώτη φορά ένας συνεκτικός μηχανισμός είσπραξης οφειλών για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με σκοπό την έγκαιρη είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών με ενιαίες διαδικασίες. Η δημιουργία  του  αποτελούσε από καιρό πάγιο αίτημα για την αύξηση της εισροής των εσόδων και την εξασφάλιση των παροχών των ΦΚΑ και «έγινε πραγματικότητα» με τη σύσταση του Κ.Ε.Α.Ο.
 
Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός και η καταπολέμηση διαχρονικών παθογενειών του συστήματος είσπραξης (πληρώνει όποιος θέλει, όσο θέλει, όποτε θέλει) και η λήψη μέτρων κατά της συστηματικής αποφυγής καταβολής εισφορών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των συνεισφερόντων στην κοινωνική ασφάλιση και η μη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, να προστατευτούν οι πολίτες που καταβάλλουν τις εισφορές τους έναντι όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, χωρίς το Κ.Ε.Α.Ο. να απολέσει το ανθρώπινο πρόσωπο που έχει και τους κανόνες χρηστής διοίκησης που διέπουν τη λειτουργία του.   
 
Η πρώτη έκθεση του  Κ.Ε.Α.Ο. αποτυπώνει στοιχεία για το χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του έως και την 31-07-2014 στους ακόλουθους τομείς:
·         Ανάλυση των Οφειλών που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο.
·         Ενέργειες Είσπραξης
·         Στοιχεία Εισπράξεων
·         Επόμενες Ενέργειες για την Ενίσχυση της Εισπραξιμότητας του Κ.Ε.Α.Ο.
  
Τα εν λόγω στοιχεία αντλούνται από το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο. και παρουσιάζονται αναλυτικά σε τριμηνιαία βάση, στο ειδικό τεύχος «ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ». Σημειώνεται ότι για την πληροφοριακή υποδομή του Κ.Ε.Α.Ο. αξιοποιείται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., έτσι όπως αυτό προσαρμόζεται για την κάλυψη των ειδικών αναγκών και απαιτήσεων του Κ.Ε.Α.Ο. (Υ.Α. υπ. αριθ. Φ.80000/οικ.25379/312/ 23-10-2013).
 
 
 

2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ Κ.Ε.Α.Ο.

 

2.1.       Στοιχεία ένταξης οφειλών

Στο Κ.Ε.Α.Ο. έχει δημιουργηθεί Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών, στο οποίο εντάσσονται σταδιακά από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., Ο.Α.Ε.Ε., Ο.Γ.Α., Ε.Τ.Α.Α.) οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ των εργοδοτών ή ασφαλισμένων που δεν εξόφλησαν, δεν ρύθμισαν την οφειλή ή απώλεσαν την ρύθμιση στον Φορέα τους. Το Κ.Ε.Α.Ο. διαχειρίζεται τις οφειλές όπως αυτές διαμορφώνονται και αποστέλλονται από τους ΦΚΑ, οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη του προσδιορισμού  του  ύψους και του είδους των οφειλών.

Όπως αποτυπώνεται στους παρακάτω πίνακες, μέχρι σήμερα στο Κ.Ε.Α.Ο. έχουν μεταφερθεί οι οφειλές 213.234 οφειλετών συνολικού ύψους 10.472.769.238,72  €.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ / ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΙ ΣΤΟ Κ.Ε.Α.Ο.

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2014

ΦΚΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

(ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ)

ΑΡΧΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ
(ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ)

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

87.647

7.871.956.683,97 €

ΟΑΕΕ

99.140

2.343.033.801,13 €

ΟΓΑ

25.958

197.140.201,69 €

ΕΤΑΑ

489

60.638.551,93 €

 

213.234

10.472.769.238,72 €

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ / ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ Κ.Ε.Α.Ο.

ΗΜ/ΝIΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΦΟΡΕΑΣ

ΠΛΗΘΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ)

30/9/2013

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

5.335

266.249.895,30 €

10/12/2013

ΟΑΕΕ

6.148

248.366.645,96 €

16-18/12/2013

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

70.475

7.011.910.241,98 €

6/3/2014

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

5.194

297.206.971,39 €

7/4/2014

ΟΓΑ (ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ)

25.566

187.633.047,66 €

11/4/2014

ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ (ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ)

13

31.572.516,27 €

29/4/2014

ΟΓΑ (ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ)

392

9.507.154,03 €

29/4/2014

ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ (ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ)

19

2.359.608,77 €

20/6/2014

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

3.717

200.097.427,05 €

10/7/2014

ΕΤΑΑ - ΤΑΝ (ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ)

202

11.371.300,22

10/7/2014

ΕΤΑΑ - ΤΕΑΔ (ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ)

189

2.679.386,73 €

15/7/2014

ΟΑΕΕ

92.992

2.094.667.155,17 €

16/7/2014

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

2.926

96.492.148,25 €

30/7/2014

ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ (ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ)

42

2.667.942,47 €

30/7/2014

ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ (ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ)

24

9.987.797,47 €

ΣΥΝΟΛΟ

213.234

10.472.769.238,72

 

2.2.       Στοιχεία τρέχοντος υπολοίπου οφειλών

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται το πλήθος των οφειλετών και το τρέχον υπόλοιπο οφειλών ανά Περιφερειακή Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο., όπως έχει διαμορφωθεί από την ημερομηνία ένταξής τους μέχρι σήμερα. Το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά καθώς οι οφειλές, είτε επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, είτε μειώνονται από τμηματικές καταβολές, είτε εξοφλούνται.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

ΠΛΗΘΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΟΦΕΙΛΗΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Κ.Ε.Α.Ο.

(4-8-2014)

 

Α/Α

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΕΑΟ

Πλήθος Οφειλετών

Υπόλοιπο Οφειλής (€)

1

Α Περιφερειακό ΚΕΑΟ Αθήνας

27.859

2.551.242.847,98

2

Β Περιφερειακό ΚΕΑΟ Αθήνας

40.695

2.599.255.872,34

3

Περιφερειακό ΚΕΑΟ Θεσσαλονίκης

33.348

1.614.595.869,98

4

Περιφερειακό ΚΕΑΟ Πειραιά

13.231

819.885.401,71

5

Βόλου

3.669

127.853.361,48

6

Ελευσίνας

2.850

229.265.822,66

7

Ηρακλείου

9.449

370.714.602,36

8

Ιωαννίνων

9.684

307.325.180,71

9

Καβάλας

5.556

164.341.965,69

10

Καλαμάτας

3.117

78.892.199,82

11

Καρδίτσας

4.174

113.328.194,82

12

Κοζάνης

4.648

137.211.039,40

13

Κομοτηνής

3.464

81.056.433,18

14

Λαμίας

3.245

84.278.799,93

15

Λάρισας

4.905

211.573.621,22

16

Μυτιλήνης

3.047

91.814.675,87

17

Πάτρας

15.593

493.263.217,74

18

Ρόδου

5.628

261.706.693,97

19

Τρίπολης

8.440

214.424.608,34

20

Χαλκίδας

3.865

169.380.698,63

21

Χανίων

4.984

207.515.845,38

 

ΣΥΝΟΛΟ

211.451

10.928.926.953,21

 

Για το παραπάνω υπόλοιπο οφειλής και για την συγκεκριμένη ημερομηνία έχουμε τις ακόλουθες κατανομές ανά εύρος οφειλής.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 4

ΠΛΗΘΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΑΝΑ ΕΥΡΟΣ ΟΦΕΙΛΗΣ

(4-8-2014)

Εύρος Οφειλής (€)

Πλήθος Οφειλετών

Σύνολο Οφειλής (€)

0 € -20.000 €

139.359

1.397.845.888,27

20.000 € - 40.000 €

21.688

619.920.362,21

40.000 € - 60.000 €

10.461

512.098.400,22

60.000 € -80.000 €

14.952

1.029.613.906,63

80.000 € -100.000 €

7.469

661.932.486,39

100.000 € -200.000 €

10.573

1.410.106.153,47

200.000 € -500.000 €

4.673

1.419.137.653,62

500.000 € -1.000.000 €

1.443

986.334.912,27

>1.000.000 €

833

2.891.937.190,13

Σύνολο

211.451

10.928.926.953,21

 

Από τον πίνακα διακρίνεται ότι:

·         υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 139.359 οφειλέτες (65,90% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 20.000 € ο καθένας.

·         μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλής αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες (833 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 26,46% του υπόλοιπου οφειλών)

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στα διαγράμματα που ακολουθούν:

Διάγραμμα 1 : Κατανομή Οφειλετών ανά Εύρος Οφειλής (€)

 

Διάγραμμα 2 : Κατανομή Οφειλών ανά Εύρος Οφειλής (€)

 

Σε συνδυαστικό γράφημα τα ανωτέρω διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Διάγραμμα 3 : Πλήθος Οφειλετών και Υπόλοιπο Οφειλής ανά Εύρος Οφειλής

2.3.       Παλαιότητα οφειλών

Στον παρακάτω Πίνακα 5 δίνονται στοιχεία σχετικά με την παλαιότητα των οφειλών που έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο..

Συγκεκριμένα, ο πίνακας απεικονίζει δύο ομάδες οφειλετών. Η πρώτη ομάδα είναι αυτή που περιλαμβάνει οφειλέτες που δημιούργησαν για πρώτη φορά οφειλές πριν από το 2009 και η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει οφειλέτες που δημιούργησαν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά.

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 5

ΟΦΕΙΛΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΕΤΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΦΚΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ Κ.Ε.Α.Ο. ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2014 (€)

 

ΟΦΕΙΛΕΣ

από το 2009 και πριν

ΟΦΕΙΛΕΣ το 2010

ΟΦΕΙΛΕΣ

το 2011

ΟΦΕΙΛΕΣ

     το 2012

ΟΦΕΙΛΕΣ

το 2013

ΟΦΕΙΛΕΣ

 το 2014

ΣΥΝΟΛΟ

2009 και παλαιότερα

6.416.518.376

913.633.385

716.242.216

534.495.153

396.678.107

88.830.215

9.066.397.452€

2010

-

167.102.545

236.655.133

171.316.719

131.438.023

34.324.354

740.836.775€

2011

-

-

168.991.517

229.458.450

181.073.935

52.721.515

632.245.417€

2012

-

-

-

142.565.029

173.138.454

47.709.486

363.412.969€

2013

-

-

-

-

78.035.274

36.976.664

115.011.938€

2014

-

-

-

-

-

11.022.402

11.022.402€

ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

 

167.102.545

405.646.650

543.340.198

563.685.686

182.754.422

1.862.529.501

ΣΥΝΟΛΟ

6.416.518.376

1.080.735930

1.121.888.866

1.077.835.351

960.363.793

271.584.637

10.928.926.953€

 

 

Από τον πίνακα 5 προκύπτει ότι για τις οφειλές ύψους 10.928.926.953 €  το 17,04% (ποσό 1.862.529.501 €) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, ενώ το 82,96% (ποσό 9.066.397.452 €) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα.


 

 

2.4.       ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ - ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ

Στο Κ.Ε.Α.Ο. εξασφαλίζεται η κεντρική παρακολούθηση των οφειλετών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και συστηματικής δημιουργίας οφειλών με μεθόδους που συνδυαζόμενες, πληρούν την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της απάτης, ανεξάρτητα από την ποινική ευθύνη για τα αδικήματα του Α.Ν. 86/67. (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών).

Χαρακτηριστικές μέθοδοι εισφοροαποφυγής που εντοπίστηκαν είναι:

·         δημιουργία εικονικών θυγατρικών επιχειρήσεων (χωρίς να προκύπτει εμφανώς ότι είναι συνυπεύθυνες) με σκοπό:

o   να μεταφέρουν το προσωπικό μεταξύ των επιχειρήσεων

o   να μεταφέρουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις χωρίς περιουσία

o   να ασφαλιστούν εικονικά τα μέλη διοίκησης ή πρόσωπα της οικογενείας τους ή του περιβάλλοντός τους

·         ορισμός  ως υπεύθυνων  των επιχειρήσεων (διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κλπ ):

o   «αχυρανθρώπων» χωρίς οικονομική επιφάνεια ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα

o   ατόμων προχωρημένης ηλικίας (ακόμη και πάνω από 90 ετών), τα οποία συνήθως δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και μπορεί να παίρνουν και Ε.Κ.Α.Σ.

o   αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός τους

·         συστηματική και διαχρονική αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, όχι λόγω αδυναμίας που οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά σε  εσκεμμένη εκμετάλλευση των αδυναμιών του συστήματος.

Οι υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. μέχρι σήμερα εντόπισαν ποσό εισφοροαποφυγής περίπου 50.000.000 € από επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν τις ανωτέρω μεθόδους. Οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν δραστηριοποιούνται σε τομείς εστίασης, καθαρισμού, αμμοβολισμού μετάλλων / καθαρισμού πλοίων, και παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Λεπτομερής ανάλυση των οφειλών ανά δραστηριότητα οφειλέτη θα παρουσιαστεί σε μεταγενέστερη έκδοση.

 

 

 

3. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

 

3.1.  Για τη διαχείριση των οφειλών εφαρμόζονται ενιαίες διαδικασίες για τους οφειλέτες όλων των Φ.Κ.Α. (Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., Ο.Α.Ε.Ε., Ο.Γ.Α., Ε.Τ.Α.Α.).

3.2. Ενημέρωση του οφειλέτη:

ð  Στον οφειλέτη που εντάσσεται στο Κ.Ε.Α.Ο. αποστέλλεται η «Πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών»

ð  Στον οφειλέτη που δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών (εξόφληση ή διακανονισμό) αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» κατά Κ.Ε.Δ.Ε. με την οποία ενημερώνεται ότι αν δεν ανταποκριθεί σε 20 ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

ð  Για τις περιπτώσεις που οι οφειλέτες είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. (π.χ. εργοδότες του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. που υποβάλλουν Α.Π.Δ., οφειλέτες των Φ.Κ.Α. που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.) οι προσκλήσεις και οι Ατομικές Ειδοποιήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους οφειλέτες και  είναι προσβάσιμες στην ιστοσελίδα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.. Στους υπόλοιπους οφειλέτες η αποστολή γίνεται μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή.

ð  Μέχρι σήμερα από το Κ.Ε.Α.Ο. έχουν αποσταλεί 64.267 προσκλήσεις (58.243 σε οφειλέτες του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και 6.024 σε οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε.) και 94.548 Ατομικές Ειδοποιήσεις  σε οφειλέτες Ι.Κ.Α. –Ε.Τ.Α.Μ., Ο.Α.Ε.Ε. και Ο.Γ.Α.

3.3. Διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων:

ð  Εντοπισμός οφειλετών  σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα

Οι υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο., εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους.

ð  Αξιολόγηση – Δημιουργία προφίλ οφειλέτη

Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής.   Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι:

o   το ύψος της οφειλής: ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου

o   η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη  καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της  οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη,  κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.

o   η παλαιότητα της οφειλής: στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 6

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Πλήθος προσκλήσεων για τακτοποίηση οφειλών (α' ειδοποιήσεις)

64.267

Πλήθος Ατομικών ειδοποιήσεων (β' ειδοποιήσεις)

94.548

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Συνολικό Ποσό Οφειλών για το οποίο ελήφθησαν Αναγκαστικά Μέτρα

1.448.953.817,91

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

  Αριθμός ρυθμίσεων (ενεργές, ολοκληρωμένες και απολεσθείσες)

16.084

  Ποσό ρυθμισμένων οφειλών

586.613.274,65

 

  

4. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ

 

4.1. Συνολικές εισπράξεις έως και τον Ιούλιο του 2014

Το σύνολο των εισπράξεων του Κ.Ε.Α.Ο. μέχρι και τον Ιούλιο του 2014, ανέρχεται στο ποσό των 177.160.162 €. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 72,11%, των συνολικών εισπράξεων προέρχεται από οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το 98,67% εισπράχθηκε από οφειλέτες του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., όπως φαίνεται στα στοιχεία που παραθέτουμε:

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 7

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ Κ.Ε.Α.Ο.

  ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΑ ΦΟΡΕΑ

ΕΝΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ

  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

126.557.589 €

48.259.011 €

174.816.600 €

  ΟΑΕΕ

609.793 €

644.914 €

1.254.707 €

  ΟΓΑ

595.313

493.542 €

1.088.855 €

  ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

  Εισπραχθέν ποσό εκτός ρύθμισης

49.397.467 €

  Εισπραχθέν ποσό από ρυθμίσεις

127.762.695 €

  ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝ ΠΟΣΟ

177.160.162 €

   
   

 

Διάγραμμα 5 : Συνολικές εισπράξεις εντός και εκτός ρύθμισης

 

 

 

Διάγραμμα 6 : Συνολικές εισπράξεις οφειλών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντός και εκτός ρύθμισης

Διάγραμμα 7 : Συνολικές εισπράξεις οφειλών ΟΑΕΕ εντός και εκτός ρύθμισης

Διάγραμμα 8 : Συνολικές εισπράξεις οφειλών ΟΓΑ εντός και εκτός ρύθμισης

 

Οι εισπράξεις του Κ.Ε.Α.Ο. έχουν αυξητική τάση όπως δείχνει και το ακόλουθο διάγραμμα των μηνιαίων εισπράξεων, με τον μήνα Ιούλιο του 2014 να είναι ο μήνας με το μεγαλύτερο εισπραχθέν ποσό ( 34.122.370 €).

 

Διάγραμμα 9 : Μηνιαίες Εισπράξεις (Σύνολο – Εντός Ρυθμίσεων – Εκτός Ρυθμίσεων)

 

 

 4.2. Εισπράξεις Ιουλίου 2014

Για το μήνα Ιούλιο του 2014, εισπράξεις του Κ.Ε.Α.Ο. ήταν αυξημένες σε σχέση με προηγούμενους μήνες. Οι συνολικές εισπράξεις Ιουλίου ήταν 34.122.370 €, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, 60,42%, να προέρχεται από οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στους πίνακες που ακολουθούν, αναλύουμε τις εισπράξεις σε ποσό από ρυθμίσεις και σε ποσό εκτός ρύθμισης, καθώς και σε εισπράξεις ανά Φορέα.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 8

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

 

 

Εισπραχθέν ποσό από ρυθμίσεις

20.616.356 €

        Νέας ΑρχήςΑρχήςΑρχής

5.890.761 €

        Πάγια Ρύθμιση

12.444.552 €

        Παλαιές ρυθμίσεις

2.281.043 €

Εισπραχθέν ποσό εκτός ρύθμισης

13.506.014 €

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝ ΠΟΣΟ

34.122.370 €

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 9

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2014  ΑΝΑ ΦΟΡΕΑ

 

 

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ

ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΠΑΛΑΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑ ΦΟΡΕΑ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Κύρια Οφειλή

3.615.838 €

10.517.650 €

1.837.679 €

11.577.525 €

32.599.320 €

Πρόσθετα Τέλη

1.918.538 €

1.561.560 €

443.364 €

 1.127.166 €

ΟΑΕΕ

Κύρια Οφειλή

126.535 €

283.028 €

 0 €

584.039 €

1.024.874 €

Πρόσθετα Τέλη

22.298 €

8.771 €

 0 €

203 €

ΟΓΑ

Κύρια Οφειλή

165.292 €

71.452 €

 0 €

217.081 €

498.176 €

Πρόσθετα Τέλη

42.260 €

2.091 €

 0 €

 0 €

 

 

5.890.761 €

12.444.552 €

2.281.043 €

 13.506.014 €

34.122.370 €

  

5. ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Α.Ο.

 

Στο Κ.Ε.Α.Ο. γίνεται διαρκής προσπάθεια για την ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών. Έχουν δρομολογηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Διασύνδεση με τη Γ.Γ.Π.Σ. για την άντληση στοιχείων των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών
  • Συμψηφισμός επιστροφών Φ.Π.Α. και φόρου εισοδήματος με οφειλές προς τους Φ.Κ.Α.
  • Εφαρμογή στο Κ.Ε.Α.Ο. του μέτρου των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, έχοντας ως βάση την υφιστάμενη διαδικασία που εφαρμόζεται από τις Δ.Ο.Υ.
  • Ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους οφειλέτες του Κ.Ε.Α.Ο.:

ð  προβολή της καρτέλας του οφειλέτη, όπου πιστοποιημένοι οφειλέτες θα ενημερώνονται για τις οφειλές, τις πιστώσεις  και τις ρυθμίσεις τους

ð  διαδικτυακή υπηρεσία για τον υπολογισμό στοιχείων ρύθμισης, όπως αριθμό δόσεων, ποσό δόσης, εναλλακτικά σενάρια υπολογισμού κλπ.

ð  διαδικτυακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική συναλλαγή με τον οφειλέτη, που θα περιλαμβάνει την αίτηση ρύθμισης (λειτουργεί ήδη για οφειλέτες του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.), ολοκληρωμένη διαδικασία υπαγωγής σε ρύθμιση χωρίς να απαιτείται παρουσία στην Περιφερειακή Υπηρεσία και πληρωμή οφειλών μέσω ΔΙΑΣ.

·        Κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς την εισπραξιμότητά τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια

 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο